Olay Gazetesi Bursa

İnsanı önceleyen Bursa’yı geleceğe taşıyan okul; Özel Teknoloji Fen Koleji

Bursa’nın eğitim yaşantısına uzun yıllardır kaliteli hizmet sunan Mustafa Naci Atış, Teknoloji Fen Koleji’nde geleceğin bilim insanlarını ve donanımlı bireylerini yetiştiriyor. 2017’de Özlüce’deki kampüsüne taşınan okulda 600’e yakın öğrenci bulunuyor. Okulun içindeki fütüristik tasarım, göz alıcı bir mühendislik eseri olarak yükseliyor. Tekstil, robotik ve otomasyon, vurmalı çalgılar, bilişim yazılımı, marangozluk atölyelerinin yanı sıra statiği çok özel tasarlanmış kapalı spor salonunun yanında buz pateni ve bowling salonları yer alıyor.

500 kişilik Teknoloji Fen Koleji konferans salonunda gencecik öğrencilerin İngilizce tiyatro oyunları sergileniyor. Yeni dünyanın; çok boyutlu eğitim algısıyla planlanan bu okulda eğitim gören gençler gerçekten çok şanslı. 20.000 metrekarelik kapalı alanda kapsamlı eğitim veriliyor. 80’e yakın öğretmenin görev yaptığı Teknoloji Fen Koleji’nin mimarı, deneyimli eğitimci ve işinsanı Mustafa Naci Atış ile okulun dikkat çekici özelliklerini konuştuk…

Sayın Mustafa Naci Atış, “Kodlanan değil kodlayan bir gelecek” sloganını açıklayabilir misiniz?
Dünya değişiyor, bilgiye ulaşma, öğrenme yöntemleri de gelişen teknoloji sayesinde yeniden tanımlanıyor. Günümüzde eğitim anlayışı, yerini çok daha etkin, öğrenciye özel öğrenme modellerine bıraktı. Bu yeni eğitim standartlarında; yetenekleri keşfetmek, öğrenme kabiliyetini artırmak ve bilgiyi üretebilen olmak ana hedefleri oluşturuyor. Biz de Özel Teknoloji Fen Koleji’ni “yeni dünyanın; çok boyutlu eğitim algısıyla planladık. Teorik bilginin etkileşimli sınıflar ve laboratuvarlarda “dene, yaşa, keşfet, öğren ve bilgiyi kalıcı kıl” anlayışıyla yapılandırılması ile gelecek nesillerin hem bilgiyi alan hem de üreten bir nesil olmasını istiyoruz. Bu nedenle de diyoruz ki; “Kodlanan Değil Kodlayan Bir Gelecek”

Teknoloji Fen Koleji’nde nasıl öğrenme modelleri var?
Bilgiye ulaşmanın son derece kolay olduğu teknoloji çağında, öğrencilere yaşam becerileri kazandırmanın önemine de inanıyoruz. Kimi çocuk işitsel algısıyla öğrenme sürecini başlatırken, kimisi görsel mesajlarla hafızasını bilgiye açıyor. Teknoloji Fen Koleji’nin değer oluşturan eğitim sistemi farkı da burada başlıyor. Düşünmenin boyutu değişirken, öğrenmek; hayatın en keyifli, bitmesi hiç istenmeyen oyunu haline geliyor. Derste sözel olarak öğrendikleri bilgileri uygun atölyelerde kendileri yaparak, dokunarak, keşfederek öğrendiklerinde öğrenci hem bireysel olarak başarmanın mutluluğunu yaşıyor hem de kalıcı bir öğrenme modeli sağlanmış oluyor.

Bilim ve teknoloji konusunda ne gibi dersler ve etkinlikler düzenliyorsunuz?
Teknoloji Fen Koleji’nde öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirilmesi çok önemli, çünkü bu doğrultuda tüm sanatsal alanlarda kulüp, atölye ve hobi çalışmaları programlanarak öğrencilerimizin yeteneklerinin geliştirilmesine değer veriyoruz. Anaokulundan lise sona kadar müfredatlarında bulunan Bilişim Teknolojileri dersi ile teknolojinin her alanında yer alan alt branşları öğrenerek Bilişim Atölyelerinde, Robotik ve Otomasyon Atölyelerinde ve Tablet sınıfında teknolojinin her alanında gelişen çağa ayak uydurarak eğitim faaliyetlerine devam ediyoruz. Sene içinde gerçekleştirdikleri çalışmaları belli dönemlerde sergileyerek hem çalışmalarını diğer arkadaşlarına anlatma imkânı sağlıyoruz hem de okulumuzda geleneksel olarak düzenlenen TEKFEST Bilim Şenliği’nde tüm Bursa halkı ile cesaretlenmelerine ve başarabileceklerine olan inançlarını canlı tutmalarına özen gösteriyoruz.

2022 – 2023 eğitim-öğretim dönemine özel çalışmalarınız olacak mı?
Tabii ki olacak, her sene olduğu gibi önümüzdeki sene için de hem öğrenci ve velilerimize hem Bursa halkına hem de Türkiye’nin her yerinde eğitim gören öğrencilere yönelik özel çalışmalarımız devam edecek. Mayıs ayında geleneksel olarak 4.sünü düzenlediğimiz TEKFEST Bilim Şenlikleri ile öğrencilere aileleri ile keyifli vakit geçirebilecekleri güzel bir ortam hazırlıyoruz. 20-25 farklı atölyenin yer aldığı ve 30’a yakın deney masası ile farklı alanlarda bilim etkinlikleri gerçekleştirebilecekleri bu şenliğimiz her sene 1. ve 2. dönem olmak üzere iki kere gerçekleştirilmektedir. Ve son olarak bu sene ilk defa düzenlediğimiz ve Türkiye’deki tüm ortaokul ve liselerin katıldığı “Su Krizi ve Kuraklık” mottosu ile gerçekleştirdiğimiz TEKFEST Ödüllü Proje Yarışması 2022-2023 eğitim öğretim yılında yine kendine özgün farklı bir TEMA ile tüm Türkiye’de eğitim gören ortaokul ve lise öğrencilerinin katılımına açık olarak yapılacaktır. Her sene gelenekselleşen etkinliklerimizin yanına farklı ve özgün etkinlikler koyarak ilerlemeye devam edeceğiz.

Veli, öğrenci ve öğretmen iletişimini nasıl kuruyorsunuz?
Teknoloji Fen Koleji olarak veliyi öğrencisi ile ilgili her aşamada bilgilendiren bir okuluz. Sadece sınav sonuçları değil; onların geleceğini ilgilendiren her bilgiyi velilerimizle paylaşıyoruz. Okul olarak velilerimizle iletişim sağladığımız kanallardan biri olan Tekno Bilgilendirme Servisi ile her veli çocuğuyla alakalı merak ettiği bir konuyu ya da sorusunu, dilediği zaman sorma ve yanıt alma özgürlüğüne sahip. İletişimde kalmak nitelikli bir eğitimin olmazsa olmazı. Günlük, haftalık, aylık ya da dönemsel bilgilendirme ve fikir alışverişinde bulunmak üzere öğretmenlerimiz her an velilerimizle iletişim halinde. En başta da ifade ettiğim gibi okulumuzun uyguladığı açık kapı politikası ile velilerimiz ile her zaman işbirliği içerisindeyiz. Veli, öğrenci ve öğretmen iletişimini ne kadar sağlam ve dinamik tutarsak öğrencilerimizin eğitiminde de o kadar verimli yol alıyoruz. Kısacası; üçlü bir takım halinde tüm hızımızla çalışmaya ve kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz.