Olay Gazetesi Bursa

HDP’lilerin fezlekeleri terörden

Milletvekilleri hakkında toplam 506 fezleke bulunurken, Cumhuriyet Savcılıkları'nca hazırlanan 90'ın üzerinde fezlekenin TBMM'ye gönderilme süreci ise devam ediyor.

AA muhabirinin, Adalet Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, HDP’li 41 milletvekili hakkında “dokunulmazlıklarının kaldırılması” istemiyle Cumhuriyet Başsavcılıkları’nca hazırlanan 330 fezleke bulunuyor. Ancak bu dosyaların bazılarının önümüzdeki günlerde Adalet Bakanlığına ulaşması bekleniyor.

“Dokunulmazlıkların kaldırılması” istemiyle hazırlanan dosyalarda, söz konusu milletvekillerinin “terör örgütü propagandası yapmak”, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, “suçu ve suçluyu övmek”, “terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik”, “Cumhurbaşkanı’na hakaret”, “kamu görevlisine hakaret”, “örgüt adına vahim nitelikte silah kaçakçılığı yapmak” gibi suçları işledikleri belirtiliyor.

En fazla dosya Demirtaş’ın

HDP’li milletvekilleri arasında en fazla dokunulmazlık fezlekesi, 64 dosyayla Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’a ait. Demirtaş’ı, 54 fezlekeyle TBMM Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, 42 fezlekeyle Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, 19 fezlekeyle HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 18 fezlekeyle de Diyarbakır Milletvekili Altan Tan izliyor. Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ ile Hakkari Milletvekili Selma Irmak ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de 10’ar fezlekesi bulunuyor.

Fezlekeler arasında, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulu’nda sözde özerklik ilanına ilişkin yaptıkları konuşma nedeniyle HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ile milletvekilleri Selma Irmak, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkcü’nün “dokunulmazlıklarının kaldırılması” istemiyle hazırlanan dosyalar da yer alıyor.

Sarıyıldız, “örgüt adına vahim nitelikte silah kaçakçılığı” yapmakla suçlanıyor

Ankara Merasim Sokak’ta 17 Şubat tarihindeki saldırıyı gerçekleştiren teröristin cenazesine taziyeye giden Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkında da 5 dosya bulunuyor.

PKK’ya teslim edilmek üzere götürülen bombalar ile diğer silahları teslim aldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında “terör örgütüne üye olmak” ve “örgüt adına vahim nitelikte silah kaçakçılığı yapmak” suçlarından hakkında fezleke bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da 6 dosyayla “dokunulmazlığının kaldırılması” istenen milletvekilleri arasında yer alıyor.

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan’ın 26 Temmuz 2015 tarihinde yapılan protesto yürüyüşünde söylediği, “PKK’nın öyle bir gücü var ki sizi tükürüğüyle boğar” sözleri üzerine başlatılan soruşturma sonrasında hazırlanan dokunulmazlık fezlekesi de dikkati çekti.

Öte yandan bulunduğu evde yapılan aramada, dört teröristin gözaltına alınmasıyla gündeme gelen Şırnak Milletvekili Ferhat Encu da “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan hakkında fezleke hazırlanan milletvekilleri arasında bulunuyor.

TBMM’de 506 fezleke

Başsavcılıklarca hazırlanan milletvekilleri hakkındaki dokunulmazlık fezlekesi, Adalet Bakanlığına, buradan da TBMM’ye gönderilmek üzere Başbakanlığa sunuluyor.

Milletvekilleri hakkında toplam 506 fezleke bulunurken, Cumhuriyet Savcılıklarınca hazırlanan 90’ın üzerinde fezlekenin TBMM’ye gönderilme süreci ise devam ediyor.

TBMM’ye gönderilen fezlekeler, Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon’da görüşülüyor. Bu kapsamda, 15 Mart itibarıyla karma komisyonda 459 yasama dokunulmazlığı fezlekesi bulunuyor. 267 dokunulmazlık fezlekesiyle, en fazla fezleke HDP’ye ait. Bunu 134 fezlekeyle CHP, 40 fezlekeyle AK Parti ve 14 fezlekeyle MHP izliyor. Bağımsızların da 4 dokunulmazlık fezlekesi bulunuyor. Ayrıca, 47 fezleke de karma komisyona gelmek üzere bekliyor. Bu şekilde milletvekilleri hakkındaki fezleke sayısı 506’ya ulaşıyor.

113 vekilin dosyası var

Hakkında dosya düzenlenen milletvekili sayısı da 113 oldu. Bu sayının partilere göre dağılımı ise şöyle:

CHP milletvekilleri 43, HDP milletvekilleri 41, AK Parti milletvekilleri 22, MHP milletvekilleri 6, bağımsız 1.

Bir tezkerede birden fazla milletvekiline ait dosya sayısı ise 25 olarak gerçekleşti.

Bu arada, dün son olarak Batman Cumhuriyet Başsavcılığınca terör örgütü PKK’nın sözde Sur sorumlusunun cenazesine katılan HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan ve Siirt Milletvekili Besime Konca hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Aslan ve Konca hakkında Anayasa’nın 83. maddesi uyarınca “soruşturma izni verilmesi” ve “yasama dokunulmazlığının kaldırılması” talebiyle hazırlanan fezleke, Adalet Bakanlığına gönderilecek dosyalar arasında bulunuyor.