Olay Gazetesi Bursa

İnşaatta hafriyat sıkıntısı

Konut satışlarının artması ile yeniden umutlanan inşaat sektörü, maliyet artışından şikayetçi... Hafriyat bedellerinin yükselmesi de sıkıntılar arasına yer alıyor.

ASLIHAN AYDIN

Hafriyat bedelleri geçen yıla göre yüzde 100 artış gösterdi. Büyükşehir Belediyesi, bunun, eski maden sahalarına dolgu yapılabilmesi için Orman Müdürlüğü’ne ödenen bedellerin yüksek olmasından kaynaklandığını bildirdi. Bursa ve ilçelerinde 13 adet döküm sahası yer alırken, bunlardan 3’ü Bursa Kent Yapı İmar Bilişim Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ (BURKENT) tarafından işletiliyor. Döküm sahalarının merkeze uzaklıkları, İnegöl’de 10 kilometre (km), Mustafakemalpaşa’da yaklaşık 9 km, Karacabey’de yaklaşık 9 km ve Nilüfer’de 20 km’yi buluyor. Gemlik’e yaklaşık 5 km olan döküm sahası, 13 km uzaklıktaki Orhangazi İlçesi’ne de hizmet veriyor.

18 METREKÜP ÜSTÜ 90 LİRA

Mudanya’da ise 5 adet saha bulunuyor. Üçü Balabancık Mahallesi tarafında olduğundan Nilüfer ve Osmangazi ilçelerine hizmet veriyor. Buraların uzaklığı da 10 ile 20 km arasında değişiyor. Kestel’deki 2 adet sahayı, aynı zamanda Yıldırım, Gürsu ve Osmangazi ilçeleri kullanıyor. Buraların ilçelere uzaklıkları da 15-20 km arasında değişiyor. Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer’de araç başı, 5 metreküpe kadar 24 lira, 5-10 metreküp arası 42 lira, 10-18 metreküp arası 65 lira, 18 metreküp üstü ise 90 lira ödeniyor.

İZİNSİZ DÖKÜM YAPANA CEZA

Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 2013 yılı ve öncesine göre kaçak dökümlerde azalma var. Çevre Kanunu kapsamında izinsiz döküm yapan özel kişilere 46 bin 501 lira, tüzel kişilere de 139 bin 50 lira para cezası kesiliyor. Hafriyatın geri dönüşümü için de Osmangazi ve Mudanya’da 1’er tane tesis bulunuyor ve sayıyı artırmak için çalışmalar devam ediyor.

MALİYETLER YÜKSELDİ

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, inşaat maliyetlerinin artığını belirterek, “Aynı zamanda geçtiğimiz yıl 20-22 kilometre aralığındaki döküm sahalarımız doldu. Şu anda 55-60 kilometre uzaklıktaki yerlere döküm yapıyoruz. Bu da ayrıca masrafa yol açıyor” dedi.