Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hayallerinin peşinden azimle koşan heyecanlı girişimciler istediklerini belirtti.
Varank, Çanakkale Teknopark’ın açılış törenindeki konuşmasında rekabet gücünü kalıcı olarak artırmanın teknolojiyi geliştirip üretmekle mümkün olduğunu söyledi. Teknolojinin sadece kullanıcısı durumunda bulunanların karlı bir pazar olmaktan ileri gidemediğini ifade eden Varank, fikri, Ar-Ge’yi, ürünü ve ticareti bir bütün olarak ele alan yenilikçi girişimlerin hızla çoğalmasını arzu ettiklerini vurguladı.
Varank, ‘’Ülke menfaatleri için hayallerinin peşinden azimle koşan, hevesli ve heyecanlı gençler, girişimciler istiyoruz. Onlar için rahat çalışabilecekleri, farklı alanlarda iş birlikleri kurabilecekleri ve birlikte üretmeni̇n keyfine varacakları ekosistemler oluşturuyoruz. ‘Yenilikçilik’ dediğimiz şey, sadece tek bir kişinin eseri olamaz. Bunun için güçlü ve iyi çalışan bir ekosisteme ihtiyaç var. İşte biz de Bakanlık olarak, bu amaç doğrultusunda ilerliyoruz” dedi.
TEKNOPARK SAYISI 81’E ÇIKTI
Üniversiteleri, reel sektörü ve kamuyu en verimli şekilde bi̇r araya getirip inovasyon ruhunu harekete geçirmek istediklerini dile getiren Varank, şöyle devam etti: ‘’Teknoparklarımız bu verimli buluşmaya ev sahipliği yapan ekosistemin en önemli̇ mekanları. 16 yıl boyunca Ar-Ge ve yenilik reform paketleriyle, güçlü bir teknoloji geliştirme altyapısı inşa ettik.
2001’de sadece 2 olan teknopark sayımız, şu anda ülkemizin 54 şehrinde 81 rakamına ulaştı. 61’i aktif bir biçimde faaliyet gösteriyor. Kuruluşunu tamamladığımız 20 teknoparkımızın da faaliyete geçmesi için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Bugüne kadar 3,8 mi̇lyar dolar ihracat, 119 milyar lira satış gerçekleştiren teknoparklarda 5 bin 334 firma faaliyet gösteriyor ve 42 bin 159 Ar-Ge personeli istihdam ediliyor.”
SGK PRİMLERİNİN % 50’Sİ DEVLETTEN
Girişimcilere kurumlar, geli̇r ve gümrük vergisi alanlarında muafiyetler tanıdıklarını anlatan Bakan Varank, girişimcilerin satın aldıkları ekipmanları KDV’den muaf tuttuklarını kaydetti. İşletmelerin SGK priminin yüzde 50’sini devletin ödediğine dikkati çeken Mustafa Varank, ‘’İstihdam edilen temel bilimler mezunlarının maaşlarına 2 yıl boyunca nakdi destek veriyoruz. Bakanlıkça, teknoparkların altyapı, idare binası ve kuluçka merkezi inşası için 1 milyar lira doğrudan katkı sağladık. Vergi teşvikleri ve hibelerin yanı sıra buralarda sunulan benzersiz hizmetlerde de katkımız var. Teknopark firmaları mentorluk, iş eşleştirmeleri, ticarileşme ve ihracat teşvikleri gibi alanlarda da destekleri̇mi̇zden faydalanıyor” diye konuştu.
VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ
Varank, teknoparklarda girişimcilerin drone tasarımından yazılıma, dijital oyunlardan biyoteknolojiye varan pek çok alanda önemli başarılara imza attığını ifade etti. Microsoft’un, Türkiye merkezli açık kaynak yazılım şirketi Citus Data’yı satın aldığını hatırlatan Varank, ‘’Şirketin satış tutarı yakında açıklanacak. Oldukça yüksek bir meblağla karşılaşmamız muhtemel.
Global bir firmanın Türki̇ye’de teknoparkta faaliyet gösteren bir firmayla ilgilenmesi bize şunu gösteriyor; teknoloji tabanlı işlerde ciddi bir sıçrama potansiyelimiz, değerlendirilmesi gereken bir fırsat penceresi var. Potansiyelimizi daha da ileri taşımak adına var gücümüzle çalışıyoruz. Yeni̇ dönemde sunduğumuz destekleri bütüncül bir yaklaşımla ele alacak, fikirden ticarileşmeye kadar olan tüm süreci tek elden takip edeceği̇z. Böylece, rekabetçi ve katma değere odaklanan girişimlerin hızla büyümelerini teşvik edeceğiz” dedi.
10 MİLYON TL HİBE
Bakan Varank, 2012 yılında kurulan Çanakkale Teknopark’ı 2014’te faaliyete geçirdiklerini belirterek, 39 fi̇rmaya ev sahipliği yapan bu yerleşkenin yüzde 100 doluluğa sahip olduğunun altını çizdi. Bu teknoparka 10 milyon liradan fazla hibe desteği verdiklerini vurgulayan Varank, ‘’Üniversite gençliğine, parlak fikri olan girişimcilerimize ve üretmek isteyen herkese kapılarımız açık” diye konuştu.