Kaputaş Plajı – Kalkan:
Turkuaz rengi suyuyla meşhur Kaputaş Plajı, hem Türkiye’nin hem de dünyanın en güzel plajlarından biri olarak kabul ediliyor. Genelde Kalkan’dan Kaş’a doğru gidenler, bol virajlı sahil yolunu takip ederken tesadüfen buluyor burayı. Plaj minik çakıl taşlarıyla karışık kuma ve buz gibi suya sahip. Kayaların altından gelen soğuk yeraltı suları denize karışıyor.
215
İztuzu Plajı – Dalyan:
Güzelliği defalarca tescillenen, Akdeniz’in en güzel plajlarından bir diğeri de İztuzu Plajı.
315
Ovabükü – Datça:
Ovabükü Datça’nın en sevilen koylarından biri. The Guardian gazetesi tarafından Türkiye’nin en güzel koyu olarak seçilmiş olmasına rağmen pek de popüler değil. Sebebi, Datça yollarının biraz zahmetli olması herhalde… Çevresinde küçük pansiyon ve lokantalar bulunan Ovabükü, Mesudiye köyünde yer alıyor. Klasik tatil mekanlarından, kalabalık plajlardan sıkılanlar için köy hayatı ve sakin bir plaj, iyi bir alternatif olabilir. Sahil kum değil de taşlık.
415
Kelebekler Vadisi – Fethiye:
350 metrelik kayalıklarla çevrili Kelebekler Vadisi, Fethiye – Ölüdeniz bölgesinde yer alıyor. Buraya gelmek isteyenler sadece deniz yoluyla ulaşımlarını sağlayabiliyor, çünkü vadi yüksek kayalıklarla çevrili. Günübirlik tekneyle gelip denizin tadını çıkardıktan sonra dönmek veya kalmak mümkün. Bitki örtüsü ve üzerinde yaşayan 100 çeşit kelebek nedeniyle botanikçilerin ve entemologların yakından ilgilendiği ve incelemeler yaptığı bir yer burası. Yani son derece sıra dışı.
515
Ölüdeniz – Fethiye:
Güzelliği dillere destan olan, hatta çok defa tescillenen bir başka kumsal da Ölüdeniz. Suyu sığ ve sakin olmasına rağmen hem suyun dibinde sirkülasyon epey yoğun, hem de 2-3 günde bir su seviyesi yükselip alçaldığı için berrak ve temiz kalabiliyor. Ölüdeniz’in mavi bayraklı plajları, dalgasız ve sıcak su sevenler için epey iyi bir tercih olabilir.
615
Ilıca Plajı – Çeşme:
İnce taneli kumu, berrak ve sığ suyuyla gönülleri fetheden bir başka plaj da Çeşme Ilıca Plajı. Popüler tatil beldelerinde olduğu gibi yıldan yıla artan kalabalık ve yapılaşmanın yanında, Çeşme’yle ilgili değişmeyen ve güzel kalmayı başaran şeylerden biri Ilıca’nın sıcacık denizi. Deniz suyunun sığ ve berrak olması sebebiyle, denizin içinde 15-20 metre ilerleseniz bile su seviyesi ancak belinize kadar geliyor. İyice açıldığınızda da suyun dibini hala görebildiğinizi fark edeceksiniz.
715
Sarımsaklı Plajı – Ayvalık:
Serin sulardan bir diğeri de Ayvalık’ta… Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yer alan Sarımsaklı Plajı, Ege’nin en güzel plajlarından biri. Temmuz Ağustos aylarındaki bayıltıcı sıcağa rağmen suyu bir türlü ısınmayan Sarımsaklı, her şeye rağmen berrak suyu ve ince kumuyla en iyi plajlardan.
815
Patara Plajı – Kaş:
Yeşilçam filmlerinde ‘çöl’ olarak kullanılan kumsallardan biri de Patara Plajı. Antalya’nın Kaş ilçesindeki antik kent Patara’nın 18 km uzunluğundaki çölü andıran plajı, en güzel plajlardan. İnce kumu, sığ suyu ve durmayan rüzgarıyla hem tatilcileri, hem de rüzgar sörfü yapan sporcuları memnun ediyor.
915
Amos Koyu – Marmaris:
Marmaris’in 25 km uzağında olsa da, bölgenin en güzel plajlarından biri Amos Koyu’nda. Ormanın içinde turkuaz renginde bir denize sahip. Amos koyu sadece doğal güzelliğiyle değil, Roma döneminden kalıntılarıyla antik bir kent olduğu için yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiş.
1015
Ortakent Kargı Plajı – Bodrum:
Kargı Plajı’nın diğer adı da Camel Beach, çünkü burada turistleri gezdiren develer var. 5 kilometrelik sahilde birçok mavi bayraklı plaj bulunuyor, Kargı da bunlardan biri. Yelken, su kayağı gibi sporlar için oldukça elverişli, yani bol rüzgarlı bir bölge. Bodrum’un ince kumlu, mavi bayraklı denizinde yüzmek de spor yapmak da her zaman keyifli olacaktır.
1115
Gökova – Akbük Koyu:
Akbük Koyu’na geldiğinizde kendinizi tropikal bir adada gibi hissedeceksiniz. Çünkü daha önce deniz suyunun bu kadar temiz ve berrak olduğunu görmemiş olabilirsiniz. Gökova Körfezi’nin kuzeyinde yer alan Akbük Koyu’na gelmenin birkaç yolu var. Eğer direkt Muğla şehir merkezinden ulaşacaksanız, 50 kilometrelik bir yolunuz olacak. Bodrum veya Marmaris’ten geliyorsanız da yine en az 60 kilometre yolculuk yapmanız gerekecek. Dalaman Havalimanı’na 80, Milas Havalimanı’na ise 70 km uzaklıkta.
1215
Altınkum Plajı – Didim:
Didim’in mavi bayraklı plajları boylu boyunca 53 kilometrelik sahile sıralanıyor. Altınkum, Didim’in ana plajı. Şehir merkezine 9 kilometre mesafede bulunan Altınkum, Ege’nin en güzel plajlarından ve hareketli sahillerinden. Altın rengi kumu ve turkuaz rengi deniz suya sahip plajlarla ilgili fazla söze gerek yok.
1315
İncekum Plajı – Marmaris:
Marmaris ve Akyaka arasında bulunan İncekum Plajı, Türkiye’nin Hawaii’si olarak biliniyor. Sebebi ise insanın içini açan tertemiz ve turkuaz rengi suyu. Marmaris merkezden Sedir Adası’na doğru yola çıkılıyor. Merkeze yaklaşık 13 kilometre uzaklıkta olan Çamlı Köy’e varınca arabalardan inip traktörlere biniliyor, çünkü arabaların plaja ulaşması mümkün değil.
1415
Çıralı Plajı – Antalya:
Çıralı Plajı adeta mavinin yeşille buluştuğu bir noktada yer alıyor. Tarihi sit alanı olarak kabul edilen bu bölgede büyük yapılara izin verilmediği için plaj doğallığını ve güzelliğini koruyor. Bu sayede ormanın içinde bir plaj havası yaratıyor. Ayrıca burası da caretta caretta’ların en sevdiği plajlardan biri!
1515
Kadırga Plajı – Assos:
Assos’un tartışmasız en güzel koyu Kadırga Koyu. Çanakkale’nin denize girmek ve kafa dinlemek için en güzel bölgesi Assos’ta, hatta Assos’un da biraz güneyinde kalıyor Kadırga Plajı. Uzun ve geniş taşlık plajı, mavi bayrağı hak etmiş temiz suyuyla kuzeyde gidilebilecek Türkiye’nin en güzel plajlarından biri burası. Kumsalda plaj tesisleri, civarda da her bütçeye uygun otel ve kamping imkanları mevcut.