Olay Gazetesi Bursa

İhracat iki sektörle ayakta

İhracat nisanda yüzde 2,8 azaldı. Daha büyük düşüşü lokomotif sektörler otomotiv ve hazır giyimin yüzde 11-13'ü aşan artış hızı engelledi. TİM Başkanı Büyükekşi, ''Düşüşte en büyük etken emtia fiyatlarındaki gerileme'' dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azalarak, 11 milyar 443 milyon 283 bin dolar oldu.

TİM’in nisan ayı ihracat rakamları, EXPO 2016 Antalya’da Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

 

Buna göre, dış satım nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azalışla 11 milyar 443 milyon 283 bin dolar oldu. Yılın ilk 4 ayında da ihracat yüzde 8,4 düşüşle 46 milyar 187 milyon 268 bin dolara geriledi. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 9,6 azalışla 139 milyar 633 milyon 83 bin dolara indi.

OTOMOTİV YİNE LİDER

 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, sektörel bazda nisan ayında en fazla ihracatı 2 milyar 47 milyon dolarla yüzde 11,5 artış hızı yakalayan otomotiv endüstrisinin gerçekleştirdiğini söyledi. 

Otomotivi yüzde 13,3 artış ve yaklaşık 1 milyar 526 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün izlediğini kaydeden Büyükekşi, sanayi sektörlerinin en hızlısının ise yüzde 14,9 artış ile savunma ve havacılık sanayinin olduğunu vurguladı. Büyükekşi, ihracattaki düşüşte en büyük etkenin emtia fiyatlarının gerilemesi olduğunu ileri sürdü. 

AVRUPA’DA ARTIŞ ORTADOĞU’DA DÜŞÜŞ

Geçen ay 106 ülkeye ihracatın arttığını, 131 ülkeye ihracatın azaldığını dile getiren Büyükekşi, şu bilgileri verdi: 

”Bu dönemde en fazla ihracat yapılan 5 ülke arasında ihracatımız Almanya’ya yüzde 3,8, İtalya’ya yüzde 12,7 ve ABD’ye yüzde 11,9 artarken, İngiltere’ye yüzde 1,3, Irak’a yüzde 27,9 daraldı. Türkiye’nin geçen ay en fazla ihracat yaptığı 20 ülke arasında ise en yüksek artış oranı yüzde 28,2 ile Hollanda’da görüldü. İhracat artışında öne çıkan diğer ülkeler ise sırasıyla yüzde 26,6 ile Bulgaristan ve yüzde 23,9 ile İran oldu. Bölgeler bazında da yine aynı dönemde AB’ye ihracat yüzde 5,1, AB dışı Avrupa’ya yüzde 15,6, Uzakdoğu ülkelerine yüzde 11,1 arttı. Ortadoğu’da yüzde 14, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde ise yüzde 22 oranında daraldı.”

BURSA İHRACATINI ARTIRDI

TİM Başkanı Büyükekşi, nisanda 33 ilin ihracatı artırdığını ifade ederek,

ilk 10 il arasında 6 ilin ihracatı düşerken, Bursa, İzmir, Gaziantep ve Manisa’nın performansının yükseldiğini kaydetti.

VİRAJI ALMAK İÇİN BAZEN AYAĞIMIZI GAZDAN ÇEKİYORUZ

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, ihracat rakamlarıyla ilgili, ”Bazen virajı daha iyi alabilmek için gazdan ayağımızı çekiyoruz ama bizim varacağımız hedef belli. Bu yolda var gücümüzle ilerlemeye devam edeceğiz” dedi. 

İhracatın bir maraton olduğunu ifade eden Elitaş, üretimin planlanması, üretim, üretilen malın pazarlanması gibi birçok durağı olan bir yol hikayesi olduğunu, bu yolculukta yolun engelsiz olması, yol arkadaşlarının ve kullanılan araçların uygun olmasının başarıyı getireceğini dile getirdi. 

Dünya ekonomisinin bir duraksama içerisinde bulunduğunu, bunda petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüş, siyasi krizler gibi küresel gelişmelerin yanı sıra yapısal sorunların da etkisi bulunduğunu anlatan Elitaş, bu yılın tamamında iyi bir performans göstererek OVP’de yer alan 155,5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacağız” diye konuştu.