Sağlık yetkilileri, bilinen tüm tedavilere karşı dirençli ölümcül bir mantar enfeksiyonunu vakalarının bakım evlerinde ve hastanelerde ilk defa yayılmaya başladığını söyledi.
218
Washington’daki bir bakımevinde ve Teksas eyaletine bağlı Dallas şehrindeki iki hastanede, ilk kez 2009’da Asya’da tanımlanan yeni bir mantar enfeksiyonu olan Candida auris salgınları bildirildi. Independent’tan Emily Goddard’ın yazdığına göre, vakalardan bazıları üç ana ilaç sınıfının hepsine karşı dayanıklıydı.
318
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) tıbbi yetkililerinden Dr. Meghan Lyman, “Direniş kümelenmelerini gerçekten ilk kez görmeye başladık” dedi. Bu, hastaların enfeksiyonu birbirlerinden kapabileceği anlamına geliyor.
418
HASTALANANLARIN ÜÇTE BİRİ 30 GÜNDE ÖLDÜ…
CDC’ye göre, enfekte hastaların yaklaşık üçte biri 30 gün içinde öldü, ancak zaten ağır hasta oldukları için yetkililer, ölümlerinin mantardan kaynaklanıp kaynaklanmadığının belirsiz olduğunu söyledi.
518
Candida auris, ciddi tıbbi sorunları bulunan hastane ve bakımevi hastaları için tehlikeli addedilen zararlı bir mantar türü. Kan dolaşımına, kalbe veya beyne nüfuz ettiğinde çoğunlukla ölümcül oluyor. Ateş ve titreme gibi belirtiler antibiyotik tedavisinden sonra da devam ediyor.
618
CDC’nin “acil” tehdit diye sınıflandırdığı mantarın sağlık tesislerinde başlattığı salgınlar, hastayla temasla ya da kontamine olmuş yüzeylerle yayılıyor.
718
“SÜPER MANTAR” KABUSU…
Sağlık yetkileri, yaygın kullanılan ilaçların enfeksiyonlar üzerinde az etkisinin bulunduğunu görmelerinden bu yana söz konusu süper mantarla ilgili uyarılarda bulunuyor.
818
New York’ta 2019’da hekimler, son savunma hattı olarak kabul edilen ve ekinokandin ismi verilen ilaç sınıfına da dirençli üç vakayı teşhis etmişti.
918
Bu vakalarda enfeksiyonların hastadan hastaya yayıldığına dair herhangi bir kanıt bulunmamıştı. Bilim insanları ilaçlara karşı direncin tedavi sırasında geliştiği sonucuna varmıştı.
1018
TEDAVİ EDİLEMİYOR VE YAYILIYOR…
Ancak CDC, bu yılın ocak ve nisan ayları arasında görülen bu yeni tedavi edilemez vakalar hastalar arasında yayıldığını bildirdi.
1118
New York Times’ın haberinde, 2009 yılında Japonya’da keşfedilen ve o zamandan beri dünyanın çoğuna yayılmış inatçı bir enfeksiyon olan Candida auris’in bir türlü tedavi edilememesi, evriminde endişe verici bir gelişme olarak aktarıldı.
1218
İLAÇLARIN HEPSİNE DİRENÇLİ…
Washington’da ağır hasta hastalara yönelik bir bakımevindeki 101 Candida auris vakasından oluşan bir küme, üç tür mantar önleyici ilacın hepsine dirençli üç hasta içeriyordu.
1318
Dallas bölgesinde iki hastanedeki 22 vakalık bir kümede, aynı direnç seviyesine sahip iki hasta tespit edildi. Bu tesislerin isimleri paylaşılmadı.
1418
Tedaviye tamamen dirençli 5 kişiden ikisi Teksas biri de Washington’da olmak üzere üçü, hayatını kaybetti. Dr. Lyman, ikisinin de devam eden salgınlar olduğunu ve nisandan bu yana yeni enfeksiyonların da tespit edildiğini söyledi. Bu eklenen sayılar açıklanmadı.
1518
KİŞİDEN KİŞİYE YAYILIYOR…
Araştırmacılar tıbbi kayıtları gözden geçirdi ve bu kümelerdeki hastalarda enfeksiyon öncesi mantar önleyici ilaç kullanımına dair hiçbir kanıt bulamadı. Sağlık yetkilileri bunun enfeksiyonların kişiden kişiye yayıldığı anlamına geldiğini belirtiyor.
1618
Bulaşıcı hastalık uzmanları, koronavirüs pandemisinin muhtemelen mantarın yayılmasını hızlandırdığını söylüyor. Salgının ilk aylarında sağlık çalışanlarını engelleyen kişisel koruyucu ekipman kıtlığının, özellikle invaziv mekanik ventilasyona maruz kalan binlerce Kovid-19 hastası arasında mantarın bulaşma fırsatlarını artırdığını söylüyorlar.
1718
35 BİN ÖLÜ…
Birçok sağlık uzmanı için, pandirençli bir C. auris’in ortaya çıkması, MRSA gibi süper böceklerden antibiyotiğe dirençli salmonellaya kadar antimikrobiyal direncin oluşturduğu tehditler hakkında ciddi bir hatırlatma oldu.
1818
CDC’ye göre, bu tür enfeksiyonlar yılda 2,8 milyon Amerikalıyı hasta ediyor ve 35 bin kişiyi öldürüyor. NYU/Langone Health baş epidemiyoloğu Dr. Michael S. Phillips, ülke genelindeki sağlık sistemlerinin bu tür patojenlerin yayılmasını kontrol altına almakta zorlandığını söyledi.
(Milliyet)