Olay Gazetesi Bursa

‘Gönüllülük öğretilen bir kültür olmalı’

Yeşim Tekstil ile Uludağ Soroptimist Kulübü iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Kelebeğin Dünyası' projesi söyleşilerinin konuğu SosyalBen Vakfı Kurucu Başkanı Ece Çiftçi oldu.

Yeşim Tekstil Mavi Konferans Salonu’ndaki programda Yeşimlilerle bir araya gelen Ece Çiftçi, ‘Hayallerime Dünya İnandı’ başlıklı söyleşide yol hikayesini anlattı. Kendisini fikri olan bir gönüllü olarak tanımlıayan Çiftçi, lise yıllarında okullarına gelen bir konuşmacıdan etkilenerek sahip olduklarımı başkalarıyla paylaşmaya karar verdiğini kaydetti. Bu kararının SosyalBen Vakfı’na kadar uzandığını ifade eden Çiftçi, “14 yaşında ilk sosyal sorumluluk projesi ve gönüllülük kavramı ile tanıştım. Ben özel okulda okudum. Okulumdaki bu imkanları, imkanı olmayan çocuklara ulaştırmak istedim ve Şanlıurfa’da ilk saha çalışmamı yaptım. Başlattığım SosyalBen hareketi bir vakfa dönüştü. Bu vakıf aracılığıyla 12 yılda 22 bin çocuğa ulaştık ve 460 gönüllü ile Türkiye’nin 72 ilinde ve dünyanın 12 farklı ülkesinde birçok saha çalışması yaptık” diye konuştu. 

“BU ORANININ DAHA DA ARTMASINI AMAÇLIYORUZ”…    

Sosyologların toplumun mühendisleri olduğuna inandığını ve kendisinin de sosyoloji eğitimi aldığını dile getiren Çiftçi, “Yetenekler doğru keşfedilir, güçlendirilir ve yönlendirilirse o zaman iyi bir kariyer mutlu bir iş hayatı ve sağlıklı bir toplum oluşur. Biz daha çok taşımalı eğitim öğrencileriyle çalışıyoruz.

Öğrencilerimizin yeteneklerini keşfedip güçlendirerek, yönlendirmeye odaklanıyoruz. Sahada 7-13 yaş aralığındaki çocuklara ulaşıyoruz. Gönüllülük öğretilen bir kültür olmalı. Türkiye’de gönüllülük oranı son derece düşük ve yüzde 5 seviyelerinde. Bu dilimi de 18-25 yaş arası üniversiteli gençler oluşturuyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 20-25’leri buluyor. Attığımız tüm adımlarla gönüllülüğün değerli bir çıktı olmasını ve Türkiye’deki oranının artmasını hedefliyoruz” dedi.