İsrail ile Türkiye arasındaki anlaşma sonrası Başbakan Binali Yıldırım ile İsrail BaşbakanıBinyamin Netanyahu eş zamanlı basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Binali Yıldırım Ankara’da kameraların karşısına geçerken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da İtalya’nın başkenti Roma’da eş zamanlı basın toplantısı düzenledi.
Türkiye ile yapılan anlaşmanın Gazze’ye insani yardımların ulaştırılmasına izin vereceğini belirten İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “İsrail’in Gaza’ye denizden ablukası devam edecek” dedi.
“AMAÇ YAKIN KOMŞULARLA İSTİKRAR ADASI OLUŞTURMAK”
Türkiye ile yapılan anlaşmanın İsrail için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Başbakan Netanyahu, “Ortadoğu kargaşa içerisinde. Amacım yakın komşularımızla bir istikrar adası oluşturmak” şeklinde konuştu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Türkiye ile yapılan anlaşma, Türk topraklarında İsrail’e yönelik herhangi bir terör saldırısını da engelliyor” dedi.
NETANYAHU’DAN DOĞALGAZ AÇIKLAMASI
İsrail Başbakanı Netanyahu, yapılan anlaşmanın İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşmasının önündeki engelleri de kaldırabileceğini belirtti.
TÜRKİYE-İSRAİL ANLAŞMASINDA NELER VAR?
Mavi Marmara saldırısında 9 Türk’ün öldürülmesi sonrası Türkiye ile İsrail ilişkilerin normalleştirilmesi için 3 yıl müzakere etti. Dün Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover Roma’da bir araya gelerek anlaşmaya son şeklini verdi.
Türkiye ve İsrail’in imzaladığı anlaşmada İsrail, Mavi Marmara saldırısından sonra ölenlerin ailelerine ve yaralılara toplamda 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Tazminatlar oluşturulacak fon üzerinden ailelere ve mağdurlara dağıtılacak.
GAZZE’YE İNSANİ YARDIM
Anlaşma metninde, Gazze’de durumun iyileştirilmesine ilişkin bir bölüm de var. Türkiye İsrail Aşdod limanı üzerinden Gazze’ye insani yardım yapacak. Ancak İsrail’in Gazze’ye yönelik deniz ablukası devam edecek.
Gazze’nin elektrik ve su ihtiyaçlarının karşılanması için adımlar atılacak.Gazze’ye bir elektrik santrali ve su arıtma tesislerinin yapılması planlanıyor.
Gazze’ye konutların inşa edilmesi, 200 yataklı Türkiye-Filistin dostluk hastanesinin en kısa zamanda hizmete alınması da atılacak adımlardan.
KARŞILIKLI BÜYÜKELÇİLER ATANACAK
Anlaşmayla 2 Eylül 2011’de kesilen diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edileceği ve karşılıklı olarak büyükelçilerin atanacağı duyuruldu.
Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetlerine ilişkin bir madde metinde yer almadı. Ancak İsrail’e yönelik olası terör saldırılarına Türkiye toprakları üzerinden izin verilmeyeceği ifade edildi.
Daha önce iddia edildiği gibi nihai uzlaşma metninde İsrail’in doğalgazını Türkiye’ye satmasına ilişkin bir madde de metin yer almadı. Ancak enerji işbirliği görüşmeleri, normalleşmeden sonra başlayacak.
Anlaşmaya imza atıldıktan sonra, mutabakat sağlanan iki metini içeren tasarı, uluslararası anlaşma olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelecek ve onaylanacak.