Olay Gazetesi Bursa

‘İnegöl’ün ürünlerini dünyaya açacağız’

İnegöl'de düzenlenen ‘Coğrafi İşaretlerde Türkiye ve İnegöl' çalıştayında, bölgeye özgü ürünlerin ön plana çıkarılarak markalaştırılması, Türkiye ve dünyaya tanıtılması gerektiği ifade edildi.

SALİH BAKICI

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı desteğiyle İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ‘Coğrafi İşaretlerde Türkiye ve İnegöl’ çalıştayı düzenlendi.

Çalıştaya AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, İnegöl Kaymakam Vekili ve Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu, Belediye Başkanı Alper Taban, İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, İTSO Meclis Başkanı Mahmut Demirtaş, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve davetliler katıldı. 

İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, ‘Coğrafi işaretler bir şehrin, bölgenin çok önemli unsurlarıdır. Nasıl mobilya sektörü önemli bir sektörse, aslında bunun yanında ciddi değerlerimiz var. Köftemiz, Oylatımız gibi birçok marka olmaya değer ürünlerimiz var. Pırasa, ayçekirdeği gibi ürünlerimiz var.

Bu tarz ürünleri ön plana çıkarıp markalaştırmak, Türkiye ve dünyaya tanıtmak durumundayız. İnegöl köftesiyle ilgili marka tescil işlemlerimiz yıllar önce bitmişti. İnegöl köftesiyle ilgili AB’ye de başvuruda bulunduk.

İşlemleri devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda bunu daha da çeşitlendireceğiz, çileğimizi, mürdüm eriğimizi bunun içine koyacağız. İnegöl’e has ürünleri marka olmuş şekli ile Türkiye ve dünyaya açacağız’ dedi.

DEPOLAMA VE PAZARLAMA…

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise, ‘İnegöl Belediyesi olarak çiftçilerimizi gezdik, ilgili STK’lardan görüş aldık ve İnegöl’de bir depolama ve pazarlama problemi olduğunu gördük. Beraberinde coğrafi işaret, markalaşma, bilinirliğin artırılması da gerekiyor. Bunları da yapacağız.

İnegöl Belediyesi olarak bir depolama tesisi ve içerisinde pazarlama departmanının olacağı bölümü hayata geçireceğiz. Şehirdeki tüm kurumlarla kafa kafaya verip, İnegöl’ü daha iyi yerlere getirmek için mücadele vereceğiz’ diye konuştu.

FARKINDALIK OLUŞTURMALIYIZ…

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu da, ‘İnegöl, coğrafi işaret potansiyeli yüksek bir ilçe. YÜCİTA olarak yapabileceğimiz tüm yardımı yapmaya hazırız. Coğrafi işaretler günümüzde bir küresel olgu oldu. Dünyada 200 milyar dolar cirosu var.

Tüm dünyada 10 bin tane coğrafi işaret var. Ülkemizde 372 tescilli ürünümüz var, 400 ürün de tescil için bekliyor. Türkiye’nin sahip olduğu coğrafi işaret potansiyeli dünyanın hiçbir yerinde yok. Kamuoyunda coğrafi işaretlerle ilgili bir farkındalık oluşturmalıyız’ şeklinde konuştu.