Olay Gazetesi Bursa

‘Hiçbir çocuk yalnızlığı hak etmez’

“Yasemin ve Lavanta” dizisiyle minik okurlara yeni maceraların kapısını aralayan yazar Sevgi Saygı, “Hiçbir çocuk yalnızlığı hak etmez” diyor.

DİLEK ATLI

Yazar Sevgi Saygı’nın “Babam Nereye Gitti?” ile başlayan 3 kitaplık “Memo’nun Macerası” dizisi, çocuk okurlarca beğeniyle takip edilmişti. Saygı, bu kez 4 kitaplık “Yasemin ve Lavanta” dizisine imza attı. Günışığı Kitaplığı’ndan çıkan yeni kitap dizisinde korku, sevinç ve paylaşmaya yönelik maceraları aktardığını vurgulayan Saygı, “Hiçbir çocuk yalnızlığı hak etmez” diyor. 

 

Bir senarist ve her yaştan okur için üreten bir yazar olarak, dizi okumayı nasıl yorumlarsınız? Özellikle, çocukların ve gençlerin yoğun ilişkiler kurabildikleri bir “dizi” dünyası varken.

 

Keyifli olduğunu düşünüyorum. Harry Potter dizisinin her yeni kitabını, kitapçıların önünde kuyruklar oluşturup beklediklerine göre çocuklar da benim gibi düşünüyor sanırım. Tanıdığı, sevdiği kahramanın yeni zorluklarla karşılaştığında ne yapacağını merak ediyor, onunla birlikte endişeleniyor, onunla birlikte zorlukların üstesinden geliyor. Kendisinin de her şeyle başa çıkabileceğine inanıyor. Bundan daha keyifli bir şey olabilir mi…

 

► Bu serinin ana karakteri olan Yasemin ve Lavanta’dan söz edelim mi biraz? 

 

Lavanta, Yasemin’in iç sesi diyebilirim. Lavanta, aynı zamanda kumaşı, pamuğu, boyu posu ile fiziksel bedene sahip olan, yetişkinlerin izin vermediği merak ve keşif yapma isteğini, onlara çaktırmadan birlikte yaşadığı bir arkadaş. Korkuyu, sevinci, paylaşmayı öğrendiği maceraları onunla birlikte düşleyebiliyor. 

 

► Aslında hemen her çocuğun iç dünyasında Lavanta gibi bir arkadaşı vardır, değil mi?

 

Var olmasını umuyorum. Hiçbir çocuk yalnızlığı hak etmez. 

 

► Çocuk okurlar için kitaplar kaleme almak, yazar için hangi sorumlulukları beraberinde getiriyor?

 

Dilin, imladan ifadeye kadar temiz olması, bence sadece çocuk kitapları için değil; tüm metinler için çok önemli. Sıkıcı olmamak, saf ve temiz ruhları hayata dair karamsarlığa, umutsuzluğa sürüklememek her şeyden önemli. 

HİKAYE İLE UYUM

► Kitap dizisinin resimleri de çok dikkat çekiyor. Hikâye ile uyumlu ve renkli. Desenleyen kişi kim ve çocuk kitaplarında resimlerin önemi sizce ne?

 

O güzelim desenler Merve Atılgan’a ait. Metnin ruhuna girebilen, yaratıcı bir genç. Bana kalsa tüm kitaplar, illüstrasyonlarla zenginleşmeli derdim. Özellikle işitsel zekânın ağır bastığı toplumlarda, görselliğin desteklenmesi, okuma alışkanlığını geliştirmesi açısından yararlı olurdu.