1-Pancar:
Bir çalışma, her gün 250 ml yani bir su bardağı kadar pancar suyu tüketmenin yüksek tansiyonu olan 68 kişi üzerindeki etkilerini inceledi.
219
Sonuç olarak araştırmacılar, pancar suyunun kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü buldu.
319
Öte yandan haşlanmış pancarın sindirimi daha kolay olacaktır. Çünkü pancarın sahip olduğu sert lifler, haşlanmış patateslerde olduğu gibi parçalanır.
419
2-Muz:
Uzmanlar, diyabet hastasıysanız olgunlaşmamış muzları yemekten ziyade olgunlaşmamış muzları yemenin daha iyi olduğunu söylüyor.
519
Bir muz olgunlaştığında nişasta, şeker hastalığı sırasında kontrol etmeniz gereken şekere dönüşmeye başlar.
619
3-Mantar:
Mantarlar pişirildikten sonra B vitamini kaybetse de ısıya maruz kaldıklarında ortaya çıkan bazı büyük faydalar vardır. Öncelikle çiğ mantarlar sünger gibidir ve pişirilerek yok edilebilecek toksinleri emebilir.
719
Ayrıca mantarları pişirmek, modern dünyada vücudumuzun çok ihtiyaç duyduğu antioksidanların sayısını artırır.
819
Bu sebzeyi yemeyi seviyorsanız, haşlamak veya kızartmak yerine ızgara veya mikrodalgada pişirmeniz öneriliyor. Bu koşullarda sağlık için daha faydalı hale gelirler.
919
4-Havuç:
İçeriğindeki beta karoten sayesinde sağlığımız için vazgeçilmez bir besin olan havuç da pişirildiğinde besin değeri artan sebzelerdendir.
1019
5-Domates:
Çiğ domates yemeye alıştık. Evet, C vitamini içerirler ancak uzmanlar pişirildiklerinde çok daha yüksek likopen seviyelerine sahip olduklarını söylüyor.
1119
Bu, C vitamininden daha güçlü bir antioksidan olabilir. Ayrıca domatesi pişirmek içerisindeki lifleri yumuşatacağından sindirimi daha kolay hale gelir.
1219
6-Ispanak:
Doktorlar, ıspanağın vitaminlerle dolu bir besin kaynağı olduğunu ancak pişirirseniz daha fazla kalsiyum ve demiri vücudunuza alabileceğinizi söylüyor.
1319
7-Peynir:
Peynir mükemmel bir protein kaynağıdır ancak her peynir çeşidinin farklı faydaları olabilir. Örneğin mozzarella diğer peynirlerden daha az tuz ve kalori içerir.
1419
Probiyotik görevi gören bakterileri de bünyesinde barındıran bu peynir, bağırsak sağlığını ve bağışıklık sisteminizi düzenlemeye de yardımcı olur.
1519
Bunun yanı sıra mavi küflü peynir diğer peynirlerin çoğundan daha fazla kalsiyum içerir. Ancak bazı insanlar için çok tuzlu olabilir.
1619
8-Ekmek:
Kızarmış ekmeğin daha düşük glisemik indekse sahip olduğu ortaya çıktı. Bu indeksin kan şekeri düzeyiniz üzerinde etkisi bulunur.
1719
Bu nedenle kızarmış ekmek, şeker hastaları ve insülin direnci problemi yaşayanlar için daha iyi bir seçenek olabilir.
1819
Ekşi mayalı ekmek, diğer ekmek türlerine göre daha yüksek düzeyde antioksidan ve folat içerir.
1919
Ayrıca fitat seviyeleri daha düşük olduğundan vücudunuzun besinleri daha kolay emmesini sağlar. (Milliyet)