Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, (NHC) ülke geneline yayılan Hubey eyaleti merkezli yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında ölü sayısı 304’e, salgından etkilenenlerin sayısı ise 2 bin 110’unun durumu ağır olmak üzere 14 bin 380’e çıktı. Bununla birlikte salgından etkilenme durumu şüpheli olanların sayısı 19 bin 544 olurken, enfekte vakalarla temasa geçtikleri gerekçesiyle müşahade altına alınanların sayısı 137 bin 594 kişiye ulaştı. Ayrıca bugüne kadar iyileşerek taburcu edilen kişilerin sayısı ise 328’e çıktı.
Uluslararası haber ajansları ise dünyanın dört bir yanından çarpıcı fotoğraflar servis etmeye devam ediyor. Bu görüntüler Ciangşi’deki bir kontrol noktasında çekildi.
Lösemi hastası kızını, Hubey’den Ciangşi’deki hastaneye götürmeye çalışan bir anne, görevliler tarafından durduruldu. Kızını hastaneye götürmesine izin verilmeyen kadın, hüngür hüngür ağladı.
Kızını hastaneye zamanında yetiştiremeyeceğini düşünerek endişelenen ve gözyaşlarına boğulan kadının bu görüntüleri, Reuters haber ajansı tarafından kaydedildi.
Kadın ve kızı, görevlilerin kendisine geçiş izni vermeleri için uzun süre bekledi. Bu anlar objektiflere saniye saniye yansıdı.
Ancak ismi açıklanmayan kadın ve kızının geçiş izni alıp alamadığı bilinmiyor.
NHC ayrıca salgın nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin cesetlerinin hastanenin yakın yerlerinde krematoryum alanlarında yakılacağını da duyurdu.
Çin anakarası dışında virüs tespit edilen kişi sayısı Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 14, Makau Özel İdari Bölgesi’nde 7’ye çıktı.
NHC ayrıca son 24 saatte salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 45, virüs tespit edilen yeni vaka sayısının ise 2 bin 590 arttığını bildirdi.
Ülke genelindeki toplam can kaybının 294’ü koronavirüsün merkez üssü Hubey eyaletinde gerçekleşirken, eyaletteki kesinleşen koronavirüs vakası ise 9 bin 74 olarak açıklandı.
Hubey eyaletinde Bahar Bayramı tatili de 13 Şubat’a kadar uzatıldı. Bununla birlikte eyaletlerde virüs tespit edilen vaka sayısı Guangdong’da 604, Cıciang’da 599, Hınan’da 493, Hunan’da 389, Ciangşi’de 333, Anhui’de 297, Ciangsu’da 236, Sıçuan’da 231, Şandong’da 225’e çıktı.
Ayrıca vaka sayısı merkezi yönetime doğrudan bağlı kentlerden Pekin’de 168, Şanghay’da 177, Çongçing’de 262, Tiencin’de 41’e çıktı.
Çin dışında ise Japonya’da 20, Tayland’da 19, Singapur’da 16, Güney Kore’de 12, Avustralya’da 9, Malezya, ABD ve Almanya’da 8’er, Fransa ve Vietnam’da 6’şar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kanada’da 4’er, İngiltere, Rusya ve İtalya’da 2’şer, Nepal, Kamboçya, Sri Lanka, Hindistan, Filipin, Finlandiya, İspanya, İsveç’te birer vaka görüldü.
Çin’in farklı bölgelerinden kalkan 8 askeri kargo uçağı yeni koronavirüs salgını altındaki Vuhan kentine 1400 sağlık personeli ve tıbbi malzeme nakletti. The Paper gazetesinin haberine göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in başkanlığını yürüttüğü ve ülkenin en üst düzey askeri komuta mekanizması olan Merkezi Askeri Komisyonun onayıyla, askeri uçaklar Wuhan’a sağlık personeli ve tıbbi malzeme götürdü.
Liaoning eyaletindeki Şınyang, Gansu eyaletindeki Lancou, Yünnan eyaletindeki Nanjing ve Guangdong eyaletindeki Guangcou kentinden yola çıkan uçaklar Wuhan’daki Tienhı Havalimanı’na iniş yaptı.
Askeri sağlık personellerinin, 2019-nCoV salgını altındaki kente bir haftada inşa edilen 1000 yataklı Huoşınşan Hastanesi’nde hizmet vereceği, personelin yarından itibaren görevlerine başlayacağı kaydedildi.
Çin’in Merkez Bankası (PBOC) bazı yerel bankalara, salgından etkilenen şirketlerin finansman ihtiyacı için 300 milyar yuan (yaklaşık 43 milyar dolar) destek verileceğini açıkladı. PBOC ayrıca bankalara özellikle küçük işletmelerden alacaklarını hemen istememeleri ve faiz oranlarını yükseltmemelerini tavsiye etti.
Öte yandan Filipinler’de yeni tip koronavirüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü Filipinler Temsilcisi Rabindra Abeyasinghe, yaptığı açıklamada, geçen hafta başkent Manila’da öksürük ve boğaz ağrısından şikayetiyle doktora giden ve yapılan tetkiklerde yeni tip koronavirüs teşhisi konulan 44 yaşındaki bir Çin vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı.
Filipinler’deki koronavirüsten ölen kişinin, Çin’in dışında bu virüsten yaşamını yitiren ilk kişi olduğu bildirildi.
Hong Kong’da binlerce hastane çalışanı, şu ana kadar 259 kişinin ölümüne yol açan ve 12 bine yakın kişide görülen koronavirüs nedeniyle Çin sınırının kapatılmamasına tepki göstererek greve gitme kararı aldı.
Aralarında çok sayıda doktor ve hemşire de olan hastane çalışanları, sınırın kapatılmaması halinde Pazartesi günü greve başlamayı ve eylemi beş gün sürdürmeyi planlıyor.
Hong Kong Hastane Yönetimi Çalışanları İttifakı, 9 bin üyesinin greve destek verdiğini açıkladı ve yönetimi, “taleplerini görmezden gelmekle” suçladı. Hong Kong’da şu ana kadar 13 kişide koronavirus görülmüştü.
“İki sistem, tek devlet” ilkesi altında yönetilen eski bir İngiliz sömürgesi olan Hong Kong, 1 Temmuz 1997’de yeniden Çin’in hâkimiyeti altına girmişti. Hong Kong, yarı özerk bir yönetime sahip.
Öte yandan, ABD’den sonra Avustralya da, Çin vatandaşlarına ya da kısa süre önce Çin’de bulunan yabancılara seyahat yasağı koydu. Çin’e uçak seferlerini durduran son bölge ülkesi ise Vietnam oldu.
Daha önce Rusya, Japonya, Pakistan, İtalya, Singapur ve Moğolistan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülke, ABD ve Avustralya’ya benzer önlemler almıştı.
Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise bu tip önlemlerin yarardan çok zararı olduğu uyarısında bulundu. Örgüt bunun yerine sınır kapılarında tarama yapılmasını tavsiye etti.
Çin hükümeti de vatandaşlarına ya da kısa süre önce ülkede bulunanlara seyahat yasağı koyan ülkelere tepki gösterdi.
Çok sayıda ülke Çin’deki vatandaşlarını tahliye etmek için yoğun çaba harcıyor. Son olarak Endonezya, 250 vatandaşının tahliyesi için Çin’in Hubei eyaletine bir uçak göndereceğini açıkladı.
Rusya da uzak doğu sınırındaki üç kontrol noktasını yeniden açarak 100 kadar turisti tahliye ediyor.
Çin’de geçen yılın sonlarında ortaya çıkan ve en az 23 ülkeye daha yayılan koronavirüsün görüldüğü kişi sayısı 2003’te SARS virüsünün görüldüğü kişilerin sayısını geçmişti. Şu ana kadar koronavirüs görülenler arasında ölüm oranı SARS’tan az.
SARS virüsü 8 binden fazla kişide görülmüş ve 774 kişinin ölümüne neden olmuştu. Bu arada uzmanlar koronavirüs salgını nedeniyle Çin ekonomisinin yılın ilk yarısında yüzde 2 küçülebileceği uyarısında bulundu.
Çin, ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip ve geçen yıl yüzde 6,1 büyümüştü. Virüsün ilk kez görüldüğü Wuhan kentinin bağlı olduğu Hubei eyaletinde on milyonlarca kişinin Çin’in diğer bölgeleriyle bağlantısı kesilmiş durumda.
Genel olarak 1970 yılından bu yana ne zaman salgın hastalık ortaya çıksa küresel piyasaların bu durumdan ilk başta olumsuz etkilendiği görülüyor. Buna sebep olarak da virüsün yayılması dolayısıyla ekonomik büyümenin kısıtlanacağı endişesi gösteriliyor.
Ülke çapında işçilere, evlerine kalmaları uyarısı yapıldı. Çin’de fabrikalar, dükkanlar ve ofisler en az bir hafta daha kapalı olacak. Pekin Borsası’nın ise Pazartesi günü yeniden açılması bekleniyor.
Yeni tip koronovirüs sadece sağlık ile ilişkili kurum ve çalışanları değil finansal piyasaları da kaygılandırıyor. Çin’de ortaya çıkan ve başka ülkelere de yayılan virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin hızla artış göstermesi, virüsün Çin ekonomisi üzerinde yaratacağı etkinin boyutları hakkında yatırımcıları endişeye düşürüyor.
Tarihsel olarak virüslerin ortaya çıkmasından sonraki üç ay içinde piyasaların olumsuz tepki verdiği, altı ay içinde ise toparlandığı ve bu olumsuz havanın üstesinden geldiği gözlemleniyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs salgını konusunda “tüm dünyanın tetikte olması gerektiğini” kaydederken, Japonya’nın ülkeden tahliye ettiği 206 kişiden 3’ünde koronavirüs gözlemlendi. Böylece ülkedeki hastaların sayısı 11’e çıktı.