Türkiye’de görülme sıklığı olarak kadınlarda ikinci, erkeklerde üçüncü sırada yer alan kolon kanserinin risk faktörleri arasında 50 yaşın üzerinde olmak ve yanlış beslenmek ilk sıralarda yer alıyor.
210
1-Ailesel geçiş:
Hastaların yüzde 20’sinde genetik geçiş söz konusudur ancak geri kalan yüzde 80 hastada aile hikayesi bulunmamaktadır. Ailede (birinci ve ikinci derecede akrabalar) veya kendisinde bazı hastalıkların olması riski artırmaktadır.
310
2-Kalın bağırsak kanseri ya da kalın bağırsakta polip öyküsü:
Bu tür hastalıkların daha önceden var olması, kolon kanseri riskini artırır.
410
3-Ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı:
8-10 yıldan fazla süre ile hasta olanlarda risk yükselmektedir.
5-Vitamin eksikliği:
Yeteri kadar vitamin alamama da kolon kanserinde riski artırır.
710
6-Obezite:
Obezite kolon ve rektum kanseri riskini artırdığı gibi aynı zamanda kadınlarda meme ve erkeklerde prostat kanseri riskini de artırdığı gösterilmiştir. Dolayısıyla kanserden korunmak için obezite ile de etkin olarak mücadele edilmelidir.
810
7-Sigara ve alkol alışkanlığı:
Sigara ve alkol kullanımı kolon kanseriyle birlikte pek çok hastalığa da davetiye çıkarır.
910
8-Sedanter yaşam:
Kolon kanseriyle birlikte birçok hastalığın önlenmesinde düzenli egzersizin rolü büyüktür.