Tropikal meyvelerden olan kivi, egzotik tadının yanında sağlık açısından da önemli faydaları vardır. Çin’de çok eski çağlardan beri geniş bir şekilde yetişme alanı bulan kivinin ülkemizdeki macerası ise 10-15 yıllıktır. Yetişkinler kadar çocukların sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.
Kiviyi bu kadar önemli kılan sadece otantik tadı değil şüphesiz… Kivi, A, E, K vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi birçok zengin mineral ve elementler açısından oldukça zengindir. Bunun dışında içerdiği yüksek orandaki lif, sindirim sistemi sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Bu lifler özellikle mide sağlığı için çok önemlidir.
İşte kivinin vücudumuza faydaları;
Kalp ve damar sağlığımızı korur.
Kansere karşı bir kalkan oluşturur.
Bağırsakları çalıştırarak bağırsak tembelliği ve kabızlığa iyi gelir.
İçerisindeki fazla lif miktarı ile midedeki asit oranını dengeler.
Tansiyonu dengeler.
Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığınızı kuvvetlendirerek grip ve salgın hastalıklara karşı direncinizi arttırır.
Kanın normal pıhtılaşmasını sağlar. Kan pıhtılaşma sorunu olanların düzenli bir şekilde tüketmesi önerilir.
Diyabet hastaları için şekerinizi dengede tutarak şeker dalgalanmalarını önler.
Bağırsak parazitlerini ve toksinlerin atılmasını sağlayarak kilo vermenize yardımcı olur.
Solunum yollarına iyi gelen kivi bronşit ve astımın tedavisinde büyük rol oynar.
Not: Kivi yemenin en doğru yolu kabukları soyulduktan sonra kesinlikle bıçak değmeden elma gibi yenmelidir.