Olay Gazetesi Bursa

Helvacı Bacı’nın Bursa’da yaptığı helva Mekke’ye nasıl ulaştı?

İsmi Bursa evliyaları arasında geçen Helvacı Bacı’nın kerameti asırlardır kuşaktan kuşağa anlatılır.

İsmi Bursa evliyaları arasında geçen Helvacı Bacı’nın kerameti asırlardır kuşaktan kuşağa anlatılır.

O, Bursa’da hizmetini gördüğü evin mutfağında bir gün helva pişirir.

Bu helva hac ibadetini yapmakta olan evin beyine erişir. Bey çok sevdiği helvayı afiyetle yer. Bursa’ya döndüğünde Helvacı Bacı’nın helvasını yediğinin kanıtı da yanındadır…


 

Helvacı Bacı’nın kerameti

Rivayetler o ki yine bir gün Başçı Hacı Sevinç isminde bir tüccar mescit yaptırır. Mescit daha tamamlanmadan hacca gider. Tüccarın hanımı bir gün evde helva pişirir ve o esnada yanlarında çalışan hizmetçi kıza dönüp, ’’Efendim helvayı çok severdi’’ der. Daha sonra hizmetçi kız eline bir tabak alıp içine biraz helvadan koyar ve  “Ağız tadıyla bu helvayı yesin’’ der. Evin hanımı şaşırır ve kıza ne yapmak istediğini sorar.

Tüccar hacdan döndüğünde tabak eşyalarının arasından çıkar. Bu durum bacının kerameti olarak yorumlanır. Bu olaydan sonra Helvacı Bacı olarak kendisine seslenirler. Vefat ettiğinde de yaptırılan mescidin yanına defnedilir. Bu yaşanan olay da günümüze kadar böylece gelir. Bulgaristan’ın Filibe Kasabası’ndan Bursa’ya geldiği rivayet edilen Helvacı Bacı, keramet gösteren ‘Bursa Evliyaları’ arasında zikredilmektedir. Fakat kendisi hakkında kesin ve çok fazla bir bilgi bulunmamaktadır. 

Günümüzde Helvacı Bacı’ya helva adağı yapılarak mezarının çevresindeki kişilere verilir. Veya yapılan helva mezarının üstüne konur. Gelip geçenler de bu helvadan yiyerek dua ederler.

Hacı Sevinç Camii

Tahtakale semti, Veziri Caddesi’nde bulunan bu mescid, Fatih devrinde, Hacı Sevinç adlı bir kişi tarafından yaptırılmıştır.

6,60X6,65 metre iç ölçülerinde bulunan caminin girişinde, 2.90 metre derinliğinde bir son cemaat yeri bulunur. Asıl ibadet yerinin üzeri, bir büyük kubbe ile örtülmüş iken son yıllarda gördüğü tahribat ve onarımlar sonunda şu anda ahşap çatı ile örtülüdür.

Mineresi bulunmayan mescidin bahçesinde, binayı yaptıran Hacı Sevinç’in gömütü bulunur.

Tekke olarak da kullanılmış olan bu mescid, bugün ibadete açık durumdadır.