Olay Gazetesi Bursa

“Her Fidan Bir Can, Bursa’ya Yeni Orman” kampanyası

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mudanya yangınının izlerini silmek için başlattıkları "Her Fidan Bir Can, Bursa'ya Yeni Orman" kampanyası kapsamında, yangının yaşandığı alanda 110 bin fidanı toprakla buluşturacaklarını bildirdi.

Bakan Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce (OGM) Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde yanan ormanlık alanları ağaçlandırmak maksadıyla “Her Fidan Bir Can, Bursa’ya Yeni Orman” kampanyası başlatıldığını belirtti.

 

Yangının 29 Ağustos’ta meydana geldiğini ve yanan alanın Göynüklü, Çağrışan, Nilüferköy ve Aksungur mahalleleri yerleşim birimi ve ekili alanların ortasında yer aldığını hatırlatan Eroğlu, “Yangına hiç vakit kaybetmeden 15 dakika gibi kısa bir sürede müdahale ettik. İlk müdahale helikopter ekibimiz tarafından yapıldı. Yine orman teşkilatımıza ait 50 adet arazöz, 20 adet su ikmal aracı, 5 adet dozer, 5 helikopter, 258 işçi de yangın söndürme ekibinde yer aldı. Orman teşkilatının bu özverili ve cansiparane çalışmaları neticesinde yangını kısa bir sürede söndürdük” bilgisini paylaştı.

 

Ayrıca 170 hektar alana zarar veren yangından sonra OGM’nin hiç vakit kaybetmeden araziyi yeniden ağaçlandırmak için çalışmalara başladığına dikkati çeken Eroğlu, “Her Fidan Bir Can, Bursa’ya Yeni Bir Orman” sloganıyla başlattıkları kampanyanın çok kısa bir sürede birçok kurum ve kuruluş, STK’lar ve halk tarafından yoğun bir ilgiyle karşılandığını belirtti.

 

Eroğlu, “Mudanya yangınının izlerini silmek için başlattığımız kampanya kapsamında yangının yaşandığı alanda 110 bin adet fidanı toprakla buluşturacağız. Yangının izlerini silmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bu kapsamda, 18 Ekim 2015 tarihinde ilk fidanlarımızı toprakla buluşturduk. Sahaya dikilecek 110 bin fidanın 7 bin tanesi, büyük bir coşkuyla katılımcılar tarafından dikildi” ifadesini kullandı.

 

– “Yanan orman alanlarının bir metrekaresi dahi başka bir maksatla kullandırılmadı”

 

Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

 

“Bizim dönemimizde yanan orman alanlarının bir metrekaresi dahi başka bir maksatla kullandırılmadı. Yanan alanda fidan dikim çalışmaları 2015 sonbahar ve 2016 ilkbaharında tamamlanacak. Zarar gören 170 hektar sahanın 100 hektarına 90 bin kızılçam, 11 bin fıstık çamı, 6 bin servi, 3 bin adet yabanıl meyve olmak üzere toplam 110 bin adet fidan dikilecek. 70 hektarlık kısmında ise genetik açıdan iyileştirilmiş tahmini 10 milyon adete denk 600 kilogram kızılçam tohumu ekimi yapılacak.”

 

Yanan alanda yaban hayvanlarının doğada beslenmesi maksadıyla alıç, ahlat, yabani erik, yabani elma, kızılcık, üvez gibi türlerle bir karışım oluşturulacağını belirten Eroğlu, yerleşim yerlerine yakın yerlere iki, üç sıra halinde, yangına dirençli tür olan servi fidanı dikileceğini de ifade etti.