Olay Gazetesi Bursa

Hapishaneden film gibi kaçış! Peşine Çin hükümeti düştü

Kuzey Koreli Xinjian, filmlere konu olacak bir şekilde Çin'in kuzeydoğusundaki Jilin hapishanesinden kaçtı. Kaçağın peşine düşen yetkililer, Kuzey Kore vatandaşının başına ödül koydu.

Çin’in kuzeydoğusundaki Jilin kentindeki yetkililer, Pazartesi gecesi bir duvardan atlayıp hapishaneden kaçan Kuzey Kore vatandaşını arıyorlar.

Washington Post’tan Amy Cheng’in haberine göre, Jilin’deki hapishane yetkilileri, mahkumun yasadışı sınır geçişi ve silahlı soygun da dahil olmak üzere 2014 yılında 10 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan 39 yaşındak Kuzey Kore vatandaşı Zhu Xianjian olduğunu açıkladı.

Çin mahkemesi belgeleri, Zhu’nun Temmuz 2013’te bir Çin sınır kasabasına geçtiğini gösteriyor. Dosyalar, diğer eşyaların yanı sıra yaklaşık 230 dolar nakit, bir telefon ve altı paket Kuzey Kore sigarası çaldığı üç eve girdiğini söylüyor.

Mahkeme belgelerine göre, hırsızlıklarından birisinde Zhu, bir ev sahibini sırtından bıçakladı. Zhu, Kuzey Kore’den kaçmasından iki günden kısa bir süre sonra kolluk kuvvetleri tarafından tutuklandı.

SENEYE CEZASI BİTİYORDU

Ağustos 2023’te serbest kalacak olan Zhu, cezasını tamamladıktan sonra derhal Kuzey Kore’ye sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kaldı. Birçok Kuzey Koreli sığınmacı uluslararası hukuka göre mülteci olarak kabul edilirken, Çin onları yasadışı ekonomik göçmenler olarak nitelendiriyor ve uzun zamandır müttefiki olan bir anlaşma uyarınca ülkelerine geri gönderilmeyi zorunlu kılıyor.

Kuzey Koreli bir yetkili, Zhu’nun Çin’in Jilin eyaletiyle uzun bir sınırı paylaşan bir bölge olan Kuzey Hamgyong’da bir kömür madencisi olarak çalıştığına dair, bir duruşma sırasında ifade verdi. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un rejiminden kaçan sığınmacılar, Çin-Kuzey Kore sınırını aşan Tumen Nehri’ni geçmeye çalıştı.

ÖLÜMCÜL YOLCULUK

Yolculuk zorlu ve bazen ölümcül oluyor ancak totaliter ülkeyi terk etme girişimleri, şiddetli ekonomik yoksunluk ve kapsamlı siyasi zulmün ortasında 1990’lardan beri artmış durumda.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden kıdemli araştırmacı Lina Yoon, Washington Post’a verdiği röportajda, Pyongyang’ın son yıllarda zorla geri gönderilenlerin hapis cezalarını ‘önemli ölçüde artırdığını’ ve eski sığınmacıların işkence ve cinsel şiddete maruz kalabileceklerini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, Temmuz ayı itibariyle yaklaşık 450 Kuzey Koreli erkek Jilin hapishanesinde hapis yattıktan sonra sınır dışı edilmeyi bekliyorlardı.

FİLM GİBİ KAÇIŞ

Çin medyası tarafından yayılan Jilin hapishanesinden bir gözetleme videosu, Zhu’nun hapishane duvarına bitişik bir kulübenin çatısına tırmandığını, hapishanenin etrafındaki elektrikli çitleri devre dışı bıraktığını ve sonra kenardan atladığını gösteriyor.

Çarşamba günü itibariyle kayıplara karışan Zhu için yetkililer, yakalanmasına yarayacak bilgiler için 23 bin dolar ödül koydu. (Bildiri daha sonra yerel yönetimin sosyal medya hesaplarından kaldırıldı.)

Zhu’nun kaçtığı hapishanenin yakınında yaşayan insanlar, Çin medyasına polisin kapıları çaldığını ve Kuzey Koreli’nin nerede olduğu hakkında ayrıntılı bilgi istediklerini söyledi.

Çinli mahkumlar ve gardiyanlar, koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana özellikle stresli koşullarda yaşıyor ve çalışıyor. Birçok cezaevi, enfeksiyon riskini azaltmak için memurların tesislerde uzun süre kalmalarını şart koşan bir “kapalı görev” sistemi uyguluyor.

Pekin yakınlarındaki bir şehir olan Tianjin’deki gardiyanlar, hapishanelerde iki haftalık vardiyalarda çalışmadan önce merkezi karantina tesislerinde iki hafta geçiriyorlar. Başka bir yerel hükümet, geçen yıl bir memuru 110 gün boyunca bir hapishanede kesintisiz çalıştığı için övmüştü.

Jilin cezaevi yetkilileri yorum talebine yanıt vermedi.