Olay Gazetesi Bursa

Hava kirliliği sınırı aştı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internetten yayınladığı hava kirliliği verilerine göre Bursa'da salı gününden beri hava kirliliği halk sağlığını tehdit eden tehlikeli seviyelere ulaştı.

AYKUT GÜNGÖR

 

Bursa’da hava kirliliği özellikle bu hafta korkutucu boyutlara ulaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinden yayınladığı verilere göre, 23 Aralık 2014 Salı Günü kansere yol açtığı kanıtlanan parçacık maddelerin (PM10) günlük ortalaması Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenli bulduğu günlük limitin 6 katını ulaşırken, bu oran 24 Aralık 2014 çarşamba günü ise 10 katına çıktı. 

Hava kirliliğine karşı Bursa Tabip Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Doğader, Bursa Barosu ve Bursa Eczacılar Odası, Akademik Odalar Birliği’nde ortak basın toplantısı düzenledi. 

Katılımcıların sembolik olarak maske taktığı  toplantının açılışında konuşan Greenpeace Akdeniz Araştırmacısı Uzman Buket Atlı, Bursa’da oturan bazı vatandaşların ‘Nefes alamıyoruz’ diye kendilerine şikayetlerini ilettiklerini belirterek, ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesinde yayınladığı verilere göre Bursa’da son 3 günde hava kirliliğinin artık tehlike sınırlarını aştığını gördük. Hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlııklı olarak öngördüğü sağlık limitlerini günlük seviyelerde 10 katına varan seviyelere çıkmıştır. Perşembe akşam saat 18.00 civarında insanların işten çıkıp, eve gittiği saatlerde cihazın ölçüm sınırlarını da aştığını görüyorsunuz hava kirliliğinin, artık cihaz ölçememiş’ diye konuştu.

ÖNLEM ALINMIYOR

Bursa’daki hava kirliliğine karşı hiçbir önlem alınmadığını belirten Atlı, Valilik kanalıyla herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi. Kömürlü termik santral yapılmasının da gündemde olduğuna dikkat çeken Atlı,  ‘Hayata geçerse hepimizin hayatında sembolik olarak takmakta olduğu maskeler aslında hayatımızın vazgeçilmez parçası hali alacak. Sadece Çin’de gördüğümüz değil, bizlerin de takmakta olduğu evden çıkarken, ‘Benim maskem nerede kaldı?’ demek zorunda kaldığımız araç olacak. Bursa halkını ve Sağlık Bakanlığı’nı planlayan hava kirliliği konusunda desteğe davet ediyoruz’ dedi.

Bursa Tabib Odası Çevre Komisyonu adına Prof. Dr. Kayıhan Pala da gerçekleştirdiği sunumla tehlikenin boyutunu ortaya koydu. Hava kirliliğinin insanların ölmesine ve hastalanmasına yol açtığını ifade eden Pala, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013 yılından itibaren hava kirliliğin kansere yol açtığını resmen açıkladığını hatırlattı. Bursa’da 3 tane hava ölçüm istasyonu olduğunu, Nilüfer ve Yıldırım istasyonlarında veri tutulmadığını ifade eden Pala, ‘Dün (önceki gün) itibariyle Çevre Bakanlığı’nın resmi verilerine göre saat 21.00’de Bursa’da PM10 düzeyi metreküpte 746 mikrogram. Bu bence inanılmayacak bir rakam. Aynı saatte Türkiye’nin bütün illeri ile ilgili Çevre Bakanlığı’nın web sayfasında sıralamasında Bursa birinci sırada. Havası PM10 açısından en kötü il’ diye konuştu.

OKSİJEN Mİ SATIN ALACAĞIZ

Bursa’da şu an yılda 60 bin ton kömür yakıldığı söylendiğini belirten Pala, ‘Böyle nefes alamıyoruz. DOSAB’da kurulması planlanan tesis tek başına 524 bin ton kömür yakacak. Sonra kim nerede nefes almayı planlıyor? Oksijen satın alarak mı hayatımızı sürdüreceğiz? Bu konuda yetkililerin sesini duymak istiyoruz. Vali bugüne kadar hiçbir açıklama yapmadı. Kaç yurttaşın öleceğinden, hasta olacağından haberleri var mı’ dedi.

Pala, dün sabah saat 09.40 itibariyle Çevre Bakanlığı’nın kirlilik haritasında en kirli iki il sıralamasında ilkinin Bursa, ikincisinin de Karabük olarak yer aldığını sözlerine ekledi.