Olay Gazetesi Bursa

Hamilelikte en sık yapılan 5 hata!

Günümüzde anne olma yaşı giderek ilerliyor. Kadınların günlük çalışma hayatında daha fazla yer alması, akademik kariyer veya işle ilgili pozisyonların daha ön plana alınması gibi faktörler doğum yaşını da geciktiriyor.

İleri anne yaşı olarak kabul edilen 35 yaşın üzerinde doğum yapılması ve anne adayının daha önce doğum yapmış olmasının yanı sıra tüp bebek gibi yardımcı üreme tekniklerinin kullanılması da çoğul gebeliğin yaygınlığını artırıyor. 

Ülkemizde çoğunlukla ikiz gebelik görüldüğünü belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Atahan Güven, ikiz gebeliğin olumlu yönlerinin yanı sıra düşük, bebekte gelişme geriliği, gebelik şekeri, gebelik zehirlenmesi, erken doğum ve doğum sonrası depresyon gibi riskleri de bulunduğunu belirtti. 

Bir önemli risk faktörünün de anne adaylarının ‘ikiz bebek bekliyorum’ diyerek aşırı yemeleri olduğunu dile getiren Prof. Güven, çoğul gebelikte en sık yapılan 5 hatayı anlattı. İşte çoğul gebelik yaşayan anne adayları için son derece önemli olan o 5 hata: 

“İKIZ BEKLIYORUM” DİYE 3 KİŞİLİK YEMEK!

Çoğul gebelikte de, normal bir bireyde olduğu gibi günlük besin alımının yüzde 40’ı karbonhidrat, yüzde 50’si protein, geri kalanı da yağdan oluşmalı. İkiz gebelikte günlük kalori alımı, gebelik öncesine göre 600kcal fazladan olmalı. Oysa pek çok anne ‘ikiz bekliyorum’ diye olması gerekenden çok daha fazla yiyor, bu da aşırı kilo ve önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Tek tip beslenmeden kaçınılmalı. Örneğin; kuru fasulye + pilav + ekmek öğünü karbonhidrat ağırlıklı olduğundan doğru değil. Kalsiyum içeren yiyeceklerin aşırı tüketimi de vücutta taş üretimine neden oluyor. Dolayısı ile dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli. Öğünlerde porsiyonlar küçük tutulmalı. Aşırı baharatlı, yağlı, acılı-ekşili yiyecekler ve büyük porsiyonlar gaz, reflü ve hazımsızlık şikayetlerini artırdığından dikkat edilmeli.

GÜNLÜK HAREKETLERİ AZALTMAK

Yürüyüş, yüzme ve yoga aktif olmak için yapabileceğiniz en güzel aktiviteler. Bu hareketlilik vücuttaki dinamizmi artırmakla beraber kan dolaşımı sirkülasyonunu sağlıyor. Bu akışkanlık toplardamarlarda olabilecek pıhtıyı engelliyor. Hamilelikte zaten toplardamarlarda pıhtılaşmaya meyil arttığından bir de ikiz anne adayı aktivasyon kısıtlılığına giderse bu risk daha da artıyor. Dolayısıyla mutlaka aktif olun. 

SÜREKLİ YATAK İSTİRAHATI YAPMAK

Sürekli yatmak ve hareketsizlik damarlarda pıhtı oluşma riskini artırmanın yanı sıra, bağırsak hareketlerini de bozarak kabızlığın görülme sıklığını artırıyor. Yürüyüş, vücutta oluşan ödemin dağılmasına, eklemlerin çalışmasına ve doğal olarak da vajinal doğumun kolay olmasına katkıda bulunuyor. Bu kapsamda günlük yarım saatlik egzersiz faydalı. 

AŞIRI SPOR YAPMAK

Günlük aktivite yapayım derken aşırıya kaçmak fayda yerine zarar getirebiliyor. Aşırı spor (ağırlık kaldırılan, kalp ritmini ani yükselten vb) vücutta yorgunluğa ve buna bağlı hormonların salgılanmasına hatta erken doğumu tetikleyici rahim kasılmalarına dönüşebiliyor. Eklemlere yük bindirmeyen ve mümkünse yerçekimi olmayan sporlar tercih edin. Bu kapsamda günde yarım saat yüzme ideal. Daha önce yapmadığınız bir spora (tenis vb) hamilelikte başlamaktan kaçının. Çok önemli diğer bir nokta da spor sırasında yeterli sıvı desteği. Aksi halde sıvı desteğinin azalması rahim kasılmalarına neden oluyor.

YETERİNCE UYUMAMAK

Her insan gibi anne adayının da günlük 8 saatlik bir uykuya ihtiyacı olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Atahan Güven, “Az uyku zaten gebelikte azalmış olan immün direncin (bağışıklık sisteminin) daha da azalmasına ve buna bağlı enfeksiyonlara kolay yakalanmaya sebep olur. Hamilelikle beraber gece yarısı kramplarından sık idrara çıkmaya dek birçok nedenden dolayı anne adayının uyku düzeni bozulabiliyor. Ancak uykuya dalışın rahat olması için uyumadan iki üç saat önce yemek ve sıvı alımı kesilmeli, gerekirse yatmadan önce ılık bir duş alınmalı, kahve-çay gibi kafeinli içeceklerden özellikle uyku öncesi uzak durulmalı ve günün aynı saatlerinde uyumaya gayret gösterilmelidir” dedi.