İflas ettikten sonra bir süre çöpten topladığı kağıtları satarak geçimini temin ettiğini anlatan Mehmet Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bursa ve Çanakkale’de uzun yıllar çöp topladım. Ezine ilçesindeki bir çöplüğe atılan asker botlar dikkatimi çekti. Bunları yenileyip, pazarlarda ucuza satmayı düşündüm. Böylece kullanılmış bot ve ayakkabı tamirine başladım ve çöp toplamayı bıraktım. Tamir ettiğim kullanılmış ayakkabıları pazarda 5-10 liradan satıyordum. Yoğun talep alınca da bu işi meslek edindim” dedi.
Bursa’ya 2000 yılında geldiğini ve eski bir evin bahçesinde ayakkabı tamir etmeye başladığını söyleyen Yavuz, burada biriktirdiği ayakkabıları daha önce yaptığı gibi pazarlarda satmaya başladığını ifade etti.
Yaklaşık 7-8 sene önce bir arkadaşının “Bir iş yeri var, gel orada ayakkabı tamirini daha rahat yaparsın” dediğini anlatan Yavuz, “Bu iş yerinin önünde ayakkabıları tamir edip, sergiledim. Arkadaşım ‘Gel burada kal, senden para istemiyorum’ deyince, burada devam ettim. O günden beri buradaki dükkanda barınıyorum” diye konuştu.
“Yokluk başka, varlık başka”
Yavuz, başlangıçta çocukları ve eşiyle bir sorunu olmadığını, işleri bozulunca evde “tatsızlıklar” çıkmaya başladığını dile getirdi.
“Yokluk başka, varlık başka” diyen Yavuz, “Biz çıktık gurbete kendimize ekmek aramaya. Ekmek bulalım derken çoluk çocuğumuzdan da ayrı kaldık” ifadesini kullandı.
“Hiç ummadığım yerlerden ummadığım şeyler geldi”
Yavuz, hayat hikayesinin anlatıldığı haberi, internet, gazete ve televizyonda görenlerin kendisine yardımlarda bulunduğunu aktardı.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yatak, yorgan ve giysi gönderdiğini kaydeden Yavuz, “Allah ondan razı olsun. Hiç ummadığım yerlerden ummadığım şeyler geldi. Eskişehir’den, Balıkesir’in Gönen ilçesinden, Kocaeli’den, İstanbul’dan, Bursa’nın içinden yardımlar geldi. Doğu’dan bile yardım göndereceklerini söylediler” ifadelerini kullandı.
“Kedim Osman’a bile mama yardımı yapılmaya başladı” diyen Yavuz, şöyle konuştu:
“Osman’ın morali çok iyi. Bir sürü, çeşit çeşit maması var. Mama ayırmaya bile başladı. Birinden yiyor sonra beğenmiyor diğerinden yiyor. Çok meraklı mamalara. Mama kaliteli olunca Osman’ın hoşuna gidiyor. Buradan geçen insanların hepsi artık beni tanıyor. Her gün beni görmeye geliyorlar. Bana ‘Amca seni televizyonda seyrettik’ diyorlar. Bana, onarıp satmam için ayakkabı getiriyorlar. Sonra da Osman’ı seviyorlar.”