Olay Gazetesi Bursa

Hazineden kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık

Kadın girişimcilerin artmasının istihdam açısından önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Şimşek, pozitif ayrımcılıkla KGF'den kadın girişimcilere pay ayıracaklarını kaydetti.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kadın girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla Hazine destekli kredi kefalet uygulaması kapsamında çalışma başlattıklarını ifade ederek, pozitif ayrımla Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) kadın girişimcilere pay ayıracaklarını söyledi.

Şimşek, KOBİ’lerin ve ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla KGF’nin yeniden yapılandırılarak etkin hale getirildiğini hatırlattı. Hazine destekli kefalet sistemine reel sektörün büyük ilgi gösterdiğini ve bugüne kadar sağlanan kredi kefalet toplamının 197 milyar liraya ulaştığını vurgulayan Şimşek, toplam kredi portföyünün de 220 milyar lira olduğunu kaydetti. KGF kefaletleri kapsamında 356 bin kredilendirme işlemi gerçekleştirildiğini, yararlanıcı firma sayısının da 202 bine çıktığını dile getiren Şimşek, ‘’Hazine destekli kefalet uygulamasında KOBİ’lerin aldığı pay yüzde 74’ü bulurken, kredilerin yüzde 86’sı Türk lirası cinsinden tahsis edildi” dedi. 

KOLAYLIK SAĞLAYACAK ADIMLAR

Sistemden en çok yüzde 38 ile ticaret, yüzde 30 ile de imalat sektörünün pay aldığını anlatan Şimşek, sadece KOBİ’lere değil, aynı zamanda ihracatçı ve döviz kazandırıcı faaliyeti olan işletmelerle finans şirketlerine de finansmana erişimde büyük kolaylık sağladıklarını bildirdi. Şimşek, gelecek dönemde ihracatın yanı sıra kadın girişimcilere yönelik politikalara ağırlık vereceklerinin altını çizerek, bu işlemler için de kolaylık sağlayacak adımlar atacaklarını belirtti.

İŞ GÜCÜNE KATILIMDA ARTIŞ

Hükümet olarak kadınların iş hayatında daha aktif rol almasına ve iş gücüne katılım oranlarının artırılmasına öncelik verdiklerini kaydeden Şimşek, kadın istihdamının artırılması ve kadın çalışanların korunmasına ilişkin çalışmalarda son yıllarda olumlu gelişmeler yaşandığına işaret etti. Mehmet Şimşek, ağustos ayında kadınların iş gücüne katılım oranının geçen yılın aynı ayına göre 1,2 puanlık artışla yüzde 34,3’e çıktığını vurgulayarak, ‘’Kadın girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla uluslararası platformlarda muhtelif çalışmalar yürütülmektedir. Kadınların ekonomik ve sosyal statüsünün yükseltilmesi için birçok kurum ve kuruluş tarafından oluşturulan politika metinlerinde de bu konuya özellikle yer verildiği görülmektedir. Özellikle, G20’nin bu yıl yaptığı çalışmalar konuya verilen öneme işaret etmektedir. G20 kapsamında, kadın girişimciliğinin finansmanı amacıyla özel bir fon oluşturulması çalışmalarının yanı sıra G20 taahhütlerinin uygulanması konusunda liderlere tavsiyeler sunacak bir platform oluşturulmuştur” diye konuştu.

İSTİHDAM AÇISINDAN ÖNEMLİ

Türkiye’de kadın girişimciliğinin desteklenmesine yönelik Hazine destekli kefalet uygulaması kapsamında yürüttükleri çalışmaları anlatan Şimşek, KOBİ’ler ve diğer işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştıran ve ekonomik büyüme üzerinde olumlu etkisi görülen uygulamayla kadınlara yönelik belirli oranda kefalet limiti tahsis ettiklerini söyledi. Başbakan Yardımcısı Şimşek, bu çerçevede pozitif ayrımla KGF’den kadın girişimcilere pay ayıracaklarının altını çizerek, ‘’Önümüzdeki dönemde, uygulama kapsamında kullandırılması öngörülen 50 milyar liralık kefaletin bir bölümünü kadın girişimcilere ayırmayı planlıyoruz. Bu konuda kadın sivil toplum kuruluşlarıyla görüşme planlıyoruz” dedi. Şimşek, kadınların girişimciliğinin artmasının istihdam artışı açısından önemli olduğunu vurguladı.