Olay Gazetesi Bursa

Gümrük kapıları Rusya ile ticarete hazır

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrük kapılarının Rusya ile ticaretin artmasıyla oluşacak yoğunluğa hazır olduğunu söyledi.

Rusya ile ilişkilerdeki son gelişmelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Tüfenkci, iki ülke halklarının ortak arzusu çerçevesinde ilişkilerde yeni bir başlangıç yapılmasına karar verildiğini belirtti. Tüfenkci, “Devlet Başkanlarının liderliğinde ilişkilerde normalleşme süreci başlatıldı. Bir dönem 38 milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacmiyle en önemli ticari ortaklarımızdan biri olan Rusya, ticaret haminde son dönemde görülen konjonktürel düşüşe rağmen yine başlıca ticaret partnerlerimizdendir.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Tüfenkci, Türkiye’den ihraç edilen ve kısıtlanan narenciye gibi bazı kalemlerin tekrar Rusya’ya ithalatının önünün açılmasının tam olarak normalleşme sürecinin tamamlanması açısından önemli olduğunu söyledi. Rusya’ya yönelik yaş meyve ihracatının artacağına dikkati çeken Tüfenkci, şunları kaydetti:

 

“Yani baktığımızda 1 Ocak 2016’dan sonra Rusya bazı narenciye ürünlerimize kısıtlama koymasına rağmen bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, hem Rusya’ya hem de tüm dünyaya gerçekleştirdiğimiz narenciye ihracatında önemli artış görülmektedir. Ürün özelinde baktığımızda ise portakal ve mandalina hariç Rusya’ya toplam narenciye ihracatımız 2016 yılının ocak-eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artmıştır.”

 

Tüfenkci, denizyolu ile Rusya’ya yapılan taşımacılıkta Samsun, İzmit ve Ambarlı gümrük müdürlüklerinin, karayolu ile yapılan taşımacılıkta Kapıkule TIR, Hamzabeyli ve Sarp Gümrük müdürlüklerinin ilk sıralarda yer aldığını hatırlatarak, “Rusya’ya yapılan ihracatımızın artması halinde, sınır kapılarımız artacak yoğunluğa hazır bulunmaktadır. Bununla birlikte, Sarp Kara Hudut Kapısı’nın yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalarımız, Kapıkule Kara Hudut Kapısı’nda Tek Durak Projesi kapsamında iyileştirmelerimiz yürütülmektedir. Hamzabeyli Gümrük Kapısı’nda da daha etkin ve verimli hizmet sunulabilmesi için yeni fiziki düzenlemelerin yapılmasına yönelik planlamalar yürütülmektedir.” diye konuştu.

 

Rusya ile geçmişte kalan gerilimin 9 aylık toplam ihracata azami negatif etkisinin yaklaşık yüzde 1,3 olduğunu belirten Tüfenkci, 2016 yılının ocak-eylül döneminde Rusya’ya ihracattaki azalmanın 1,6 milyar, Rusya’dan ithalattaki azalmanın 4,5 milyar dolar olduğu söyledi.

 

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’ni yeniden yapılandırdıklarını aktaran Tüfenkci, “Komite, üreticiden tüketiciye pazarlama kanallarının takibi ve rekabeti bozucu uygulamaların tespitini yapacak ve gerekli her türlü müdahalenin yapılmasını ve tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır. Rusya pazarı tacirlerimize ve ülkemize yabancı değildir. İlişkilerin normalleşmesiyle, iç pazarda fiyat artışlarının olması durumunda gerekli tedbirler alınacaktır.” ifadesini kullandı.