Olay Gazetesi Bursa

İflas bayrağını çekti!

Türkiye’nin en büyük boya üreticisisiyken mali zorluğa düşen ÇBS Grubu’nun, 5 yıl önce iflas erteleme talebi ile gittiği mahkemeden karar çıktı.

Mahkeme, gruba bağlı 5 şirket için ‘iflas’ kararı verirken, 6 şirket için ise, borca batıklıktan çıktıkları için, daha önce verdiği tedbir taleplerini kaldırdı. Bu kararla birlikte, ÇBS Grubu’nun kalan şirketleri ile yoluna devam etmesi bekleniyor.

Çok sayıda şirket ve kişinin alacaklı olarak müdahil olduğu ÇBS Grubu şirketleri ile ilgili dava İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görüldü. 4 Şubat günü yapılan son celsede, şirket avukatı mahkemeden biraz daha süre istedi. Şirket avukatının duruşma tutanağına yansıyan ifadelerine göre, şirketin değerli bir arsası bulunuyor. 

Bu arsanın satışı için müşteri bulundu pazarlık görüşmeleri yapılıyor. Buna göre söz konusu arsanın satışı durumunda ipotekli alacakların yanı sıra diğer alacaklar karşılanabilir.

DAVASI BEŞ YIL SÜRDÜ

Şirket avukatından sonra söz alan bazı alacaklı vekilleri ise, mahkemeden tüm şirketlerin iflası yönünde karar verilmesini istedi. Müdahil olan bazı şirket temsilcileri ise, ÇBS Grubu’na kısa bir süre daha tanınmasını istedi. Mahkeme verdiği aradan sonra kararını açıkladı. Mahkeme verilen tedbir kararlarının üzerinden 5 yıl geçtiğini hatırlatarak iflas erteleme istemi ile başvuru yapılan 11 şirket ile ilgili karar verdi.

BOYA-GATE SKANDALI 5 ŞİRKET İÇİN ‘İFLAS’ KARARI

Mahkeme, 5 şirketin borca batık durumda olduğunu, bu şirketlerin ayağa kaldırılamayacağına hükmederek iflasına karar verdi. Bilirkişi raporu doğrultusunda iflasına karar verilen şirketler şunlar: ÇBS Oto Boya Sistemleri, ÇBS Pazarlama ve Boya Yatırımı, Renk Sigorta Acenteliği, İnce Mürekkepler Üretim ve Pazarlama ile Ofset Mürekkepler Üretim ve Pazarlama A.Ş.

TEDBİR KARARLARI KALKTI

Mahkeme, aynı talepler başvuru yapılan 6 şirket için ise verdiği tedbir kararlarını kaldırdı. Mahkeme bu şirketlerin borca batık konumdan çıktıklarına işaret ederek iflas erteleme talebinin reddine karar verdi. 

Mali yapıları düzeldiği için tedbir kararları kaldırılan şirketler ise şunlar: ÇBS Boya Kimya San. Ve Tic. A.Ş., ÇBS Holding A.Ş. ÇBS Printaş Oto Boya ve Gereçleri San. A.Ş., ÇBS Oto Boyaları San. Ve Tic. A.Ş. , Mikrotaş Mikronize Tozlar San. A.Ş., Renk Araç Kiralama ve Turistik Hizmetler San. Ve Tic. A.Ş.

YATIRIMCILARI DA KARARI BEKLİYORDU

Dosyaya bakan avukatlar, mahkemenin verdiği kararın nihai olmadığına dikkat çekti. Mahkemenin hazırlayacağı gerekçeli karardan sonra, kararın temyiz edilmesi bekleniyor. ÇBS Grubu’na yakın bir kaynak, kararı ‘olumlu’ olarak niteledi. Alacaklı şirketlerden birinin avukatı ise, yüklü borç baskısı altında olan şirketlerin hacizlerle yüz yüze geleceğine dikkat çekti. Öte yandan, hisseleri borsada işlem gören ÇBS Boya’nın yüzlerce yatırımcısı da, mahkemeden çıkacak kararı bekliyordu.

ÇBS’NİN YÖNETİCİLERİNE, ‘HİLELİ İFLAS’ DAVASI TEMELİ 1930’LARDA ATILDI

ÇBS Türkiye’nin en eski sanayi kuruluşları arasında. Temelleri 1930’lu yıllara dayanan ÇBS Boya, İstanbul Sanayi Odası’nın 1968’deki ilk ‘En Büyük Sanayi Kuruluşları’ listesinde 49’uncu sırada yer aldı. ÇBS, sonraki yıllarda da listede yer almaya devam etti. 2001 krizinde darboğaza giren ÇBS’nin temelleri ise küçük bir boya malzemeleri satılan dükkânda atıldı. Çavuşoğlu Ailesi tarafından Alibeyköy’de 8 metrekarelik bir dükkanda 1953’te kurulan ÇBS Boya 1989’da Gebze Çayırova’daki entegre tesislerine taşındı. 1995’te halka açılan ÇBS için zorlu süreç 2001 krizinde başladı. Şirket, bir dönem, pazarın yüzde 25’ine hitap ediyordu.