Salvini ile birlikte, İçişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir ismin daha soruşturmaya dahil edildiği belirtildi. İtalyan basınına göre savcılık Salvini’ye görevini kötüye kullanma, adam kaçırma ve yasa dışı şekilde alıkoyma suçlamaları yöneltildi.
Salvini, hakkında soruşturma açılması üzerine sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Ülkemin sınırlarını ve güvenliğini koruduğum için Agrigento Savcısı beni sorguya çekmek, hatta tutuklamak istiyorsa bundan onur duyarım. Kollarımı açtım, kendisini bekliyorum!” dedi. Salvini’nin destekçileri de Twitter’da “kimse Salvini’ye dokunmasın” etiketiyle sosyal medya kampanyasına başladı. “Kimse Salvini’ye dokunmasın” etiketi, İtalya’da Twitter’da en çok kullanılan etiketler arasına girdi.
Salvini hakkında soruşturma açılmasının ardından, gemideki 137 göçmenin karaya çıkmasına izin verildi. İtalya’daki Katolik Kilisesi, Arnavutluk ve İrlanda’nın bu göçmenleri kabul etme taahhüdünde bulunması üzerine göçmenlerin gemiden inmesine izin verildiği belirtiliyor.Diciotti gemisindeki göçmenlerin çoğunluğunun Eritreli olduğu, Suriye, Somali gibi ülkelerden kaçanların da bulunduğu açıklandı.
Libya üzerinden denize açılarak Avrupa’ya ulaşmak isteyen bu kişilerin aylarca Libya’daki kuralsız gözaltı merkezlerinde çok ağır şartlarda tutuldukları, işkence gördükleri belirtiliyor. Gemideki kadınların tamamının Libya’da tecavüze uğradıkları da ortaya çıkmıştı.