Olay Gazetesi Bursa

Göbek kordonu hemen kesilmeli mi?

Fetal kordon anne ile bebek arasında kurulan ilk bağdır. Bebek, anne karnındaki tüm ihtiyaçlarını bu bağ sayesinde gerçekleşir.

Fetal kordonun ne zaman kesileceği konusu ise çok merak ediliyor. 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Meriç Çağrı konu hakkında bilgiler verdi.

FETAL KORDONUN KESİLME ZAMANI DEĞİŞEBİLİR

Günümüzde önerilen, bebek doğar doğmaz kordonun kesilmesinin sanıldığı kadar faydalı olmadığı ispatlanmışken, bebeğin kötü doğduğu ve acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğu durumlarda erken müdahale için kordonun erken kesimi çok önemli olabilir.

Yine özellikle spinal anestezi değil de genel anestezi uygulanan sezaryen doğumlarda bebeğe anestezik madde geçişi bebeğin solunumunu baskılayabileceğinden kordon kesim süresi oldukça önem taşımaktadır.

Dünyada yapılan çalışmaların birçoğu 30-60 sn kadar beklenilmesini önerirken, 1-3 dk beklenmesini öneren çalışmalarda az değildir. Doğal doğum veya doğadaki gibi doğum savunucuları genelde kordonu kesmek için kordondaki atımların tamamen durması gerektiğini savunurken, nadiren de olsa kordonun kesilmeden plasenta ( eş ) ile beraber çıkarıldığı örnekleri de günümüzde

30-60 SN İDEAL SÜRE OLARAK TAVSİYE EDİLİYOR

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu kordonun doğumu takiben 30-60 sn beklendikten sonra kesilmesini önermektedir. Böylece kordondaki kanın büyük kısmının bebeğe geçişi sağlanmış olacaktır. Kordonun beklenerek kesilmesi bebeğin ihtiyacı olan başta demir olmak üzere birçok maddenin bebeğe geçişini sağlayarak yine başta anemi ( kansızlık ) olmak üzere birçok hastalıktan bebeğin korunmasını sağlayacaktır.

FETAL KORDONUN GEÇ KESİLMESİ HASTALIK RİSKİ OLUŞTURABİLİR

Bunun yanında kordonun geç kesilmesinin yeni doğan sarılık riskini artırma ihtimali düşünülse de günümüzde yeni doğan sarılığı konusunda hekimlerin bilgi ve deneyimlerinde ki artışla beraber bu durum ciddi bir risk oluşturmamaktadır. Yine son zamanlarda anne ve babaların kordon kanı saklama tercihlerinde ki artış da kordonun kesilme süresini etkilemektedir. Kordonu kesmek için fazla beklenmesi durumunda, kordon kanı bankacılığı için yeterli miktarda kan alınamama riski ile karşılaşılabilir. Ayrıca enfeksiyonlardan korunma amacı ile oda ısısı düşürülmüş doğumhane ve ameliyathanelerde kordon kesilmesi için beklenen sürede bebeğin ısısının korunmasına da özen gösterilmelidir.

HER DOĞUM ÖZELİNDE UYGULAMA DEĞİŞEBİLİR

Kendi doğumlarında yeni doğan bebek ile ilgili ek bir risk faktörü yok ise, ailelerin farklı bir tercihi yok ise 30 -60 sn beklemeyi tercih ediyorum. İşin özünde plasenta anneden kanı alıp süzer ve süzdüğü kanı kordon aracılığı ile bebeğe iletir. Plasentanın bebek tarafı olan kordondaki kan bebeğe aittir, doğum anında da bebeğe ait olan bebeğe verilmelidir. Sonuç olarak her doğum kendi içinde değerlendirilip, yeni doğan bebeğin durumuna bakılarak ve ailelerin tercihlerini de göz önünde bulundurularak kordon kesim süresine karar verilmesi uygun olacaktır.