Gülen ve yakın çevresinin ikamet ettiği malikaneye ev sahipliği yapan Saylorsburg kasabasında çekim yapan gazeteciler, kompleksin giriş kapısını yol kenarından görüntülediği sırada tepkiyle karşılaştı.
Kompleksi içine alan özel mülk alanını belirleyen sınırın dışında çekim yapan AA muhabirleri, o sırada yerleşkeye giren bir arabanın şoförünün agresif tavırlarına maruz kaldı.
Türk olduğu gözlenen ve AA ekibinin Türkçe sorularına İngilizce cevaplar veren bir şahıs, söz konusu alanda çekim yapılamayacağını İngilizce konuşarak iddia etti.
Türk olduğu gözlenen şahıs, görüntü almaya devam etmeleri durumunda AA muhabirlerini polise şikayet etmekle tehdit etti.
Şahıs, yerleşkenin etrafındaki yolda devriye gezdiği görülen ve Türk olduğu anlaşılan bir şoföre “Mr. Josef” diye seslendikten sonra, ondan kamu alanı içinde görüntü alan AA muhabirlerine engel olmasını istedi.
“Mr. Josef” olarak anılan ve Türk olduğu gözlenen şahsın, bunun üzerine olay yerinden uzaklaştığı görüldü. Bir süre sonra kompleksin girişindeki güvenlik kulübesine giden AA ekibine, kendilerini karşılayan bir görevli, yol kenarında çekim yapmanın serbest olduğunu söyledi.
Kompleksin içinde görüntü almak için Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’ndan izin alınması gerektiğini belirten görevli, daha sonra izin için Ortak Değerler İçin İttifak (Alliance for Shared Values) isimli organizasyonun iletişim direktörü Yasemin Aksoy’u adres gösterdi.
Ancak, Gülen’in de içinde yaşadığı kompleks içinde çekim yapma izni almak için irtibata geçilmesi istenen telefon numarasından kimseye ulaşılamadı.
“Kült” izlenimi veriyor
Gülen’in Pocono Dağları üzerindeki yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alana yayılan yerleşkesi, dışarıdan görüntülenmeye imkan vermeyen konumuyla dikkati çekiyor.
Kasabanın az sayıdaki işletmelerinin kümelendiği alandan da uzak bir konumda bulunan yerleşke, büyük ve sık ağaçlar nedeniyle etraftaki tepelerden de tatmin edici şekilde görüntülenemiyor.
Kompleksin kasabadan tecrit edilmiş gizemli yapısına vurgu yapan kasaba sakinleri, arazide mevcut olan yapının bir “kült” izlenimi verdiğini ifade etti.
AA muhabirinin röportaj yaptığı kasaba sakinlerinin büyük çoğunluğunun, 1999’dan beri Saylorsburg’da yaşıyor olmasına rağmen Gülen adını hiç duymamış olduğu görüldü.
Buna rağmen bazı vatandaşlar, yerleşkenin dini bir “kült” merkezi olduğuna dair söylentiler olduğunu belirtirken, bir vatandaş Gülen’in toplum içine çıkmaması göz önüne alındığında bu türde söylentilerin çıkmasının normal olduğunu kaydetti.