50 yaşın üzerindeki insanlar her yıl iskelet kas kütlesinin neredeyse yüzde 1’ini kaybediyor. Bu büyük bir sorun.
111
East Anglia Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, turunçgillerde, dutsu meyvelerde ve sebzelerde yaygın görülen C vitaminini bol tüketen yaşlıların iskelet kas kütlesinin daha iyi durumda olduğunu ortaya koydu.
211
50 yaşın üzerindeki insanlar her yıl iskelet kas kütlesinin neredeyse yüzde 1’ini kaybediyor. Bu büyük bir sorun. Çünkü güçsüzlük ve sarkopeni, fiziksel yetersizlik, tip 2 diyabet gibi olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yaşam kalitesini düşürüyor.
311
East Anglia Üniversitesi’nin yaşları 48 ila 82 olan 13 bin kişinin arasında yaptığı araştırmaya göre C vitaminini bol tüketen yaşlıların iskelet kas kütlesinin daha iyi durumda olduğunu ortaya çıktı.
411
Bu kişilerin bir hafta boyunca tükettikleri gıdalarda ve kanlarında C vitamininin miktarını ölçen uzmanlar, aynı zamanda kas kütlelerini hesap etti.
511
Araştırmada C vitaminini bol tüketmenin, bu yaş aralığında kas kütlesinin korunmasına yardımcı olduğu gözlendi.
611
Araştırmada beslenmelerinde veya kanlarında yüksek oranda C vitaminine sahip olan kişilerin, iskelet kas kütlesi bakımdan oldukça iyi durumda olduğu görüldü.
711
Katılımcı erkeklerin yüzde 60’ının, kadınların da yüzde 50’sinin Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı’nın tavsiye ettiği oranda C vitamini tüketmediği tespit edildi.
811
Uzmanlar devasa oranlara gerek duymadan; kişilerin her gün bir portakal gibi turunçgiller ya da sebze ailesinden C vitamini bakımından zengin bir besin tüketmesinin birçok insan için yeterli olacağını söylüyor.