Olay Gazetesi Bursa

Gözler Merkez Bankası’nın faiz kararına çevrildi! İndirim gelecek mi?

Yurt içinde piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararına odaklandılar. Peki yılın son faiz toplantısında indirim gelecek mi? Ekonomist Hikmet Baydar yatırımcılar için hem altın ve doları hem de açıklanacak olan faiz kararını değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bir kez daha bir araya gelecek. Kasım ayı olağan toplantısını yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 150 baz puan düşürerek yüzde 9’a çekmişti.

Peki yılın son faiz toplantısında indirim gelecek mi? Ekonomist Hikmet Baydar yatırımcılar için hem altın ve doları hem de açıklanacak olan faiz kararını değerlendirdi. Baydar milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

‘EN AZ İKİ AY BOYUNCA FAİZ İNDİRİMİ OLMAZ’

“Bu toplantıda faiz indirimi beklemiyorum. Zaten daha önceki kararda da net bir şekilde faiz indirimine gidilmeyeceği açıklandı. Merkez Bankası’nın bundan sonraki süreçte izlemeye geçeceği ifade edilmişti. Aralık ve ocak ayı enflasyon rakamlarında sert düşüşler göreceğiz. Marttan itibaren Merkez Bankası’nın durum değerlendirmesi yapacağını düşünüyorum. En az 2 ay boyunca faiz indirimi olmaz diye düşünüyorum.

‘MERKEZ BANKASI PİYASAYI ZORA SOKACAK BİR HAMLE YAPMAYACAK’

Şu an için izlemiş olduğu politikalar, ihracat ve üretimi desteklediği için faiz artırımları bu politikaya ters. Merkez Bankası’nın faiz artırımı hem mevduat hem kredi faizlerini doğrudan etkilediği için zorunlu olmadıkça böyle bir artırım yoluna gitmezler. Referans olarak Merkez Bankası’nın politika faizi baz alınıyor. Merkez Bankası faizi yükselirse üretim ve istihdam hedefi de gerçekleşemez, önümüzdeki süreç içerisinde hele ki seçim öncesinde piyasayı zora sokacak hamleyi Merkez Bankası’nın yapacağını düşünmüyorum.

PİYASALARA ETKİSİ NEDEN SINIRLI KALIYOR?

Bu daha çok Merkez Bankası ve Hazine’nin kararlığı ile alakalı bir durumdur. Geri adım atmayacaklarını ve bu şekilde devam edeceklerini söylemeleri piyasaları hareketlendirmiyor. Piyasa artık faiz kararını veri olarak kabul ediyor.

‘TÜRKİYE’YE PARA GİRİŞİ DEVAM EDECEK’

Gelişmekte olan piyasalara kalıcı bir para girişi yok. Türkiye kendi yağıyla kavrulmayı öğrendiği gibi çevre ülkelerden Türkiye’ye para girişi var. Bu da kayıt dışında görülüyor. Alt hesaplamalarda görünüyor. 4-5 milyar dolar ufak rakamlar değil. Hem konut satışlarında Rusların rekor kırması da bu para girişinin nedenini gösteriyor. O yüzden de bu para girişinin 2023 yılında da devam edeceğini düşünüyorum.

‘NİSAN AYINDAN SONRA FAİZ İNDİRİMLERİ GELEBİLİR’

Merkez bankaları daha önce faiz artırırlarken bile Merkez Banka’mız faizi düşürdüyse, küresel merkez bankaları faiz artırımlarının yavaşlatmasıyla bizde de faiz indirimleri önümüzdeki nisan ayından sonra devam edebilir.

ABD MERKEZ BANKASI İÇİN 2023 YILI FAİZ ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarının tavanının nereye gideceğini Fed de dahil kimse bilmiyor. Özellikle enflasyon seyrine bakarak bunu belirleyecekler. Enflasyonun yüksek seyrettiği sürece Fed faiz artırımlarına devam edecektir.

‘FED FAİZ ARTIRIMLARINDA YUMUŞAK DAVRANACAK’

Resesyon tehlikesi sürüyor. Böyle bir ortamda faiz artırımları krizi tetikler ve derinleştirir. ABD’de PMI verilerinin de beklenenin altında gelmesi, aynı zamanda enflasyon verilerinin de düşüş göstermesi yakın zamanda faiz artırımları konusunda Fed’in yumuşak davranacağını gösteriyor.

Ancak artırımların ne zaman biteceği net değil. Şu an enflasyon oranı yüzde 7 seviyelerinde. Faiz oranlarında 5’in üzerindeki her seviye ABD’ye zarar verecektir. Belki de resesyona sebep olacaktır.

‘DOLARDA AŞAĞI YÖNLÜ HAREKETİ GÖREBİLİRİZ’

Şu an teknik anlamda yatay seyrediyor. Mart ayında doğal gaz sisteme girdikten sonra ve döviz girişi olduktan sonra Türkiye’nin enerji faturaları için döviz ödeme ihtiyacı azalırsa kurlarda aşağı yönlü hareketi görme ihtimalimizi artırıyor. Özellikle Rusya’nın Türkiye’yi enerji i koridorunda kilit ülke olarak görmesi dikkat çekici. Bu da Türk lirasının yükselmesini tetikleyici bir unsur olabilir.”

Milliyet