NEVZAT OKUMUŞ
İrili ufaklı 50 dolayında imalathanede çoğu Orhangazi merkezinden kadın işçilerin çalıştığını ve mahallenin adını duyuran turşu ile ekonomik bir değer yaratıldığını belirten Muhtar Mehmet Dönmez, Sezon içinde 20-25 ton arası turşu üretimi yapıldığını söyledi. Dönmez, “Turşunun kalitesini suyunu kullandığı Pınarbaşı alan kaynağından alan imalathaneler, ürettikleri turşuların büyük bir bölümünü Marmara Bölgesi olmak üzere yurt içinde pazarlıyor” dedi.
COĞRAFİ İŞARET
Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası girişimi ile turşularına ‘coğrafi işaret’ beklentisi içinde olan Gedelek’te üretim yapan bir firmanın gıda teknikeri olan Ayşe Ökten, her sebzenin turşununu yapabildiklerini söyledi. Ökten, “Özellikle başta kornişon tabir ettiğimiz küçük salatalık olmak üzere, acılı-acısız biberle devam eden, lahana ve havuç ile süslenen turşu çeşitleri arasında patlıcan, kabak, acur, domates, fasulye, bamya, pancar, sarımsak var. Hangi sebze olursa olsun talep olduğu takdirde üretimini yapıyoruz” dedi.
Gedelek’teki turşu firmaları üretimde kullandıkları sebze türlerinin çoğunluğunu Balıkesir, Çanakkale ve Manisa bölgesinden temin ederken, ilçe yöresinden tatlı biber temin ediliyor.