- 1-Pancar: Bir çalışma, her gün 250 ml yani bir su bardağı kadar pancar suyu tüketmenin yüksek tansiyonu olan 68 kişi üzerindeki etkilerini inceledi.
119
- Sonuç olarak araştırmacılar, pancar suyunun kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü buldu.
219
- Öte yandan haşlanmış pancarın sindirimi daha kolay olacaktır. Çünkü pancarın sahip olduğu sert lifler, haşlanmış patateslerde olduğu gibi parçalanır.
319
- 2-Muz: Uzmanlar, diyabet hastasıysanız olgunlaşmamış muzları yemekten ziyade olgunlaşmamış muzları yemenin daha iyi olduğunu söylüyor.
419
- Bir muz olgunlaştığında nişasta, şeker hastalığı sırasında kontrol etmeniz gereken şekere dönüşmeye başlar.
519
- 3-Mantar: Mantarlar pişirildikten sonra B vitamini kaybetse de ısıya maruz kaldıklarında ortaya çıkan bazı büyük faydalar vardır. Öncelikle çiğ mantarlar sünger gibidir ve pişirilerek yok edilebilecek toksinleri emebilir.
619
- Ayrıca mantarları pişirmek, modern dünyada vücudumuzun çok ihtiyaç duyduğu antioksidanların sayısını artırır.
719
- Bu sebzeyi yemeyi seviyorsanız, haşlamak veya kızartmak yerine ızgara veya mikrodalgada pişirmeniz öneriliyor. Bu koşullarda sağlık için daha faydalı hale gelirler.
819
- 4-Havuç: İçeriğindeki beta karoten sayesinde sağlığımız için vazgeçilmez bir besin olan havuç da pişirildiğinde besin değeri artan sebzelerdendir.
919
- 5-Domates: Çiğ domates yemeye alıştık. Evet, C vitamini içerirler ancak uzmanlar pişirildiklerinde çok daha yüksek likopen seviyelerine sahip olduklarını söylüyor.
1019
- Bu, C vitamininden daha güçlü bir antioksidan olabilir. Ayrıca domatesi pişirmek içerisindeki lifleri yumuşatacağından sindirimi daha kolay hale gelir.
1119
- 6-Ispanak: Doktorlar, ıspanağın vitaminlerle dolu bir besin kaynağı olduğunu ancak pişirirseniz daha fazla kalsiyum ve demiri vücudunuza alabileceğinizi söylüyor.
1219
- 7-Peynir: Peynir mükemmel bir protein kaynağıdır ancak her peynir çeşidinin farklı faydaları olabilir. Örneğin mozzarella diğer peynirlerden daha az tuz ve kalori içerir.
1319
- Probiyotik görevi gören bakterileri de bünyesinde barındıran bu peynir, bağırsak sağlığını ve bağışıklık sisteminizi düzenlemeye de yardımcı olur.
1419
- Bunun yanı sıra mavi küflü peynir diğer peynirlerin çoğundan daha fazla kalsiyum içerir. Ancak bazı insanlar için çok tuzlu olabilir.
1519
- 8-Ekmek: Kızarmış ekmeğin daha düşük glisemik indekse sahip olduğu ortaya çıktı. Bu indeksin kan şekeri düzeyiniz üzerinde etkisi bulunur.
1619
- Bu nedenle kızarmış ekmek, şeker hastaları ve insülin direnci problemi yaşayanlar için daha iyi bir seçenek olabilir.
1719
- Ekşi mayalı ekmek, diğer ekmek türlerine göre daha yüksek düzeyde antioksidan ve folat içerir.
1819
- Ayrıca fitat seviyeleri daha düşük olduğundan vücudunuzun besinleri daha kolay emmesini sağlar. (Milliyet)
1919