Olay Gazetesi Bursa

İlk yerli Hepatit B aşısı üretildi

Türkiye'de ilk kez yerli morfin geliştirerek ruhsat alan Hacettepe Üniversitesi (HÜ), yerli aşı konusunda da çalışmalarını tamamlayarak Hepatit B aşısı üretti.

HÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırma ve geliştirmenin tıp biliminin temeli olduğunu belirterek, Türkiye’de Cumhuriyet’in ilk yıllarında aşı üretiminin yapıldığını ancak 1990’lı yılların ortasından itibaren bunun durduğunu ve ülkenin bu alanda dışa bağımlı hale geldiğini söyledi.

 

Türkiye’nin bütün aşılarının yurt dışından ithal edildiğini belirten Gümüşel, “Ülkemizin 2023 sağlık ve ekonomik stratejisi kapsamında kendi aşısını üretmesi önemli ve gereklidir.” dedi. Gümüşel, Hacettepe Üniversitesinin her türlü araştırma geliştirme, üretim için alt yapıya ve teknik donanıma sahip olduğunu ifade etti.

 

İlk yerli aşı geliştirme çalışmalarından olumlu sonuç alındığının müjdesini veren Gümüşel, “Çalışmalar sonucunda 14 Mayıs 2016 tarihi itibariyle Hacettepe Üniversitesi bünyesinde Eczacılık Fakültesinin yürütücülüğünde, Keymen firması ortaklığında ülkemizde ilk kez Hepatit B antijeni üretildi. Böylece üniversite-kamu-sanayi iş birliğiyle Türkiye’de aşı üretiminin mümkün olacağı bir kez daha gösterildi.” diye konuştu.

 

Projeyi, HÜ’den Prof. Dr. Sevda Şenel’in yürüttüğünü dile getiren Gümüşel, ekipte kendisinin yanı sıra Prof. Dr. Neslihan Gürsoy, Prof. Dr. Meral Sağıroğlu, Doç. Dr. Emirhan Nemutlu, Doç. Dr. Pınar Erkekoğlu’nun bulunduğunu belirtti. Gümüşel, şöyle devam etti:

 

“Sağlık Bakanlığının ilk defa üretimi gerçekleştirilen Hepatit B aşısının piyasaya çıkarılması için destek vermesini bekliyoruz. Hacettepe olarak söz verdik ve yaptık. Bunun gururunu taşıyoruz.”