Uzun yaşamak isteyenlere birebir! Kalp krizini önlüyor!
Damarları dipdiri yapıyor, kalp krizini önlüyor!
17
Kalp veya kan damarları hastalıkları günümüzde en önemli hastalıklardan biri olarak görülüyor. Bu hastalıklarda genellikle kalp krizleri ve felç gibi hastalıklar görülebiliyor. Bunun nedeni ise kanın kalbe veya beyne gitmesini sağlayan yoların tıkanması durumudur. Bu tür tıkanmaların olmaması ve bu hastalıklara yakalanmamak için doktorlar sağlık bir yaşam yaşanması gerektiğini söylüyor. Peki, en çok hangi besinlerden tüketmek gerekiyor?
27
Sağlıklı yaşam, zinde ve temiz bir vücut için olmazsa olmazlardan biridir. Sağlıklı yaşam sayesinde hem vücut korunur hem organlar hem damarlar hem de kalp korunur ancak bir besin var ki tam anlamıyla hem kalp hem de damar dostu. Öyle bir besin düşünün ki hem damarların korusun, tıkanmasını önlesin hem de kalp dostu olup kalp krizini önlesin. Üstelik bu durum söylenti değil, bizzat araştırmacılar tarafından elde edilen verilerle açıklandı. Verilere göre tek bir besin ile hem damarları korumak hem de kalp krizini önlemek mümkün. İşte kalp krizini önleyebildiği araştırmalarla açıklanan o besin hakkında detaylar…
37
Daha uzun ve kaiteli yaşamak için sağlık yaşam kuralları olmazsa olmazlardandır. Bol bol su içmek, koşmak, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, hazır gıdalardan uzak durmak gibi birçok madde var sağlıklı yaşam listesinde. Ancak sağlıklı yaşamak için en önemli kural elbette beslenmedir. Hazır ve paketli gıdalar tüketmek, kızartılmış bol yağlı hazır hazır yiyecekler ve vb ürünler vücudun yapısını bozan şeylerdir. Bunlar sağlığı bozduğu giib hem sindirim sistemini bozar hem de kalp ve damar hastalıklarını tetikler.
Öte yandan kalp ve damar hastalıkları ise günümüzde bozulan beslenme çeşitleri nedeniyle oldukça yaygınlaştı.Bu hastalıklara ise Kardiyovasküler hastalıklar adı verilir. Kan damarlarını etkileyen bir grup rahatsızlık olan Kardiyovasküler hastalıklar, aslında kalp krizlerini ve felçleri de kapsayarak geniş bir hastalık grubun tanımıdır. Kalbe veya beyne gitmeyen kanın akmaması durumunun adı olan bu akut olaylarının önlenmesi için çok dikkatli olmak gerekiyor.
Yapılan yeni araştırmalar sonucunda bir besin var ki hem iltihabı önlüyor hem kalbe hem de damarlara resmen dost. Bu besin yaşlı insanlarda iltihaplanma oranını azaltabildiği gibi kardiyovasküler hastalık yani kalp ve damar hastalıklarındaki tıkanma durumundaki riski de hemen hemen azaltma eğilimi gösteriyor. Öte yandan uzun yaşamın en önemli anahtarlarından biri olan bu besin , düzenli olarak tüketildiği takdirde kan dolaşımındaki kolesterolü önemli açıda azaltıyor.
47
Bu besin nedir diyecek olursanızda ‘Tahıl’ cevabını verebiliriz. Tahıl tüketimi vücut için, uzun yaşamak isteyenler için o kadar önemli ki olmazsa olmazlardandır. AMA Network Open’da konuya ilişkin yeni araştırmalara yayınlandı ve daha yüksek tahıl lifi alımı, yaşlı erişkinlerde iltihaplanma düzeylerini düşürebilir ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir.
Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu’nda epidemiyoloji yardımcı doçenti olan Rupak Shivakoti, Healio’ya önemli açıklamalarda bulundu.
Profesör Shivakoti bu çalışmadaki bireylerin önemli bir kısmının özellikle en düşük çeyreklerdekilerin önerilen miktarların altında lif alımına sahip olduğunu belirterek şu şekilde konuştu:
Böylece, bu bireylerde diyet lifi bakımından daha yüksek gıda alımının arttırılması, potansiyel olarak sağlıklarını iyileştirebilir.
57
Ekip, Kardiyovasküler Sağlık Çalışması’na kayıtlı, başlangıçta kan örnekleri veren ve gıda sıklığı anketlerini dolduran 4,123 yaşlı yetişkinden oluşan bir örneğe baktı. Katılımcıların lif alımı hakkında fikir veren anketler, başlangıçtan itibaren altı ayda bir planlanan ziyaretlerle takip edildi. Araştırmacılar, günde beş gramlık tahıl lifi alımındaki artışın, önemli ölçüde daha düşük C-reaktif protein, interlökin 6 sitokinleri ve interlökin-1 reseptör antagonisti konsantrasyonu ile ilişkili olduğunu buldular.
Bununla birlikte, ilginç bir şekilde, daha fazla sebze veya meyve lifi alımı, iltihaplanma veya KVH riskini önemli ölçüde etkilemedi.
KALP KRİZİNİ İLTİHAPLANMA TETİKLİYOR…
Enflamasyon (iltihaplanma), plakların büyümesini desteklediği ve atardamarlardaki mevcut plakları gevşeterek kan pıhtılarına neden olduğu için kalp krizlerinin önemli bir öncüsüdür.
67
Bu kan pıhtıları, kalbe giden atardamarların içinde sıkışıp kalp krizine neden olmakla ünlüdür. Araştırmacılar konuyla ilgili şu sözleri kaleme aldı:
Bu sonuçlar, tahıl liflerinin sistemik iltihabı azaltmada daha etkili olabileceğini gösteriyor.
Çözümlenmemiş inflamasyonun hem birden fazla hastalık riskinin artması hem de sonuçları ile ilişkili olduğu göz önüne alındığında, çalışmalar inflamasyonun bu sonuçlar üzerindeki spesifik aracılık etkisini araştırmalıdır.
BU BESİN UZUN YAŞAM İÇİN OLMAZSA OLMAZ…
Yulaf, ekmek, pirinç ve makarnada bulunan tahıl lifinin daha önce kalp krizinden kurtulanların daha uzun yaşama şansını arttırdığı gösterilmişti.
77
Bunun temel nedeni, düzenli olarak tam tahıllı tahıl tüketiminin kan dolaşımındaki kolesterolün önemli ölçüde azalmasına katkıda bulunmasıdır. Lif, sindirim sisteminde ona bağlanarak ve atılım yoluyla vücuttan atarak kolesterolü düşürür.
KOLESTEROL AZALTIP, KALBİ KORUR…
Better Health adlı sağlık kuruluşu şu sözlerle konuyla ilgili açıklama yaptı:
Kalp hastalığına katkıda bulunan bir faktör, yüksek kan kolesterol düzeyleridir. Yulaf (beta-glukanlar içeren) ve pisilyum gibi çözünür lif açısından zengin olan tam tahıllı tahılları düzenli olarak yemenin kan dolaşımındaki kolesterol miktarını önemli ölçüde azalttığı ve kalp hastalığının gelişimine karşı koruyucu olabileceği bulunmuştur.
KANSERDEN DAHİ KORUYOR…
Ancak besin kaynağı, insülin duyarlılığı ve kolorektal kanser gibi sağlığın diğer yönleri için de zengin faydalar sağlayabilir. Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda yapılan bir araştırma, lif açısından zengin bir kahvaltı yapanların diyabet ve kanserden erken ölüm riskinin genel olarak azaldığını buldu.
KAHVALTILIK OLANLARA DİKKAT…
Ancak kahvaltılık gevrekler ve tam tahıllı bisküviler gibi bazı tahıllar lif bakımından yüksek olsa da, genellikle tahıl lifinin faydalarını yok edebilecek ilave tuz ve şeker içerirler.(Posta)