Olay Gazetesi Bursa

Hastanelere ‘acil’ çözüm! Bursa’da 4 hastane öncelikli

Sağlık Bakanlığı, boş yatak bulunmadığı için acilde günlerce bekletilen klinik hastaların bakımını acil servislerde engelleyen genelge yayımladı. Özellikle yoğun bakım hastaları için ek ara bakım üniteleri oluşturulacak.

Personel yetersizliğini kısmen giderebilmek için de ‘Acillerde Mesai Kaydırma’ veya ‘Vardiya Branş Polikliniği Uygulaması’ yapılacak. Kısa müşahedeler ise yeni dönemde 2 saati geçmeyecek şekilde planlanacak.
 
Sağlık Bakanlığı, acil servislerde yaşanan yoğunluğun ve sorunların çözümü için dün yeni bir genelge yayımladı. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan imzasıyla yayınlanan genelgede, özellikle acil servisleri dolup taşan 63 hastanenin düzenlemeleri daha hızlı yapması istendi.
 
Genelgede şu ayrıntılara yer verildi:
 
ACİL OLMAYANLARA YENİ POLİKLİNİK
 
“Hastanelerde standart poliklinik hizmetlerinde ‘Mesai Kaydırma veya Vardiya Branş Polikliniği Uygulaması’ yapılacak. Acil servis hastaları aciliyet durumuna göre yeşil ve sarı alanlara yönlendirilecek. Öncelikle çocuk sağlığı ve hastalıkları, iç hastalıkları, kulak burun boğaz hastalıkları, ortopedi ve travmatoloji branşları ile birlikte hastanelerin acil servislerinde ‘Yeşil Alan 2′ koduyla poliklinik açılacak. Ek poliklinik açmayı gerektiren diğer branşlar için de acil servis dışında ve yakın yerleşiminde olmak aynı kodla poliklinik açılacak.”
 
KLİNİK HASTA TAKİBİ YAPILMAYACAK
 
Ayrıca sarı alan muayene ve kısa müşahedelerin ise 2 saati geçmeyecek şekilde planlanacağı belirtilen genelge, şunlar kaydedildi: “2 saatten fazla acil gözlem veya takip gereken hastaların acil servis bünyesindeki acil yataklı servislerde gözlemi ve tedavisi sağlanacak. Acil servislerde uzun yatışlar ve klinik hasta takipleri engellenecek. Acil serviste hastası olup 8 saatten fazla gözlemde tutan ve kliniğine almayan branşlarda Merkezi Yatış Otomasyonları üzerinden, bu hasta yatırılana kadar normal hasta yatışı yetkisi kısıtlanacak.”
 
YOĞUN BAKIMLARDA YATAK SORUNU
 
Acil servis hastalarında radyoloji ve laboratuvar süreçlerinin hızlandırılacağı ifade edilen genelde şöyle devam ediyor: “Mesai Kaydırma veya Vardiya Branş Polikliniği uygulaması için rutin laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri için de ek mesai uygulaması mümkünse yapılacak. Gerektiğinde hastane idaresinin acil kabulü yüksek olan klinikler için diğer kliniklerce yoğun kullanılmayan hasta yatakları ilgili kliniğin yatağı haline dönüştürülecek. Özellikle acil cerrahi endikasyonu konulan hastaların yoğun bakım yatağı ihtiyaçları, bir yoğun bakım sorumlusu tarafından belirlenecek. Yoğun bakımlarda yer olmaması halinde acil hasta mağduriyetini önlemek için postop ara bakım üniteleri düzenlenecek.”
 
BURSA’DA 4 HASTANE ÖNCELİKLİ
 
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan imzasıyla yayınlanan yeni genelgede, özellikle acil servisleri dolup taşan 63 hastaneden yeni düzenlemeleri daha hızlı yapması istendi. Bu hastaneler arasında Bursa’dan Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çekirge Devlet Hastanesi, Bursa Devlet (Memleket) Hastanesi, İnegöl Devlet Hastanesi de var.