Genelkurmay Başkanı generaller arasından seçilecek

Genelkurmay Başkanı’nın seçimiyle ilgili konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Kuvvet komutanları arasından seçilir” maddesini değiştirdiklerini söyledi. Yıldırım, askerlik süresiyle de ilgili konuştu.

Genelkurmay Başkanı generaller arasından seçilecek

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakanlık Resmi Konut’ta medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Yürürlüğe giren 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili değerlendirmede bulunan Yıldırım, bu kararnamenin Türk Silahlı Kuvvetlerinin 150 yıldır yapmaya çalıştığı değişim, dönüşüm ve reformun tamamlandığı bir süreç olarak görülebileceğini ifade etti.

Genelkurmay Başkanının seçimiyle ilgili bir düzenleme yaptıklarını belirten Yıldırım, mevcut yapıda, Genelkurmay Başkanının, kuvvet komutanları arasından seçildiğine işaret etti.

Yıldırım, “Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları arasından seçilir maddesini, ‘Genelkurmay Başkanı, generaller, orgeneral ve oramiraller arasından seçilir’ şekline 

getirdik.” dedi.

 

GENERAL SAYISINDAKİ AZALMA

 

Ordudan atılanlarla general sayısının yüzde 50’ye kadar düştüğünü, atılanların yerinin doldurulup doldurulmayacağının sorulması üzerine de Yıldırım, şöyle konuştu:

“Çok adam çok iş değildir, çok adam az iş demektir. Silahlı kuvvetler, gelişen teknoloji, gelişen teknik türleriyle zaten uzun zamandan beri yeniden yapılanma hazırlıkları yapıyordu. Bununla beraber, bu yaşadığımız kötü süreçten hayırlı iş doğdu. Bunları hızlandırılacaklar. Profesyonelleşmeye daha fazla kafa yoracaklar, asli işlerine daha fazla kafa yoracaklar. Sadece konvansiyonel savunma harp teknikleri değil caydırıcılığı esas alan, modern teknolojiyi, bilişimi esas alan bir savunma konseptine geçmiş olacaklar. Burada da askere alma, silah altına alma işi yine devam edecek. Orada bir aidiyet oluşması lazım ama bunun, sadece askerlik iklimine alışmak, onun ötesinde bir rolü olmaması lazım. Onu da ayrıca değerlendireceğiz. Şu anda onun kararını vermiş değiliz. Muhtemelen süreler daha kısalacak, sayı azalacak vesaire. Jandarma, mesela belirli takvim içerisinde, silah altına alınmış, vatan hizmetini yapan hiçbir askeri terörle mücadelede çalıştırmayacak. Kadro ihtiyacı azalıyor.”

ASKERLİK SÜRESİ

 

Yıldırım, askerlik süresinin kısalıp kısalmayacağına ilişkin soruyu da “Şu anda söz konusu değil. Uzman orduya geçince mecburen bu sonucu olabilir.” şeklinde yanıtladı. 

SİVİL OKULLARA GEÇİŞ YAPACAKLAR 

 

Askeri okullarda eğitim gören öğrencilerin, sivil liselere girerken aldıkları sınav puanı baz alınarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara dağıtılacağını anlatan Yıldırım, “Bunlar girerken bir şey imzalıyorlar, onları almayacağız. Onları almadığımız gibi bugüne kadar atılanların da tazminatlarını affediyoruz. Bu bir toplumsal problemdi. İmzalamış, bir şekilde devam edememiş veya atılmış, bunların bu yapının tazminatını ödediyse yapacak bir şey yok, ödemeyenlere kolaylık getiriyoruz.” dedi.

Milli Savunma Üniversitesi kurduklarını, bunun bünyesinde Kara Harp Okulu, Deniz Harp Okulu ve Hava Harp Okulu ve astsubay meslek yüksekokulları olacağını anlatan Yıldırım, “Ayrıca lisansüstü eğitim amacıyla enstitüler olacak. O enstitülerde de kurmaylığa gitmek isteyen varsa o enstitülere gidecek. Bu herkese açık. Sınırlama yok. Yani harp akademileri de kapatılıyor. Ayrıca kurmayların akademileri olmayacak.” diye konuştu.

YILDIRIM’IN AÇIKLAMALARINDAN DİĞER SATIR BAŞLARI

 

– FETÖ terör örgütünün en büyük kaynağı, askeri okullar.

– Genelkurmay sadece asli işiyle uğraşacak.

– 17-25 Aralık’tan sonra hala uyanmamış olanları masum kabul etmiyoruz.

– Fetullah Gülen bu darbenin göbeğindedir.

– ABD stratejik ortağımız, resmi açıklamalarına itibar ederiz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X