Aşırıya kaçtığınızda size zarar verebilecek 12 sağlıklı alışkanlık…
120
1. 8 bardaktan fazla su içmek:
Yoğun sıcağa maruz kaldıysanız ya da egzersiz yaptıysanız bol su tüketmeniz önerilir. Ancak bunun da sağlıklı bir limiti olduğunu unutmayın! Çünkü çok fazla su içmek, böbreklerinizin bunu atmasını zorlaştırıp bunu tehlikeli olabilir.
220
Hepimizin vücut yapısı farklıdır ve bu yüzden günde 8 bardaktan daha fazlasına ihtiyacınız da olabilir. Ancak ihtiyacınız olmadığı takdirde fazladan su tüketmenin sağlığa faydası olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yok, bunu da bilin.
320
2. Karanlıkta iyi görmek için çok fazla havuç tüketmek:
Bu aslında doğru değil. Havuç, diyetinize dahil edilecek çok sağlıklı bir sebze olmasına rağmen sizin geceleri çok daha iyi görmenizi sağlamaz. Gerçekten de görme yetisini geliştirmeye yardım eden A vitamini bakımından zengindirler ancak karanlıkta daha iyi görmenizi sağlamazlar. Bu, 1940’lardan kalma bir efsanedir.
420
Havuç, sağlıklı bir besin olmasına rağmen çok fazla yendiğinde içindeki beta-karoten nedeniyle ciltte renk değişikliğine neden olan karotenemi (vücudun sararması) denen bir duruma neden olabilir. Ayrıca diğer birçok meyve ve sebzede de bu pigment bulunuyor.
520
3.Hafta sonları daha fazla uyumak:
İyi bir fiziksel ve zihinsel sağlık için uyku çok önemlidir ancak cumartesi ya da pazar günü birkaç saat daha fazla uyuyarak uykusuz gecelerin hepsini telafi edemezsiniz. Ayrıca çok fazla uyursanız bazı hoş olmayan mental sorunlar da yaşayabilirsiniz.
620
4.Her yemekten sonra dişleri fırçalamak:
Günde iki kez diş fırçalamanız tavsiye edilir ancak her yemekten sonra dişlerinizi fırçalama dürtüsü hissediyorsanız tekrar düşünün. Ya temizleyip güçlendirmek yerine dişlerinize zarar veriyorsanız?
720
Asitli bir şey yediyseniz veya içtiyseniz dişlerinizi hemen fırçalamayın, aksi takdirde diş minesini zedeleyebilirsiniz. Fırçalamadan önce en az 30 dakika ila bir saat bekleyin.
820
5. Şekerin yerine tatlandırıcıları koymak:
Şeker alımınızla aşırıya kaçmamak akıllıca bir şeydir, ancak onu tamamen keserek yerine tatlandırıcıları koymak pek akıllıca bir karar olmayabilir. Bu alternatiflerden bazıları tamamen yapaydır ve uzun vadede yan etkilere sahiptirler.
920
6. Besin takviyeleri almak:
Birçok insanın bunları kullanması sizin de kullanmanız gerektiği anlamına gelmez. Vegansanız ve B12 vitamini eksikliğiniz varsa bu anlaşılabilir bir durumdur.
1020
Ancak yapılan bir araştırmaya göre, yüksek dozda vitamin takviyeleri kullanmak belirli sağlık sorunlarını engellemiyor ve hatta zararlı bile olabiliyor. Beslenmenizi çeşitli protein, karbonhidrat ve yağlar ile zenginleştirin.
1120
7. Yemeği bir smoothie ile değiştirmek:
Smoothie’ler harikadır ancak çoğunlukla meyve, su ve süt içerirler. Size vücudunuzun ihtiyaç duyduğu gerekli besinleri sağlamazlar.
1220
Ayrıca pek çok smoothie büyük oranda meyve içerir ve hepsini aynı anda vücuda almak kan şekerinizi yükselerek insülin artışına neden olabilir. Bu, tartıda daha fazla kilo görmenize de yol açabilir.
1320
8. Karbonhidratlı besinleri tamamen kesmek:
Keto diyeti tüm dünyada popüler hale geldi çünkü birçok insan böyle kilo veriyor. Karbonhidrat yemediğinizde, vücudunuz kalan yağı sizin için ihtiyaç duyduğu enerjiye dönüştürür. Uzun vadede, karbonhidrat yememek size bir fayda sağlamaz.
1420
Beyaz un veya beyaz şeker gibi işlenmiş karbonhidratları beslenmenizden çıkarmayı deneyebilirsiniz ancak kepekli tahıllar çok fazla lif içerdikleri için tercihleriniz arasında olmalı.
1520
9. Sürekli güneş kremi kullanmak:
Güneş kremi sizi belirli cilt hastalıklarından koruyabilir ancak bu, güneşin bir numaralı düşmanınız olduğu anlamına gelmez. Çok fazla güneş kremi kullanmak, sizde D vitamini eksikliği yaratabilir.
1620
Uzmanlar, depresyon ve osteomalaziyi (kemik yumuşaması) önlemeye yardımcı olan D vitamini alımını sağlamak için için günde 10 ila 15 dakika güneşlenmeyi tavsiye ediyorlar.
1720
10. Her gün egzersiz yapmak:
Hiç kimse spor yapmanın faydalarını inkar edemez ancak her gün egzersiz yapmak vücudunuza dinlenmek için fırsat vermez. Dinlenme, kaslarınızın ve vücudunuzun genel olarak rahatlaması için önemlidir. Çok fazla egzersiz yapmak vücudunuzu çok fazla stres altına sokarak kortizol seviyenizi önemli ölçüde yükseltebilir.
1820
11.Pamuklu çubukla kulağı temizlemek:
Kulak kiri kulağınıza toz veya kir girmesini önler, ancak pamuklu çubuklardan hoşlanıyorsanız bunları yalnızca kulağınızın dış kısmında kullanmaya çalışın.
1920
Bunları kulak kanalına çok fazla sokmayın çünkü bu oldukça tehlikelidir. Sağırlığa, mide bulantısına veya tat kaybına neden olabilir.
2020
12. Yalnızca ‘sağlıklı’ olarak etiketlenen ürünleri satın almak:
“Sağlıklı” olarak etiketlenen her şey aslında sağlıklı değildir. Bu sadece bir pazarlama hilesi de olabilir, bu yüzden dikkatli olun ve etiketlerin arkasındaki malzemeleri okuyun. Bunlar, bir ürünün satın almaya değer olup olmadığının en güçlü göstergeleridir.
(Milliyet)