Olay Gazetesi Bursa

İngiltere’ye iki şok birden!

Moody's'in İngiltere'nin kredi görünümünü negatife çekmesinin ardından Fitch ve S&P'den de not indirimi kararı geldi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarından İngiltere’ye kötü haber geldi. 

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı alan İngiltere’nin kredi notunu “AA+”dan “AA”ya düşürdü, not görünümünü “negatif”e çekti.

 

Fitch Ratings’ten not indirimine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, AB’den ayrılmanın İngiltere’nin ekonomik büyümesini keskin şekilde yavaşlatacağı, kamu finansmanını ve siyasal sürekliliği olumsuz etkileyeceği belirtildi.

 

Referandumun ülkede yarattığı karışıklık ve Başbakan David Cameron’ın görevini ekimde bırakacağını bildirmesinin, belirsizliği artıran faktörler olarak sıralandığı açıklamada, “İskoçya’da oy kullananların çoğunun AB’de kalmayı seçmiş olması, kısa ve orta vadede İskoç bağımsızlığının ikinci kez referanduma götürülmesini muhtemel kıldı.” ifadelerine yer verildi.

 

Büyüme beklentileri aşağı çekildi

 

İngiltere’nin bu yılki büyüme beklentisinin Brexit’in yarattığı belirsizlik gerekçe gösterilerek yüzde 1,9’dan yüzde 1,6’ya indirildiği belirtilen açıklamada, gelecek iki yıla yönelik büyüme tahminlerinin de yüzde 2,0’den yüzde 0,9’a çekildiği kaydedildi.

 

Fitch’in açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

 

“Ayrıca, orta vadeli büyüme beklentileri AB’ye ihracatın daha elverişsiz şartlara tabi olması, daha az göç ve düşük doğrudan yabancı yatırımlar nedeniyle daha zayıf olacaktır. Sterlinin değerindeki adaptasyon ve iş ortamındaki değişimler de büyümeyi etkileyebilir.”

 

Buna ilave olarak, İngiltere’nin bütçe açığının geleceki 3 yıl içinde gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3,6’sına yükseleceği tahmininde bulunulan açıklamada, söz konusu oranın, AB’de kalınması durumunda yüzde 2,8 seviyesinde kalmasının beklendiği ifade edildi.

S&P İngiltere’nin kredi notunu düşürdü

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P),İngiltere’nin kredi notunu “AAA” seviyesinden “AA”ya düşürdüğünü bildirdi.

 

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, İngiltere’nin kredi notunun, referandumdan Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı çıkmasının ardından artan belirsizlik ortamı nedeniyle “AAA” seviyesinden “AA” seviyesine çekildiği, ülke notu görünümünün ise “negatifte” bırakıldığı kaydedildi.

 

Açıklamada, AB referandum sonucunun İngiltere için “daha az öngörülebilir ve daha az istikrarlı bir ortama” işaret ettiği vurgulandı.

 

Değerlendirmede, “Reyting kararımız İngiltere’nin yüksek finansman ihtiyacı gereksiniminin ışığında dış finansman koşullarında görülen bozulma risklerini de yansıtmaktadır. İskoçya ve Kuzey İrlanda’da AB’de kalmak yönünde oy kullanılması ülkenin tamamı için daha geniş çaplı anayasal meseleleri ortaya çıkarmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

 

İngiltere’nin kredi notu görünümüne ilişkin olarak ise “Negatif görünüm, ekonomik görünüme, mali ve cari performansa ve sterlinin uluslararası rezerv para birimi rolüne ilişkin riskleri yansıtıyor.” ifadesi kullanıldı.

 

Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 24 Haziran’da İngiltere’nin kredi notu görünümünü “durağandan” “negatife” düşürdüğünü açıklamıştı.