Tansiyonu dengeliyor, kalp ve damar hastalıklarının önüne geçiyor!
117
Asya mutfağının en lezzetli besinlerinden biri olan kimchinin yüksek tansiyon hastalarına olan faydası bilim insanlarını şaşırttı. Normalde turşunun yüksek tansiyonu tetiklediğine yönelik yapılan açıklamaların aksi olan bu çalışmada kimchinin yüksek tansiyona iyi geldiği kanıtlandı. İşte Kore turşusu kimchinin faydaları…
217
İngiltere’nin önemli sağlık kuruluşu olan Ulusal Sağlık Servisi’nde yapılan araştırmalarda kimchinin içerdiği maddelerin neden olduğu fermente kandaki basıncı dengeliyor.
317
Diğer turşu çeşitlerinin aksine kan basıncını dengeleyen Kore usulü kimchinin içeriğinde vücudun dostu olan faydalı bakteriler vardır. Bu bakterilerin bir benzerleri yoğurtta da bulunur.
417
Bilim insanları yaptıkları çalışmanın sonunda kimcihinin bu faydası sayesinde özellikle hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastalarının tüketmesinde sakınca olmadığını aksine faydalarının fazla olduğunu vurguladı.
517
KORE TURŞUSU KİMCİHİNİN FAYDALARI…
İçerdiği probiyotik maddeler sayesinde bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekler. Flora dengesini koruyarak kabızlık ve ishalin önüne geçer. Uzmanlar acı bir besin olmasına rağmen iltihaplı bağırsak sendromundan muzdarip olan hastaların kolaylıkla tüketebileceği bir besin olduğunu vurguladı.
617
Lahana içeren kimchi, bu sayede güçlü bir lif kaynağıdır. Liflerde mide ve bağırsakların olmazsa olmazıdır. Az miktarda tuzlanmış ve çeşitli baharatlarla fermente edilen kimchi, kandaki enfeksiyonu da azaltır.
717
Bu sayede de kalp ve damar hastalıklarının önüne geçer. Kalp fonksiyonlarını yeniler. Birmingham Üniversitesi’nin yaptığı çalışmada ise güçlü bir antibiyotik etkisi olduğundan yemekle beraber tüketildiğinde besinlerin fayda oranını artırır.
817
Sinir hücrelerinin hızla yenilenmesini sağlar. Bu özelliği sayesinde ise ruhsal hastalıkların yaşanma riskini azalttığı tespit edilmiştir.
917
UZUN YAŞAMANIN SIRRI KORE TURŞUSUNDA SAKLI…
Öte yandan Güney Koreliler tarafından ‘mucize besin’ olarak nitelendirilen kimçi, uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı olarak gösteriliyor. Birtakım sebzelerin fermente edilmesiyle elde edilen kimçi aslında bir turşu. İşte vitamin, posa, mineral ve antioksidan bakımından zengin olan kimçinin faydaları…
1017
Kimçi; “kimchi”, “gimçi”, “gimchi” veya “kimchee” olarak da bilinenen, mayalanmış kırmızı biber ve sebzelerden özellikle Çin lahanasından yapılan geleneksel bir Kore yemeğidir. Sıvıya bastırılıp bekletilen/batırılmış sebze anlamına gelir.
1117
Kore halkının 90 yılı aşan uzun ömür şampiyonluğunun mimarı olan Kimçi, içerdiği vitamin, posa, mineral ve antioksidanlarla dikkat çekiyor.
1217
Mucize besini anlatan Güney Kore’nin en ünlü mutfak şefi Shim Young- Soon, “Her derde deva olan kimçi, Güney Kore’de adeta ilaç yerine kullanılıyor. Özellikle Koreli kadınlar hem güzelliklerini hem de sağlıklarını kimçiye borçlular” dedi.
1317
Ünlü mutfak şefi, “80 yaşında olmama rağmen yüzümde herhangi bir kırışıklık yok. Hiçbir sağlık sorunum da yok. Sarımsak, lahana turşusu ve turp bir araya gelince vücut için bir iksir oluşturuyor. Herkese bu mucize besini tatmasını tavsiye ediyorum” dedi.
1417
Kore mutfağının vazgeçilmez yemeği kimçi, aslında bir tür turşu. Kimçi, Kore’de daha çok yemeklerin yanında garnitür olarak servis ediliyor. Güney Kore’de lezzetli kimçi yapmanın püf noktaları anneden kızlarına aktarılarak sonraki nesillere taşınıyor.
1517
UNESCO, 200’den fazla çeşidi olan mucize besinin paylaşılması için 2013 yılında soyut kültürel miraslar listesine almış. Koreliler için vazgeçilmez olan kimçi, 2008’de bir Rus aracıyla uzaya gidecek Koreli astronotun uzayda yiyeceği yemekler arasına da eklenmiş.
1617
Güney Koreli 45 yıllık kimçi ustası şef Young- Soon, kimçinin sağlığa faydalarını şöyle anlattı:
1717
“Kimçi, sağlık konusunda her derde derman. Sivilcelerinizi, lekelerinizi kısa sürede geçirir. İçerdiği sebzeler nedeniyle de iyi bir antioksidandır. Yaraları iyileştirmesi için merhemi bile kullanılıyor. Kimçi, Korelilerin uzun ömür sırrı. Her gün bir parça kimçi, sizi daha enerjik, güzel ve sağlıklı yapacak.” (Yasemin-Sabah)