Yağ kaybedip kas kazanmak için yenmesi gereken besinler…
126
1-Yumurta:
Yumurta akı, kasların yapı taşı olan protein içerir. Aslında, optimum kas iyileşmesi ve yapımı için gerekli olan dokuz temel amino asidi içeren yüksek kaliteli proteinin yanı sıra kalsiyum, çinko ve demir gibi değerli mineraller de ihtiva eder.
226
Yumurta sarısı; A, E, K ve B12, riboflavin ve folik asit gibi bir dizi B vitamini içeren zengin bir vitamin kaynağıdır. Tüm bu besinler metabolizmanızı hızlandırmak ve yağı enerjiye dönüştürmek için gereklidir.
326
Kas yapmak ve sağlıklı kalmak için günde 1 veya 2 yumurta yiyin. Yumurtaları haşlanmış, çırpılmış gibi çeşitli şekillerde pişirebilirsiniz. Özellikle haşlanmış yumurtanın beyazı en tercih edilenler arasındadır.
426
2-Tavuk göğsü:
Yağdan kaybederek kas kazanmak için bir başka süper gıda da tavuk göğsüdür. Sıkı bir antrenman sırasında kas dokusunu ve hasar gören diğer hücreleri onarmak için kolayca sentezlenen harika bir yağsız protein kaynağıdır.
526
Aynı zamanda niasin, B6 vitamini, demir, selenyum ve çinko gibi vücut geliştirmeye yardımcı başka vitamin ve mineraller de içerir.
626
3-Süt:
Süt, peynir altı suyu ve kazein olmak üzere iki yüksek kaliteli proteine sahiptir. Peynir altı suyu proteini, hızla amino asitlere ayrılarak kan dolaşımına geçer. Öte yandan kazein yavaşça sindirildiği için vücuda daha uzun süre daha az miktarda protein sağlar.
726
Süt ayrıca vücudunuzun kas yapmak için ihtiyaç duyduğu vitaminler ve mineraller, iyi karbonhidratlar ve yağlarla doludur. Ayrıca, bir elektrolit olan süt, egzersiz sırasında terle kaybettiklerinizi geri kazanmanıza yardımcı olur ve vücudunuzun susuz kalmamasını sağlar.
826
Her antrenmandan sonra bir bardak yağsız süt için. Bazı çalışmalar, ideal bir karbonhidrat-protein oranına sahip olduğu için egzersiz sonrası çikolatalı süt içmeyi öneriyor.
926
4-Somon:
Balık özellikle de somon, kas geliştirme için en iyi gıdalardan biri olarak kabul edilir. Somon, uzun zincirli omega-3 yağları EPA ve DHA, B vitaminleri ve yüksek kaliteli proteinin eşsiz kombinasyonu sayesinde yağdan kaybederek kas kazanmanıza ve yağ yakmanıza yardımcı olabilir.
1026
Ayrıca yağsız kas yapımına, onarımına ve iyileşmesine yardımcı olan magnezyum, selenyum, kalsiyum ve demir gibi başka öğeler de içerir.
Haftada 1 veya 2 kez salata veya yeşil sebzelerle ızgara somon yiyin. Balık sevmiyorsanız doktorunuza danışarak balık yağı takviyesi alabilirsiniz.
1126
5-Kinoa:
Kinoa, protein açısından yüksek ve kalorisi düşüktür. İçerdiği protein, 9 temel amino asidin tamamından oluşur; yani bu da kasları inşa etmeye ve onarmaya yardımcı olacak eksiksiz bir protein kaynağı olduğu anlamına geliyor.
1226
Kinoa ayrıca lif, riboflavin, kalsiyum, E vitamini, demir, potasyum, fosfor, magnezyum, folik asit ve beta-karoten bakımından zengindir.
Ayrıca kinoada bulunan ekdisteroidler, kas kütlesini artırmaya, yağ kütlesini de azaltmaya yardımcı olur. Glüten ve kolesterol içermez.
1326
6-Bakliyat:
Kas geliştirme konusunda ısrarcıysanız diyetinize daha fazla bakliyat eklemelisiniz. Farklı türdeki baklagiller oldukça besleyici protein, kompleks karbonhidrat ve lif kaynaklarıdır.
1426
Lif, çeşitli besin maddelerinin emilimine ve kullanımına yardımcı olan insülin salınımı için gereklidir. Kompleks karbonhidratlar, egzersiz için daha istikrarlı ve daha uzun süreli bir enerji kaynağıdırlar.
1526
Barbunya fasulyesi, siyah fasulye, nohut, mercimek ve börülce protein bakımından en sık tüketilen baklagillerdendir. Baklagilleri çorba veya salatalarda da kullanabilirsiniz.
1626
7-Ispanak:
Rutgers Üniversitesi’nden araştırmacılar, ıspanakta bulunan fitoekdisteroidlerin kas yapımını yüzde 20’ye kadar artırmaya yardımcı olduğunu kanıtladı.
Ayrıca ıspanaktaki kalsiyum, antrenman sırasında krampları önlemek için kasları gevşetmeye yardımcı olur. Bunun yanında kas yapımı için önemli olan demir bakımından da zengindir.
1726
Bu yeşil sebze aynı zamanda verimli kas kasılmaları için önemli olan l-glutamin ve amino asitleri içerir. Ayrıca metabolizma ve enerji seviyenizi artırmanıza ve daha fazla yağ yakmanıza yardımcı olur.
1826
Besin değerini en üst düzeye çıkarmak ve kas yapmanıza yardımcı olmak için çiğ ıspanak suyu için veya salata yiyin. Hatta yaprakları hafifçe buharda pişirip sandviçlerde de kullanabilirsiniz.
1926
8-Keten tohumu:
Keten tohumu, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan sağlıklı en iyi bitkisel kaynaklı omega-3 kaynağıdır. Vücuttaki iltihabı azaltmak, kas yapımında önemlidir. Bu, yoğun egzersizlerden sonra kasların ağrımayacağı ve vücudun kasları daha hızlı iyileştirebileceği anlamına gelir.
2026
Aynı zamanda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitleri içeren eksiksiz bir protein ve lif kaynağıdır.
En yüksek faydayı sağlamak için keten tohumlarını öğütün. Yatmadan önce yoğurt veya süt ile bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu tüketin. Keten tohumu ayrıca salatalarda, tahıl gevreklerinde, çorbalarda, smoothielerde ve protein karışımlarında da kullanılabilir.
2126
9-Badem:
Kas yapmak isteyenler için bir başka sağlıklı seçim de bademdir. Bademdeki protein, lif ve E vitamini kaslarınız için faydalıdır. Bademdeki güçlü antioksidanlar, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Ayrıca enerji artırıcı manganez ve bakır içerir.
2226
Badem, yağ yakmanıza ve yüksek kolesterol ve kalp hastalığı riskini azaltmanıza bile yardımcı olabilir.
Günde 1 veya 2 porsiyon badem yiyin. 1 porsiyon bir avuç yani yaklaşık 24 bademe tekabül eder. Çiğ badem en iyi seçeneklerdir. Kavrulmuş badem yemeyin, yiyecekseniz de aşırı miktarda yemekten kaçının. Çünkü bu, kalori alımınızı gerçekten artırabilir.
2326
10-Tatlı patates:
Tatlı patates yüksek lif, potasyum ve vitamin içeriği nedeniyle vücut geliştirme diyeti için faydalı kabul edilir. Egzersiz sonrası da atıştırmalık olarak tüketilebilir. Antrenman sonrası glikojen depolarınızı doldurmak için gerekli olan kompleks karbonhidratlar bakımından zengindir.
2426
Ek olarak sağlıklı bir vücut için olmazsa olmaz karotenoidler, B6, C, E, D vitaminleri, demir, bakır, magnezyum ve quercetin ile doludurlar. Lif yüklü tatlı patatesler ayrıca iştahı kontrol etmeye, yağ yakmaya ve sağlıklı sindirimi sürdürmeye yardımcı olur.
2526
Yoğun egzersizlerden sonra tavada pişirilmiş veya ızgara tatlı patatesleri, tercihen ızgara tavuk gibi iyi bir yağsız protein kaynağıyla birlikte yiyin.
2626
Bu yiyecekler ile birlikte bol su için çünkü…
Hidrasyon, kas yapımının önemli bir parçası olduğundan bu yiyeceklerle birlikte gün boyunca daha fazla su için. Kas dokunuzun yaklaşık yüzde 75’i sudan oluşur. Kaslarınızı susuz bırakmamak gücünüzü artırmaya, enerji seviyelerini korumaya ve düzgün sindirime yardımcı olacaktır. (Milliyet)