Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine, açıklanan fiyatın Anadolu ekmeklik kırmızı sert buğday rakamı olduğunu belirterek, Çukurova’da üretilen buğdayın bir düşük kalitede olduğunu söyledi.
Çukurova’da üretilen buğday için henüz bir rakam açıklanmadığını ancak açıklanan rakamlara bakıldığında bir tahmin yürütebildiklerini dile getiren Girmen, “Açıklanan rakam, en kaliteli buğdayın alım fiyatı. Bölgemizde üretilen buğday için bu rakam daha aşağı olur. En kaliteli buğday için 86,2 kuruş açıklanan alım fiyatının bölgemizdeki buğday için 78-80 kuruş aralığında olacağını tahmin ediyoruz. Bu rakam belki bu yıl için çok kötü olmayabilir ancak üreticinin önümüzdeki yıllarda da buğday ekmesini istiyorsak bu rakam beklentinin aşağısında kaldı” diye konuştu.
Buğdayın vazgeçilmez ürünlerden olduğuna dikkati çeken Girmen, şunları kaydetti:
“Eğer biz bu ürünü yetiştirmek zorundaysak üretici, her sene kar etmeden ucu ucuna para kazanmamalı. Bazıları, verilen rakamın birebir çiftçinin cebine girdiğini sanıyor. Oysaki nakliye ve stopaj düşüldüğünde açıklanan rakamın birkaç kuruş altına satabiliyor ürününü. Eğer bu ürünü yetiştirmek istiyorsak çiftçiyi memnun etmemiz gerek. Böyle stratejik bir ürünün rekoltesinin azalması, ülkemize zarar verir. Taban fiyatın açıklanmasının olumlu tarafı ise piyasadaki belirsizliği ve merakı gidermiş olmasıdır.”
Geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından bu yıl yağışların yeterli olması nedeniyle buğdayda rekoltenin arttığını ifade eden Girmen, “Geçen yıl, kuraklık nedeniyle rekoltede yüzde 25 düşüş yaşamıştık. Bu yıl yağışların güzel olması ve mevsim koşullarının iyi geçmesiyle rekoltede geçen yıla oranla yüzde 25-30 artış yaşandı. Bu yıl 180 bin ton civarında rekolte elde etmeyi umuyoruz” diye konuştu.