Olay Gazetesi Bursa

Hızlan: Bu tür kitaplar eğitici

Bursa 15. Kitap Fuarı'nda, “Nâzım'ı Yazanlar” kitabı üzerine bir söyleşi düzenlendi. Bu tür kitapların eğitici olduğunu vurgulayan Doğan Hızlan, “Kütüphanelerde de olması gereken bir çalışma” dedi.

Dilek Atlı 

Bu yıl 15’incisi gerçekleştirilen Kitap Fuarı’nda ”Nâzım’ı Yazanlar” kitabı üzerine bir söyleşi yapıldı. Yoğun katılımın dikkat çektiği söyleşide, Tüyap’ın ev sahipliği yaptığı “Nâzım’ı Yazanlar Sergisi” de açıldı.

Dünya şairi olan Nâzım Hikmet’in yaşamı, yapıtları ve siyasi mücadelesi üzerine kitap ya da makale yazanları, şiirden müziğe, resimden sinemaya eserlerinde şairin izini sürenleri bir araya getiren ”Nâzım’ı Yazanlar” kitabının doğuş hikâyesi dinleyicilerle paylaşıldı. 

Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç’ın moderatörlük yaptığı söyleşiye gazeteci, yazar ve eleştirmen Doğan Hızlan, Nâzım Hikmet Kültür Vakfı Genel Sekreteri yazar Turgay Fişekçi, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Zeynep Uysal katıldı.

DEĞERLİ BİR ÇALIŞMA…

Nâzım’ı Yazanlar kitabının usta şaire toplu bir bakış ve değerlendirme sağladığı için önemli olduğunu ifade eden Doğan Hızlan, “Bu tür kitaplar eğiticidir. Nâzım Hikmet gibi birinin çalışmalarını toplamak önemli. Okurların aradığı görsel şıklık da var. Görsel egemenliği sağlayan bir kitap. Hem Nâzım’ın hayatını hem de onu yazanları fotoğraflarla öğrendiğiniz bir albüm olarak kütüphanelerde de olması gereken bir çalışma” diye konuştu. 

Fişekçi ise usta şairin etkili bir kişiliği olduğunu söyleyerek, “Sosyal bir insandır Nâzım Hikmet. Bildiğimiz sanatçılara benzemeyen yönlere sahip. Bunu kitaptaki alıntılarla da görebilmek mümkün” dedi.

Kitabın editöryel çalışması hakkında bilgi veren Zeynep Uysal ise şunları kaydetti: 

“Boğaziçi Üniversitesi olarak Nilüfer Belediyesi ve Attila Durak ile geçen yıl bu proje için bir araya geldiğimizde oldukça heyecanlandık. Bu alıntıları bir hikâye üzerine oturtmak istedik. Böylece Nâzım Hikmet’in hayat hikâyesini bir zaman tüneline yerleştirdik kitapta. Hayatının öne çıkan safhaları kısa kısa notlar halinde sıralandı. Nâzım Hikmet eserlerine gönderme yapan sinema, müzik ve sanat insanlarını da dahil ettik.”

Söyleşi sonunda Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman katılımcılara birer plaket takdim etti.

Nâzım’ı Yazanlar Sergisi

Nilüfer Belediyesi tarafından Nâzım Hikmet’in 115. doğum yılı için hazırlanan “Nâzım’ı Yazanlar” sergisi, Tüyap’ın ev sahipliğinde kitapseverlerle buluştu. Sergide, Ara Güler, Orhan Pamuk, Fazıl Say, Zülfü Livaneli, Ayşe Kulin, Mehmet Aksoy ve Genco Erkal gibi birçok değerli isimden oluşan toplam 121 sanatçı ve yazar, büyük ustanın eserlerinden alıntılar yaptı. Fotoğraflar ile buluşan serginin sanat yönetmenliği ve çekimlerini Atilla Durak yaptı. Fotoğraf çekimlerine Kemal Aslan ve Ersin İleri katkı sağladı. Editöryel konsept ise Murat Gülsoy ve Zeynep Uysal tarafından üstlenildi. Sergi, fuar kapsamında ücretsiz olarak 26 Mart Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilecek.