Dilek Atlı Tamamen gönüllülük ilkesine dayanarak 4 yıl önce kuruldu Köy Okulları Yardım Projesi… Bugün vatandaşların ilgisiyle binlerce çocuğun eğitim hayatına destek sağlayan örnek bir sosyal sorumluluk projesi olarak Türkiye’de adını duyurmayı başardı. Projeye destek veren yardımseverlerin yanı sıra birçok sanatçının katkısıyla ülkenin dört bir tarafındaki köy okullarında eğitim gören miniklerin ihtiyaçları karşılanıyor.
Köy Okulları Yardım Projesi kurucusu ve yöneticisi Cafer Canşi, projeyle ilgili sorularımızı yanıtlayarak, “Tek amacımız köy okullarımızın yardım çağrılarına destek olarak, çocukların gülümsemelerini sağlamak. Bugüne kadar binlerce çocuğumuza ve okulumuza kırtasiye, giyim, yakacak, kitap ve tadilat konularında imkânlar sunduk” diyor.
Köy Okulları Yardım Projesi’nin doğuş hikâyesini aktarır mısınız? Ne zaman ortaya çıktı bu fikir ve nasıl gelişti?
Köy Okulları Yardım Projesi, 2014’te bir kurumun Ağrı’daki köy okullarına yardım etmek üzere benden destek istemesiyle başladı. Kurumla birlikte Ağrı’daki 7 köy okuluna kırtasiye malzemesi dağıttık. Bunu devam ettirmeye karar verdim. Çevrem ve bazı dernekler aracılığıyla yaklaşık 9-10 köy okuluna giyim ve kırtasiye malzemesi sağladık. Köylere giderek çocukların mutluluğuna şahit olunca sosyal medya ile yoluma devam ettim. Önceleri Ağrı Köy Okulları Yardım Projesi adıyla kurduğum proje sonrasında büyüdü ve Köy Okulları Yardım Projesi olarak isim değiştirdi. Tamamen köy okullarına yönelik okulların tadilatından çocukların giyim, kırtasiye, kitap ihtiyaçları ve uçurtma şenliklerine kadar her türlü desteği sağlıyoruz.
MADDİ DESTEK KABUL EDİLMİYOR…
Maddi destek değil, ihtiyaç üzerine kurulu bir organizasyon değil mi?
Evet, tamamen okulların ihtiyaçları üzerine kurulu. Hiçbir şekilde maddi destek kabul etmiyoruz. Okulun talebini paylaşıyoruz, destekçilerimiz ilandaki iletişim bilgisinden okul öğretmenine ulaşıp kargo ile gönderimde bulunuyor. İhtiyaç sahibi okul ile hayırseveri buluşturuyoruz; bir nevi köprü görevi görüyoruz.
Günümüzde sosyal sorumluluk projelerinin sosyal medya materyalleri sayesinde sesini duyurması, kitlelere ulaşması daha kolay. Sizin projeniz bu materyallerden ne kadar fayda sağladı?
Sosyal medya ile farkındalık oluşturduk diyebiliriz. Sosyal medyada yaptığımız paylaşımlar sayesinde elinde fazla malzemesi olan okullarımız ihtiyaç sahibi okullarla elindekileri paylaşabiliyor. Binlerce okulda sosyal medya sayesinde destek bulduk. Cem Adrian sürekli destekçimiz, projeye çok değer veriyor. Adrian sayesinde projemiz çok hızlı gelişti ve ilanlarımızı instagramda ‘repost’ ile daha fazla kişiye duyurma konusunda bize güç oldu… Binlerce çocuğumuza bot, mont, kırtasiye ve kitap desteği sağladık. Verdiği konserlerde kitap toplama standları kurduk ve yüzlerce okula kitap ulaştırdık. Birçok ünlü sanatçı ve oyuncu da projemize destek veriyor. Bir destek gittiğinde gelen fotoğraf ya da videolardan birini izleyen destekçilerimiz, zaten ne denli doğru bir amaca hizmet edildiğine tanık oluyor. En güzel teşekkür de bu olmalı bizler için.
Size kimler destek verebilir? Projeye katkı sağlamak isteyenler için bir yol haritası aktarabilir misiniz?
Siyasi ve ideolojiden tamamen uzak bir projeyiz. Tek amacımız çocuklar, herkes destek olabilir. Dernek, vakıf ve bireysel destekleri kabul ediyoruz ama projemizin herhangi bir dernek ya da vakıfla bir ilgisi ya da bağlantısı yok. Kurucu ve yönetici görevinde ben yer alıyorum.
‘Yüklerini hafifletmeye çalışıyoruz’
Köyde okuduğu için buradaki okulların yapısını ve öğrencilerin ne kadar zor durumda okuduklarını iyi bildiğini vurgulayan Cafer Canşi, “Okulların en büyük eksiği kitap, kırtasiye, spor malzemeleri ile eğitici materyaller. Öğretmenler özellikle kışın çok zor şartlarda eğitim veriyor. Ulaşım ve öğrencilerin giyim, kırtasiye ve kitap ihtiyaçları çok fazla oluyor, bizler de bir nebze olsun yüklerini hafifletmeye çalışıyoruz” diyor.