Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, halleri öldürmeyeceklerini tam aksine büyüteceklerini söyledi.
Tüfenkci, Türkiye Halciler Federasyonunun Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu’nda düzenlenen 6. Olağan Genel Kurul toplantısına katıldı. Buradaki konuşmasında sebze ve meyve ticaretine özel önem verdiğini belirten Tüfenkci, sebze ve meyve ticaretinin yaklaşık 100 milyar liralık bir hacme sahip olduğunu hatırlattı. Bu alanda kayıt dışılık oranının yüksek olduğuna işaret eden Tüfenkci, sebze meyve fiyatlarındaki artış ve oynaklığın enflasyonu direk etkilediğinin söylendiğini kaydetti. Bakan Tüfenkci, ‘’Bana göre enflasyon sadece sebze ve meyve fiyat artışından kaynaklanmıyor. Çok daha farklı şeylerden kaynaklanıyor ama günah keçisi olarak genellikle sebze ve meyve fiyatları gözüküyor” dedi. Girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle Türkiye’de daha yüksek maliyetlerle üretim yapıldığını anlatan Tüfenkci, buna rağmen ülkede İngiltere, Fransa ve İtalya dahil AB ülkelerinin her birinden daha fazla sebze ve meyve üretildiğini vurguladı.
KOMİSYONCUNUN BİR SUÇU YOK
Sebze meyvenin soğuk zincirde taşınması ve ambalaj zorunluluğu getirdiklerine dikkat çeken Tüfenkci, soğuk hava depolarının yapılmasını teşvik kapsamına aldıklarının altını çizdi. Halleri öldürmeyeceklerini hatta büyüteceklerini ifade eden Tüfenkci, ‘’Sebze ve meyve fiyatlarının artışında hal komisyoncusunun bir suçu yok. İnceledik. Orada fiyat belirleniyor, siz artı bir fiyat koymuyorsunuz. Fiyat neyse arz ve talebe göre oradan fiyat belirleniyor. Siz, sadece komisyonunuzu alıyorsunuz, verginizi veriyorsunuz. Mümkün olduğu kadar kayıt içinde kalmaya çalışıyorsunuz. Sektörde en fazla kayıt içinde kalan da komisyoncu arkadaşlarımız” diye konuştu.
HAL YASASI REVİZE EDİLECEK
Hal Yasası’nın Gıda Komitesi’ne sunulduğunu ve onay aldıklarını belirten Bakan Tüfenkci, yasanın sunumun ardından sektör görüşüne açıldığını söyledi. Türkiye’de hal statüsünde 175 yer bulunduğunu ve bunların bir kısmının toplama merkezi haline dönüştürüleceğini kaydeden Tüfenkci, Ankara, İstanbul gibi illerdeki bazı yerlerin de Fransa’daki gibi büyük haller haline getirileceğini anlattı. Bülent Tüfenkci, buralarda sebze ve meyvenin yanı sıra et, süt, balık, kesme çiçek gibi pek çok şeyin toptan satışının yapılacağını dile getirdi. Hallerin sadece belediyelerin işletmesinde olmayacağına işaret eden Tüfenkci, belki kamu-özel belki de sadece halcilerin oluşturduğu şirketlerin işletmesinde oluşturulmasının tartışılacağını ve en uygun hal sistemine geçileceğini, buna göre de Hal Yasası’nı revize edeceklerini vurguladı.
TOPTANCI CAN ÇEKİŞİYOR
Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan da, üretim, toptan pazarlama ve nihai tüketim-perakendeyi birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını ifade etti. Türk köylüsü ve üreticisinin, marka tescilinden faydalanması gerektiğine dikkat çeken Tavşan, yüzde 20-25’lere varan zayi oranlarını ortadan kaldırmanın en etkili yollarından birinin marka tescili olduğunu söyledi. Sektörün zor durumda olduğunu ve toptancının can çekiştiğini kaydeden Tavşan, önlem alınmasını istedi.