TBMM Küresel İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu’na katılan uzmanlar, Türkiye’nin karşı karşıya kalacağı iklim kriziyle ilgili birbirinden çarpıcı örnekler verdi. Uzmanlara göre, iklim değişikliğiyle birlikte peribacaları gibi doğal kültür varlıkları da hızla aşınıp yok olma tehlikesi altında.
210
HIZLA AŞINACAK…
Kıyılarımızda deniz seviyesinin yükselmesi bekleniyor. İklim değişikliğinin turizm üzerinde yüzeysel mekanik çözülmeyi arttıracağı tahmin ediliyor. Bu da Kapadokya’daki peribacalarının veya benzer doğal kültür varlıklarının daha hızlı aşınıp tehlike altında olacağını gösteriyor.
310
4 MEVSİMDEN 2 MEVSİME…
Doç. Dr. İsmail Dabanlı (İstanbul Teknik Üniversitesi): Ülkemizde bahar mevsimleri yavaş yavaş yok oluyor ve iki mevsimli bir döneme giriyoruz. Kış mevsimi artık nisan-mayısa; yaz da sonbahara doğru uzanıyor.
410
Kış ve don süresinin uzaması, ekim ve hasat mevsimlerini etkileyecektir. Ağaçlar erken uyanıyorlar, daha sonra don olayları meydana geliyor. Bunlar, artık yaz ve kış sürelerinin klasik olarak bildiğimiz üç aylık periyotlarda değil de daha birbiri içerisine geçmiş uzun periyotlar halinde olacağını gösteriyor.
510
SALYAYI ARITMA BİTİRİR…
Marmara Denizi’ne yüzde 100 arıtılmadan hiçbir atık suyu vermememiz lazım, ancak bunu önlersek müsilaj önlenebilir. Şu an Marmara Denizi’ne tüm havzada belki yüzde 90’ın üzerinde arıtılan sular veriliyor. Bunu yüzde 100’e ulaştırdığımızda bunlar daha azalacak.
610
CARETTA’LAR KAÇIYOR…
Ege ve Akdeniz’de yüzey suyu sıcaklıkları artış eğiliminde. Dolayısıyla balon balıkları gibi istilacı türler sularımıza gelmeye devam edecek. Caretta Caretta’lar normalde özellikle İztuzu Plajı civarına gelip yumurtalarını bırakırdı. Şimdi yavaş yavaş kuzeye doğru, İzmir tarafına hareket edip yeni yerler arıyorlar.
710
GİZLENEN OBRUK RİSKİ…
Prof. Dr. Fetullah Arık (Konya Teknik Üniversitesi): Konya civarında 700’den fazla obruk var. Köylerin içerisinde, yaylaların içerisinde ve karayollarının kenarlarında maalesef şu anda obruklar oluşuyor. Yüksek Hızlı Tren ve karayollarına görüşlerimizi aktarıyoruz.
810
Riskli alanlar sadece bu bölgede değil; örneğin İzmir-Ankara YHT hattında da mevcut. Eskişehir bölgesinde 13 obruk var. Gittiğiniz zaman bulamazsınız, çünkü vatandaşlar “Tarlanın değeri kaybolmasın” diye bunları kapatıyor.
910
AFRİKA’DAN GÖÇ ALACAĞIZ…
Sosyoekonomik olarak göç baskısı -özellikle Güney Afrika’dan, Orta Asya’dan ve güneyimizdeki enlemlerden- artacak. Bununla birlikte hastalık ve gıda güvenliği gibi sorunlar gündeme gelecek.
1010
KURAKLIK VE YANGINLAR…
Yeraltı su seviyesinin düşmesi ve yaşanacak kuraklıkla birlikte orman yangınlarının da artması bekleniyor. Orman yangınları sebebiyle içme sularımız daha da kirlenecek. (Hürriyet)