SADULLAH ORGAN
Mobilya sektöründeki ihracatı ile dünyaya açılan İnegöl, tarım sektöründe de gün geçtikçe ivme kazanmaya devam ediyor. İnegöl tarımı ile ilgili açıklamalarda bulunan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Aksakallı, ilçede polikültür tarım yapıldığını söyledi. Üretilen tarım ürünlerinin ilçe ihtiyacını tamamen karşıladığı gibi çevre il ve ilçeler ile yurdun diğer bölgelerine de gönderildiğini anlattı. Sebze ve meyve ürünlerinin yurtdışı pazarlarına da hitap ettiğini kaydeden Aksakallı, “İhracata yönelik sebze ve meyvelerde standartlara uygun kaliteli ürün yetiştirilmesine özen gösterildiğinin altını çizdi.
POLİKÜLTÜR TARIM
116 mahalleden oluşan İnegöl’e bağlı 72 mahallenin ova arazisi, 44 mahallenin ise dağ ve orman arazileri niteliğinde olduğunu aktaran Aksakallı, “Mahallelerimizde meyvecilik yaygın olarak yapılmakta. Orman kenarı ve orman içi köylerimizde çiftçinin gelir düzeyini düzeltmek için çilek, bağ, kiraz, arıcılık ve cevizcilik gibi tarım kollarının geliştirilmesi yönünde teşkilatımızca çiftçiler teşvik edilmektedir. İlkbahar döneminde havaların değişken geçmesi sonucu yöredeki meyvelerin bir kısmı geç ilkbahar donlarından zaman zaman zarar görmektedir. 29 bin 723 hektarda polikültür tarım yapılmaktadır” dedi.
ARMUT VE CEVİZ ÜRETİMİNDE İDDİALI
İnegöl’ün kiraz ve şeftali üretimiyle Bursa’da birinci sırada yer aldığının altını çizen İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aksakallı, “Son yıllarda yükselen armut ve ceviz üretimiyle de iddialı duruma gelmektedir. 2004 yılından bugüne 18 köyümüzde yapılan bağcılık çalışmasıyla pazarlama ve üretim alanında sağlıklı sonuçlar alınmıştır. Kurşunlu bölgemizde 5 bin dekarlık bir alanda tekniğine uygun olarak malçla sistem çilek yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yılda 5 bin ton ürün alınmakta, üretim sezonu aralık ayına kadar devam etmektedir” şeklinde konuştu.
İnegöl’ün meyve fidanı üretiminde de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Turan Aksakallı, Cerrah bölgesinin ise Türkiye’de ‘çöğür’ üretimi yapılan tek bölge olduğunu kaydetti.