İstanbul’un iki ilçesi ve Bursa’nın İnegöl ilçelerindeki hava kirliliği alarm verirken, Iğdır ve Edirne’nin Keşan ilçesindeki hava durumu tehlikeli boyutlara ulaştı. Uzmanlar, hava kirliliğinin kronik astım, alerjik hastalar, kalp ve tansiyon hastalarını etkilediğini, bu kişilerin mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması gerektiğini ifade ediyor.
Yurt genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kirliliği verilerine göre İstanbul’un Yenibosna ve Esenyurt ilçeleri ile Muğla’nın Milas ilçesi ‘sağlıksız’ havaya sahipken, İnegöl’ün havası kritik değerlerin üzerinde ‘hassas’ olarak nitelendirildi. Edirne’nin Keşan ilçesi ile Iğdır ilinin havası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafında ‘tehlikeli’ olarak nitelendirilerek kirliliğin en üst seviyede yaşandığı iller arasında en üst sıraya oturdu.
ALINACAK TEDBİRLER
Uzmanlar hava kirliliğinin azaltılabilmesi için ulusal ölçekte alınan önlemler arasında ise, katı yakıt kriterlerinin belirlenmesi, akaryakıt kalitesinin iyileştirilmesi, araç standartlarının iyileştirilmesi, doğalgaz altyapısının yaygınlaştırılmasının öncelikli önlemler arasında bulunduğunu kaydetti. Uzmanlar, toplu taşımacılığın, özellikle raylı sistem taşımacılığının teşvik edilmesinin önem taşığını ifade etti.