RABİA DENİZ
Mudanya- Güzelyalı sahil şeridine yapılan değişikliklere bir yenisi daha ekleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, Güzelyalı’ya Balıkçı Barınağı ve Yat Limanı yapılması için kolları sıvadı. Güzelyalı-Yenikapı arasında yolcu ve araç taşımacılığı yapan feribot iskelesinin yanında bulunan mevcut balıkçı barınağı yenilenecek, aslına uygun olarak revize edilecek olan barınağın yanına ayrıca Yat Limanı da inşa edilecek.
Güzelyalı Balıkçı Barınağı ve Yat Limanı projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ÇED onayına sunulurken, proje kapsamında halkın katılımı toplantısı da 6 Nisan tarihinde düzenlenecek. Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlayan projenin ayrıntıları da ortaya çıktı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılacak olan projenin bedeli 975 bin TL olarak belirlendi. Projeye ait imar planı; ÇED, Jeolojik-Jeoteknik Rapor, Hidrografik, Oşinografik Raporlar’ın hazırlanması kapsamında yapılacak. Bakım onarım kapsamında mevcut yapının sınırları korunacak, zaman içerisinde hasar gören kısımlar varsa, orijinaline uygun kalınarak onarılacak. Revizyon kapsamında 3 adet yüzer iskele, 1 adet sabit iskele yapılması planlanıyor.
100 ADET YAT VE BALIKÇI TEKNESİ KULLANACAK
Bakanlık tarafından 2011 yılında hazırlanan Balıkçılık Kıyı Yapıları Durum ve İhtiyaç Analizi Raporu’nda balıkçı barınağının, yüzde 85,7 oranında turizm amaçlı kullanıldığı belirtiliyor. Bakanlık, bundan sonra da balıkçı barınağının belli bir kısmının yat limanı olarak kullanılmasına karar verirken, 05.05.2016 tarihinde yat limanı olarak kullanmak amacıyla kullanma izni ihalesi aldı. Projeye göre 71 bin 628 metrekare alana sahip balıkçı barınağının 44 bin 491 metrekaresinin, yat limanı olarak kullanılması için 30 yıllığına izin alındı.
Yat limanı eklentisiyle birlikte iskelelere en fazla 90 DWT’lik yatların da yanaşması ve barınması imkanı doğacak. Barınakta mevcutta 485 metre uzunluğunda ana dalgakıran, 50 metre uzunluğunda tali dalgakıran, toplam 596,8 metrelik rıhtım, 50 metrelik çekek yeri bulunacak. Yapılması planlanan iskelelerin uzunluğu ise toplamda 190 metre olacak. Mevcut durumda yaklaşık 40 balıkçı teknesi tarafından kullanılan iskele, proje tamamlandığında 100 adet yat ve balıkçı teknesi tarafından kullanılabilecek.