Olay Gazetesi Bursa

Gözler bibere çevrildi

Bezelye, taze fasulye ve buğdayda beklediği kazancı elde edemeyen çiftçinin gözü biber çeşitlerinde. Biberlerin bayramdan sonra toplanarak tüccara ve ihracatçı firmalara satılacak.

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’de son iki ayda gerçekleşen yoğun yağmur yağışlarının biberleri olumsuz etkilediği ve köklerdeki çürümenin rekolteye de yansıdığını bildirildi.

Birinci el biberlerin yaklaşık 8 bin dönüm alana dikildiğini ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu biberlerin yüzde 30’una yakınında kök çürümesi oluştuğunu belirtti. 

Aktaş, ‘Çiftçiler, her ne kadar biberin kök bölgelerini çapalayarak havalandırmaya çalışsa da, aralıksız yağan yağmur bu çalışmanın yürütülmesini de engelledi. Kök çürümesi görülen bölgelerde dönüme ortalama 5 ton olan rekoltenin 3 tona kadar gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Yağmur suyunun toprak yüzeyinde birikmediği diğer bölgelerde rekolte düşüşü beklemiyoruz’ dedi.

Geçen yıl 1. el biberlerin kilosunun 40 kuruş ile 120 kuruş arasında değişen fiyatlardan satıldığını hatırlatan Aktaş, bu yıl en az 1 TL fiyat beklediklerini, aksi halde çiftçinin bu üründen de kazanç sağlayamayacağını kaydetti.

2. ELLER DİKİLİYOR

Buğday, arpa, bezelye ve fiğ tarlalarındaki hasat çalışmalarının bitmesiyle 10 bin dönüm alanda 2. el biber dikimlerine geçildiğini söyleyen Aktaş, bu biberlerin ise eylül ayında toplanmasına başlanacağını belirtti. Aktaş, Yenişehir Ovası’nda çarliston, dolma, Demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kaypa ve Şili türü biberlerin yetiştirildiğini ve 20’ye yakın ihracatçı firma aracılığıyla, Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre gibi Avrupa pazarlarına TIR’larla gönderildiğini kaydetti. Bayramdan sonra biberlerin toplanmasına başlanacağını vurgulayan Aktaş, ihracatçı firmaların da ay sonuna kadar tümünün gelmesinin beklendiğini sözlerine ekledi