Olay Gazetesi Bursa

İhracatçı tedirgin

Rusya ile yaşanan 'uçak' krizi Bursalı ihracatçıları iyice tedirgin etmeye başladı. En büyük korkuyu ise bebe çocuk giyimi üreticileri, gıda ihracatçıları ve çiftçiler yaşıyor.

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

 

Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay, son günlerde Rusya ile yaşanan gerilimin sektöre olumsuz etki ettiğini söyledi. Sektörün ihracatında Rusya’nın yüzde 50-60 paya sahip olduğuna dikkat çeken Atalay, “1-2 gündür duygusal etkisini hissettiriyor birkaç güne de parasal etkisini hissetmeye başlarız. Çünkü biz sıcak para ile iş yapıyoruz. Sorunun devam etmesi sektörü çok fazla etkileyecektir. Rusya tarafından gümrüklerde zorluk çıkarılmaya başladı. Ancak, bu bir memleket meselesi. Bizi sıkabilir ama gelişen şartlara ayak uydurmaya çalışacağız. Umuyoruz ki yakın zamanda herşey normale döner” dedi.

KOLAY YIKILMAYACAĞIZ

Geçtiğimiz aylarda Rusya’da yaşanan ruble krizi nedeniyle sektörün durağan bir seyiri olduğunu hatırlatan Atalay, şuan yaşanan olay ile birlikte ihracatın daha da aşağı düştüğünü kaydetti. Atalay, şöyle devamk etti: “Bu durum da aşılacaktır. Sektör olarak biz sürekli kendimizi yeniliyoruz. Değişik pazarlar arayışı içindeydik. Kendimizi yenileyeceğiz. Yapacağımız fuarda başka pazarlara ulaşmaya çalışacağız. Ülke olarak dar bir alanda değiliz. Türkiye dışa açık bir ülke. Biz de kolay kolay yıkılmayacağız. Karamsarlığa düşmeye gerek yok” diye konuştu.

RESTLEŞMELER BIRAKILMALI

Uludağ Meyve Sebze Mamülleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Orhan Gençoğlu, şuan sektörleri açısından kendilerine iletilmiş resmi bir yaptırım olmadığını ifade etti. Ne olacağını uzun vadede kestirmenin zor olduğuna vurgu yapan Gençoğlu, “Bunun ekonomiye sıçramaması siyasetle çözülmesi gerekiyor. İki ülkenin ekonomik yönden birbirine ihtiyacı var. Restleşmeler bir kenara bırakılıp üst makamlarca sorunlar halledilmeli. Siyasiler ılımlı olmalı. Rusya bizim de önem verdiğimiz önümüzdeki dönemde hedef pazar olan ülkelerden biri. Oraya ihracatımızı artırmayı hedefliyorduk. Fuarlara katılıyor bağlantılar kuruyorduk” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİYİ KORKU SARDI

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, iki ülke arasındaki sorunun kısa zamanda çözülememesinin çiftçiyi olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi. Armut ve şeftali ihracatının büyük kısmının Rusya ve Antalya’daki otellere yapıldığına dikkat çeken Ekim, şunları kaydetti: “İhracatçı şuan elindeki malı satamazsa gelecek yıl bizden düşük fiyata ürün alır ve piyasayı düşürür. Çiftçi ürküyor. Bu nedenle de ekim dikim alanını azaltacak ve az ekim yapacak. Depolardaki ürünler ihracatçıya satılamazsa iç payasada ucuza satılacak. Bu da zarara yol açacak. Bir an önce yaşanan sorunun çözülüp çiftçinin korkusunun giderilmesini bekliyoruz.”