Kilo vermenin yolları saymakla bitmese de önemli olan sağlıkla kilo vermek.
117
BEYAZ LAHANA MUCİZESİ:
Toksik maddeleri vücuttan atan beyaz lahana çorba, turşu, dolma ve salatalarda kış sofralarının baştacıdır. Lahana B vitaminleri içeriği sayesinde, vücutta enerji metabolizmanızı düzenleyerek kilo kaybına yardımcı olur. İçeriğindeki C vitamini, K vitamini, potasyum, magnezyum, selenyum gibi mineraller, polifenol ve sülfürlü bileşenlerle bağışıklığı artırır, kas ve kemikleri güçlendirir, yorgunluğun önüne geçer. Ayrıca içerdiği C vitamini kolajen üretimini destekler, cildi canlandırır.
217
YAĞ YAKAN LAHANA ÇORBASI-
MALZEMELER: (4 KİŞİLİK)
1 kase kesilmiş beyaz lahana,
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 çay kaşığı zerdeçal,
1 çay kaşığı kimyon,
1 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber,
2 yemek kaşığı bulgur,
2 yemek kaşığı kırmızı mercimek,
1 adet kırmızı biber,
1 adet domates,
1 adet kuru soğan,
2 diş sarımsak.
317
YAPILIŞI: Tüm malzemeleri, 2 su bardağı su ile tencerede pişirin. Sonra mutfak robotundan geçirin. Zayıflamak için bir ana öğünde 1 tabak bu çorbadan için.
417
KEREVİZ TOKSİN ATTIRIR:
Bol K vitamini, orta düzeyde potasyum, magnezyum, A vitamini ve folik asit içeren bir kış sebzesidir. Yüksek miktarda fenolik bileşikler olan apigenin ve luteolin içeren kereviz muhteşem antiinflamatuar etkili yiyeceklerin başında gelir. Kereviz sapları karaciğerde bulunan, vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayan enzimleri aktif hale getirir. Ayrıca kereviz böbrek üstü bezlerini çalıştırarak yorgunluğu önler. 1 orta boy kereviz 50-60 kalori içerir. Ayrıca sindirim sistemini düzenler, ödem söktürür.
517
KEREVİZ SALATASI
MALZEMELER (2 KİŞİLİK):
1 orta boy kereviz,
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı süzme yoğurt,
1-2 diş ezilmiş sarımsak,
1 küçük boy ince kıyılmış kuru soğan,
3-4 adet kornişon turşu,
pul biber.
617
YAPILIŞI: Kerevizi rendeleyip çok az limon sıkarak kararmasını önleyin. Ayrı bir yerde süzme yoğurdu, zeytinyağını, sarımsağı ve kuru soğan ve pul biberi harmanlayın. Harmanladığınız karışımı kerevizin üzerine ekleyin. Salatanızı ince kestiğiniz kornişon turşuyla süsleyin.
717
PIRASA DEYİP GEÇMEYİN:
Hem lezzeti hem sağlık faydaları ile ünlü pırasa kış mevsiminin vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Folik asit, A, B6, C, K vitaminleri, demir, manganez minerallerinden zengin olan pırasa vücudumuza enerji sağlamaktan, kemik ve doku gelişimine katkıda bulunmaya kadar pek çok işe yarar. Ayrıca 100 gram pırasa yalnızca 55 kalori içerir, yüksek posa içeriği sayesinde kan şekerini yükseltme etkisi de düşüktür. Bu özelliği ile ani acıkmaların önüne geçerek uzun süre tok kalmanızı destekler ve zayıflamayı kolaylaştırır.
817
ZAYIFLATAN BULGURLU PIRASA:
MALZEMELER (4 KİŞİLİK):
1 bağ pırasa,
1 adet küçük boy kuru soğan,
1 adet orta boy havuç,
2 adet büyük boy kırmızı biber,
2 adet orta boy domates,
4 yemek kaşığı bulgur,
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
az tuz,
karabiber.
917
YAPILIŞI: Kuru soğan ve havucu ince ince doğrayın ve geniş bir tencerede kavurun. Ardından doğradığınız pırasayı tencereye ekleyin. Domatesi rendeleyin ve bu karışıma ekleyin. Biraz su ekleyip pişirmeye devam edin. Pırasalar pişmeye yakın kırmızı biber ve bulguru da ekleyin. Baharatları da ekledikten sonra 5 dakika daha pişirin.
1017
KARNABAHARA YER AÇIN:
Karnabahar vücudun toksin atımını arttıran süper bir sebzedir. Çiğ olarak salatalara eklemeniz en doğrusu. Bağırsak hareketlerini arttırabilen bu taze sebzenin bağışıklık sistemini de güçlendiren özelliği bulunur. Yapısındaki sülforan ve indoller sayesinde vücudun antioksidan kapasitesini artırır. Karnabahar C vitamini ve çinko içeriği ile de canlı bir cilde ve daha güçlü saç ve tırnaklara sahip olmanızı sağlar.
1117
METABOLİZMA HIZLANDIRAN KÖRİLİ KARNABAHAR-
MALZEMELER (4 KİŞİLİK):
1 adet orta boy karnabahar,
1 adet büyük boy kırmızı biber,
1 adet büyük boy yeşil biber,
1 adet kuru soğan,
2 diş sarımsak,
yarım limon.
1217
SOSU İÇİN:
1/2 litre süt,
2 yemek kaşığı tam buğday unu,
1 adet yumurta sarısı,
1 çay kaşığı köri,
1 çay kaşığı zerdeçal,
az tuz, karabiber
hardal (isteğe bağlı)
1317
YAPILIŞI:Karnabaharları sarımsak ve limon suyu eklediğiniz suda hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Kuru soğan ve biberleri yarım ay şeklinde doğrayın. Ayrı bir tencerede; süt, tam buğday unu ve yumurta sarısını karıştırarak pişirmeye başlayın. Sos kaynamaya başladığında tuz, köri, zerdeçal ve tane karabiberi ekleyip pişirmeye devam edin. Haşlanan karnabaharlara kuru soğan ve biberleri ekleyerek yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın. Üzerine hazırladığınız sosu ekleyin ve 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.
1417
1517
2.GÜN
KAHVALTI
1 haşlanmış yumurta,
6 yarım ceviz,
bol taze domates, salatalık, taze maydanoz, dere otu ve kırmızı biber üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 3 yemek kaşığı nar
ÖĞLE YEMEĞİ
1 kase yağ yakan lahana çorbası,
1 dilim tam buğday ekmeği,
1 küçük kase havuç salatası (1 yemek kaşığı zeytinyağı ve bol limon ekleyin.)
AKŞAM YEMEĞİ
1 porsiyon etli kuru fasulye yemeği,
1 su bardağı ayran,
1 büyük kase marul-roka salatası (1 yemek kaşığı zeytinyağı, bol nar ekşisi ve baharat ekleyin.)
ARA ÖĞÜN
1 küçük boy portakal.
1617
1717
4.GÜN
KAHVALTI
1 yumurtalı, mantarlı omlet,
1 dilim tam buğday ekmeği,
Bol domates, salatalık.
ÖĞLE
1 porsiyon metabolizma hızlandıran körili karnabahar yemeği,
4 yemek kaşığı bulgur pilavı,
1 büyük kase roka-domates salatası.
AKŞAM
1 büyük kase beyaz peynirli salata (üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin.)
ARA ÖĞÜN
1 orta boy kivi. SABAH