Olay Gazetesi Bursa

Havada tarihi gün

107 yıllık Atatürk Havalimanı önceki gece saat 02.40'ta THY'nin Singapur seferi ile sessizliğe büründü. İstanbul Havalimanı'ndan ise ilk uçuş dün saat 14,25'te Ankara'ya yapıldı. Böylece hava ulaşımında yeni bir dönem başlamış oldu.

Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na ‘Büyük Göç’ olarak adlandırılan, 45 saatlik tarihi taşınma işlemi sona erdi.

Önceki gece yarısı başlayan taşınma sürecinde saat 02.40’a kadar THY’nin tüm uçuşları, Atatürk Havalimanı’ndan yapıldı. Dış Hatlar Gidiş Terminali’nde bilet işlemlerini tamamlayan yolcular, pasaport kontrollerinin ardından uçağa yönlendirildi. Bazı yolcular Atatürk Havalimanı’nın kapanacak olması nedeniyle terminalde fotoğraf çekerken bazı yolcular ise kontuardaki anı defterini imzaladı.

Sefer öncesi yapılan uğurlama törenine Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, havalimanı çalışanları, yolcular ile bazı davetliler katıldı. Yolculara son sefere özel sembolik biletleri dağıtan İlker Aycı, çalışanlarla fotoğraf çektirdi. Singapur’a gidecek ‘TC-JJY’ kuyruk tescilli THY uçağı, 319 yolcusuyla saat 02.40’da Atatürk Havalimanı’ndan hareket etti. Böylece THY, 86 yıllık yükselişine ev sahipliği yapan transfer merkezi Atatürk Havalimanı’ndan son uçuşunu dün icra etmiş oldu.

BAKANI KULEDEN SESLENDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, THY Atatürk Havalimanı’ndan kalkan ve Singapur’a giden son tarifeli uçağını uğurladı. Kontrol kulesinde yerini alan Turhan, son uçuş iznini bizzat verdi. Turhan, kalkış öncesi uçaktaki yolculara şöyle seslendi: ”THY’nin saygıdeğer yolcuları, bugün tarihi bir ana şahitlik ediyoruz.

Sizleri Atatürk Havalimanı’nın tarifeli son yolcuları olarak uğurlamaktan memnuniyet duyuyorum. Hayırlı ve emniyetli yolculuklar dilerim. Dönüşünüzde zafer anıtı ve dünyanın en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı’na iniş yapacaksınız. Siz saygıdeğer yolcularımıza ve sevgili uçuş ekibimize iyi uçuşlar dilerim.”

YENİ HAVALİMANINDAN İLK UÇUŞ ANKARA’YA

Atatürk Havalimanı’nın İstanbul Havalimanı’na taşınması sonrası ilk yurt içi uçuş, Ankara’ya yapıldı. İç hatlara gelen Ankara yolcuları, İGA çalışanları ve THY yetkilileri tarafından karşılandı. THY’nin ilk ‘IST’ kodlu uçağı, İstanbul Havalimanı’ndan saat 14.25’te Ankara’ya hareket etti. Atatürk Havalimanı ile İstanbul Havalimanı’nda, saat 02.40 ile 14.00 arasında yaklaşık 12 saat boyunca ticari yolcu uçuşları durdurulmuştu.

İSTANBUL HAVALİMANI’NDA TARİHİ GÜN

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ekim 2018’de açılarak, kademeli taşınmanın başladığı İstanbul Havalimanı’nın ilk fazı, bugün tam kapasiteyle faaliyete geçecek. Toplamda 76,5 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilen havalimanının diğer etapları, yolcu artışlarına bağlı olarak 2023’e kadar tamamlanacak. İstanbul Havalimanı’na yapım ve devlete ödenecek kiralar dahil toplam 35 milyar Euro’luk yatırım gerçekleştirildi. Havalimanının inşaatı aşamasında, dolgu ve sondajla bölgede kurulan onlarca şantiyede 3 bine yakın ağır iş makinesi çalıştı. Yaklaşık 10 bin kişinin görev aldığı havalimanında, 7 gün 24 saat esasına göre olağanüstü bir çalışma yürütüldü. 

YENİ HAVALİMANI HAKKINDA

*Özel sektörün kaynaklarıyla yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen İstanbul Havalimanı, tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak. 

*İstanbul’un kültürel ve mimari birikimini odak noktasına koyan yeni havalimanının master plan çalışmaları için oluşturulan dizayn ekipleri içinde, alanlarında uzman yerli ve yabancı 250’nin üzerinde mimar ve 500’den fazla mühendis çalışıyor.

*Tamamlandığında günde 2 bin uçağın iniş-kalkış yapabileceği havalimanından 350’den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 hava yolu şirketine hizmet verecek. Havaalanı daha açılmadan çok sayıda ödüle layık görülmesiyle dikkat çekti.

*Veri merkezindeki elektrik sistemleri 2N, soğutma sistemleri N+1 yedekli yapıyla dizayn edildi ve Uptime Institute’den ‘Design (Tasarım)’ sertifikası aldı. Ana terminal binası, 1,3 milyon metrekareyle tek çatı altında dünyanın en büyüğü unvanını alacak.

*İstanbul Havalimanı’nın raylı sistemle şehir merkezine bağlanması için bir kolu Gayrettepe, bir kolu da Halkalı tarafına uzanan metro bağlantı çalışmaları devam ediyor. Gayrettepe-İstanbul Havalimanı kesimi öncelikli olarak hizmete alınacak.

*Havalimanında iletişim noktasında Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell iş birliğiyle ortak altyapı kuruldu. Böylece cep telefonu ve siber altyapının ortak kullanımı sağlandı. Altyapı ve yazılım hizmetlerini sağlamak üzere İGA Bilişim şirketi kuruldu.

*Güvenliğin üst düzeyde düşünüldüğü havalimanına yer radarları yerleştirildi. Türkiye’de ilk kez bir havalimanına konulan radarlarla hareketlilik 2,5 kilometreden itibaren tespit edilebiliyor. Buna termal kameralar ve fiber optik sensörler destek veriyor.

*Terminal ve otoparklardaki 9 bin akıllı kameraya kusurlu görülen 8 hareket tanımlandı. Bu hareketlerden birini yapanlar anında belirlenecek. Plaka tanıma sistemlerinin de bulunduğu havalimanına, yüz tanıma için altyapı kuruldu.